• Informacje na temat:

    lekkie na wielkanoc

Artykuły na temat: lekkie na wielkanoc
  • Wielkanoc w trzech aktach

    W tym roku każdy z nich będzie gotował w warszawskiej restauracji Opasły Tom, proponując gościom kuchnię polską w autorskim wydaniu. Dla nas opracowali własne wersje wielkanocnej tradycji. Pyszne, zaskakujące i z polotem. Pasztet z wątróbek drobiowych z klarowanym masłem i konfiturą z gruszek Czas przygotowania: 45 minut + noc na schłodzenie pasztetu 4-6 porcji Pasztet: 600 g wątróbek...

  • Wielkanoc pachnie rzeżuchą

    Wielkanoc w moim rodzinnym domu pachniała rzeżuchą, hiacyntami, czystością i świeżym wiosennym powietrzem.

  • Katarzyna Żak: Na Wielkanoc musi być sernik babci Helenki

    ...wyobrażam sobie świąt bez rzeżuchy. Dodaję ją do potraw, przystrajam wielkanocne jaja. Pamiętasz zapach Wielkanocy z dzieciństwa?  - Do dziś noszę w sobie zapach świąt z rodzinnego domu. To był... zapach(...) polegał na tym, kto szybciej utrze ser w makutrze na sernik. Babcia gotowała jeszcze na Wielkanoc przepyszną babkę piaskową. Gotowała, tak, tak - bo specjalną formę z ciastem wkładała do gorącej wody...

  • Składniki na 12 porcji: 25 dag mąki, 8 dag cukru, 4 jajka, sól, mleko, 2 dag drożdży, 1 op. cukru waniliowego, 1 cytryna, 10 dag masła, 25 dag cukru pudru, wanilia,4 łyżki rumu, bita śmietana, owoce, tłuszcz i bułka

  • ...1. Żółtka zmiksuj na puszystą masę razem z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki ciepłej wody. Odstaw do przestudzenia oraz lekkiego stężenia. 2. Twaróg zmiel trzykrotnie (lub użyj gotowego sera mielonego na sernik). Miękkie masło przełóż do osobnego naczynia i utrzyj (lub zmiksuj) do białości. Stopniowo dodawaj do niego zmielony twaróg, pół szklanki kremówki, masę...

  • Szynka pieczona na Wielkanoc

    Wielkanocna szynka w pomarańczach.

  • Między garsonką a koronką, czyli jak się ubrać na Wielkanoc

    W związku ze zbliżającymi się świętami, wiele z nas zadaje sobie pytanie, jak ubrać się na wielkanocne śniadanie, by wyglądać odświętnie, a zarazem stosownie. Zamiast zapiętych pod szyję koszul(...), w iście wielkanocnej stylizacji. Prezenterka wybrała na tę okazję elegancką kopertową sukienkę od Marlu w kolorze bladożółtym, którą zestawiła z cielistymi sandałkami na obcasie i jasnoszarym...

  • Krem z galaretki Jeśli chcesz ozdobić wypieki oryginalnym kremem, ubij na sztywno 200 ml kremówki. W 50 ml wrzątku rozpuść opakowanie galaretki (np. cytrynowej)....

  • Wielkanoc na Kujawach

    Skuś się na świąteczne rarytasy z Kujaw.

  • Wielkanoc kojarzy nam się z wiosną i budzącą się do życia przyrodą, a także ze świątecznymi tradycjami, które w naszym kraju pielęgnuje się ze szczególną troską. I choć wiele dawnych zwyczajów na przestrzeni ostatnich lat uległo zmianie, wciąż z sentymentem wracamy do rodzinnego przygotowywania palm, pisanek i wielkanocnych specjałów.

Przepisy na temat: lekkie na wielkanoc
  • Wielkanoc

    ...nie byłaby udana bez bab i mazurków! Ale nie poprzestawaj na klasyce. Tym razem wypróbuj też nowe pomysły Magdy Gessler na świąteczne słodkości!

