• Informacje na temat:

    lekki biszkopt kakaowy

Artykuły na temat: lekki biszkopt kakaowy
  • Składniki na 10-12 porcji: Na biszkopt: 4 jajka, 100 g cukru, 75 g mąki pszennej, 75 g mąki ziemniaczanej, 30 g kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Na krem: 250 ml jogurtu naturalnego, np. greckiego, 150 ml śmietanki kremówki 30 proc., 1 duży banan, 2 łyżki cukru, 1 i ½ łyżeczki żelatyny, sok z ½ cytryny. Ponadto: 3-4 łyżki cukru wanilinowego, 100 ml śmietanki kremówki, banan, cukier puder...

  • Składniki na 12 porcji: 200 ml kremówki, 15 dag cukru pudru, 40 dag kwaśnej śmietany, 2 łyżki rumu, 1 op. usztywniacza do śmietany, 2 łyżki kakao, 15 dag jasnych biszkoptów, 5 dag biszkoptów kakaowych, wiórki kokosowe do dekoracji...

  • Składniki na 10 porcji: 25 dag chudego twarogu, pół pojemnika kwaśnej śmietany, 100 ml półtłustego mleka (trochę mniej niż pół szklanki), łyżka cukru, 1 laska wanilii, paczka jasnych biszkoptów (ok. 150 g), 2 łyżki rumu, 20 dag moreli z zalewy, 1 opakowanie śmietan-fix, 1/3 paczki kakaowych biszkoptów (50 g), 1/2 opakowania śmietany kremówki, 4 kostki czekolady (do starcia).

  • Andrzej Zieliński: Gram, ale nie tańczę

    ...szarobury kolor. Drugi smak dzieciństwa to ambasador. Tort. Nie znam. - Bo to nie była nazwa oficjalna, tylko nasza, domowa. Mama robi go do dziś. Biszkopt i dwa rodzaje masy. Kakaowa z dużymi...

  • Desery z bananami

    ...czekoladowym. Tiramisu z bananem Na dnie płaskiego naczynia wyłożyć biszkopty. Nasączyć je naparem kawowym i likierem migdałowym. Posmarować kremem (3 żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym). Wymieszać z 250 g sera mascarpone i 3 łyżkami bitej śmietany). Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, ponownie nasączyć, posmarować kremem, ułożyć plasterki bananów, posypać ciemnym kakao...

Przepisy na temat: lekki biszkopt kakaowy
  • Składniki: Biszkopt jasny: 4 jaja, pół szklanki cukru, pół szklanki mąki tortowej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Biszkopt ciemny: 4 jaja, pół szklanki cukru, 1 łyżka kakao - uzupełnić do połowy szklanki mąki tortowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: pół litra mleka, pół kostki masła, pół kostki margaryny, 3/4 szklanki...