• Informacje na temat:

    lodowiec na żelatynie

Artykuły na temat: lodowiec na żelatynie
  • Składniki na 10 porcji: 50 dag gęstego serka homogenizowanego lub mascarpone, 250 ml śmietanki kremówki 36 proc., szklanka cukru pudru, 4 łyżeczki żelatyny, 15 dag podłużnych biszkoptów, 100 ml brandy, 30 dag borówek, melisa. Ponadto: olej i cukier puder lub folia do formy.

  • Składniki: 1/2 litra mocnej kawy, 20 dag cukru, 8 jajek, 1/2 litra śmietanki 30%, żelatyna.

  • 1. Robimy je dzień wcześniej, bo przez noc powinny tężeć w lodówce. Do garnka wlej wodę, dodaj mięso kurczaka (np. udka albo pierś),...

  • Składniki na 6 porcji: 1200-1300 g dyni (na 450 g miąższu), 5 łyżek jasnego miodu (np. akacjowego), 1 łyżeczka cynamonu, 2 pomarańcze, 2 łyżki alkoholu (np. rum, brandy, winiak), 250 ml śmietanki kremówki 36 proc. Ewentualnie: 2 łyżki soku pomarańczowego, 2 łyżki serka mascarpone, żelatyna, kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji.

  • Tęczowa pianka

    3 łyżki żelatyny rozpuścić w szklance wody. Odstawić na kwadrans, by żelatyna spęczniała. 2 jajka ubić z 1/3 szklanki cukru, dodać olejek cytrynowy i...

  • Składniki na 2 porcje: • 3 łyżeczki żelatyny w proszku • laska wanilii • 250 ml kremówki 30% • 250 ml mleka • 10 dag cukru białego i pół paczki wanilinowego • 8 truskawek • sos truskawkowy

  • Składniki na 2 porcje: 1 galaretka malinowa, 20 dag malin, 10 dag białej czekolady, 200 ml śmietanki kremówki, 2 łyżeczki żelatyny, owoce i listki mięty do dekoracji

  • Składniki na 12 porcji: Pianka: 2 szklanki jagód, 5 szklanek jogurtu greckiego, 5 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 4 łyżki żelatyny. Galaretka: 1 szklanka jagód, 4 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny, sok wyciśnięty z 1 cytryny, kilka listków świeżej mięty.

  • Składniki na 20 porcji: Spód: 30 dag ciasteczek owsianych • 5 dag masła. Masa: 1 kg zmielonego twarogu sernikowego • szklanka cukru pudru • 200 ml śmietany 30-proc. • 4 łyżeczki żelatyny. Dekoracja: 30 dag orzechów laskowych.

  • Porcja kruchego ciasta. Krem: 40 dag twarogu półtłustego, 6 dag masła, 2 łyżki cukru pudru, 2-3 łyżki mleka, 3 łyżeczki żelatyny, 10 dag chałwy. Ponadto: 50 dag truskawek, galaretka truskawkowa.

Przepisy na temat: lodowiec na żelatynie