• Informacje na temat:

    leczo z papryki i pomidorów do słoików

Artykuły na temat: leczo z papryki i pomidorów do słoików
  • .... Przygotowane leczo możesz przechować dłużej. Słoiki wstaw do nagrzanego piekarnika, tak aby nie stykały się ze sobą. Przełóż do nich gorące leczo, brzegi słoików oczyść ściereczką, dobrze zakręć i odstaw do...

  • Czerwona, żółta, zielona

    Papryka faszerowana z ajvarem Pasta paprykowa ajvar to bałkański przecier z pieczonej słodkiej papryki, bakłażana i (ewentualnie) pomidorów. Upieczone papryki, bakłażan i pomidory obierz ze skórki, przetrzyj, dodaj roztarty czosnek, dopraw do smaku solą, pieprzem, ziołami. Pastę przełóż do słoików, na wierzch wlej łyżeczkę oleju i zapasteryzuj. Składniki na 4 porcje: 4 duże dojrzałe czerwone...

  • W cztery tygodnie popraw odporność całej rodziny

    ...wygotowanych słoików, przesyp cukrem. Odstaw, aż puszczą sok. Zalej przegotowaną wodą. Pasteryzuj 10 min. Anna Gumowska kons. Elżbieta Sandzewicz, internistka...

Dyskusje na temat: leczo z papryki i pomidorów do słoików
  • Re: baza na leczo do słoików

    Ja każdego roku robię kilkanaście słoików z leczo na czas kryzysu gdy nic nie będzie w lodówce:). Na dwie bardzo duże cukinie należy dodać około 1,5 kg. papryki (kolor dowolny), oraz tyle samo pomidorów. Jako pierwsza na rozgrzany olej wpada papryka, następnie pokrojona w niezbyt drobną kostkę (ale pozbawiona środka gdzie są pestki) cukinia i obrane ze skórki, pokrojone niezbyt drobno pomidory