  • ​Zapach greckiej Wielkanocy

    W tym roku święta w kościele prawosławnym pokrywają się z Wielkanocą w kościele katolickim. Jak wygląda i pachnie prawosławna Wielkanoc w Grecji?

  • Wielkanoc pełna smaku - Pieczony Kurczak Zagrodowy z wiosennymi warzywami

    Pełne radości, rodzinne, wiosenne – takie właśnie są Święta Wielkanocne. W uroczystej atmosferze spotykają się bliscy i znajomi, a na świątecznych stołach pojawiają się tradycyjne wielkanocne potrawy. Oprócz żurku czy jajek, królują przygotowywane na wiele sposób mięsa. Wiosenny, oryginalny w smaku i prosty do przygotowania Kurczak Zagrodowy to doskonały pomysł na pyszne ucztowanie.

  • Żur wielkanocny – polska tradycja od pokoleń

    Wielkanoc to wyjątkowy czas. Spędzamy go wśród najbliższej rodziny oraz przyjaciół, najczęściej już w słonecznej, wiosennej atmosferze. Wielkanoc to również czas, który przywołuje na myśl tradycyjne smaki i zapachy. Jednym z nich jest żurek z jajkiem i kiełbasą, który pojawia się w większości polskich domów na wielkanocnych stołach.

  • Przepis na świąteczny biszkopt nasączany herbatą z serkiem mascarpone

    Dla herbacianych smakoszy ważnym punktem świętowania każdej okazji, także Wielkanocy, jest chwila relaksu w gronie najbliższych z aromatyczną herbatą i… pysznym, świątecznym ciastem. Z myślą o wszystkich wielbicielach złocistego naparu i słodkości, eksperci Ahmad Tea London przygotowali przepis na wielkanocny biszkopt mascarpone nasączany herbatą.

  • Zupa chrzanowa

    Bez tartego w domu chrzanu i zupy chrzanowej trudno wyobrazić sobie Wielkanoc w nadwarciańskich gminach woj. łódzkiego, które słyną z niemal stuletniej tradycji uprawy tej rośliny. Chrzan znad środkowej Warty wpisany został na listę produktów tradycyjnych.

  • Wielkanocne pieczenie łączy pokolenia - Mazurek z kajmakiem kawowym na kruchym cieście

    Zdaniem niemal wszystkich Polaków (88%) pieczenie łączy pokolenia*. Szczególnie widoczne i doświadczalne jest to w okresie Wielkanocy. Wnuki dekorują babki i mazurki pod czujnym okiem babci, a dzieci(...) najmłodszych. Klasycznymi wielkanocnymi wypiekami są mazurki i baby. Kruche ciasto z kajmakiem i bakaliami czy niezwykle aromatyczne babki z dodatkiem szafranu z pewnością goszczą na każdym stole. Przygotowując...

  • Mazurek kajmakowy

    Idealny na Wielkanoc.

  • Co region, to zwyczaj: Mapa polskich tradycji wielkanocnych

    Zwyczaje wielkanocne zmieniają się jak w kalejdoskopie, w zależności od tego, w którą stronę świata skierujemy nasz wzrok. Zwiedzając zaledwie cztery różne krańce Polski wpaść można w zdumienie i zachwyt nad mnogością nieznanych w innych częściach kraju świątecznych obyczajów i tradycji.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Wielkanoc pozwalano sobie na odrobinę szaleństwa. Przed domami ustawiano ruszty, na których tradycyjnie pieczono całe jagnię a aromat mięsa, zamarynowanego wcześniej w ziołach, roznosił się po okolicy(...), kawałkami pomidora i pieczonego mięsa i.. szybko zjada idąc np. ulicą. Podstawowe greckie pieczywo jest białe i lekkie jak puch. I takie spożywa się w Grecji od czasów starożytnych aż do dziś...