• Informacje na temat:

    łopatka do wedzenia

Artykuły na temat: łopatka do wedzenia
  • Surowa polska wędzona kiełbasa

    Składniki: 1 i 1/2 kg mięsa wieprzowego (łopatki), 1/2 kg wołowiny, 5 ząbków czosnku majeranek, papryka łagodna, ziele angielskie, kolendra sól, peklowa, sól kuchenna, pieprz kolorowy (utłuczony)

  • Składniki: 2,5 kg kiszonej kapusty, garść suszonych maślaków i borowików, 30 dag wędzonego boczku, 1/2 kg kiełbasy toruńskiej, kg łopatki wieprzowej, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 1 i 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego, liść laurowy, ziele ang., pieprz czarny ziarnisty, przyprawa do bigosu, 10 dag suszonych śliwek, po łyżeczce kminku i cukru, 1/2 łyżeczki ziarenek kopru, jarzynka lux do smaku.

  • Pół kg mielonej wieprzowiny (łopatki, szynki), cebula, ząbek czosnku, 4 jajka, czerstwa kajzerka, mleko, 4 plastry wędzonego boczku, sól, pieprz.

  • Składniki: 30 dag szynki lub łopatki, 30 dag łaty lub ligawki wołowej, po 2 cebule i jajka, zioła, 200 ml czerwonego wina, 10 dag bułki tartej, sól, pieprz, 10 jajek przepiórczych, 6 plastrów wędzonego boczku

  • Pierś z kurczaka • 0,5 kg łopatki wieprzowej • kilka plastrów wędzonego boczku • cukinia • papryka • cebula • ananas • liście świeżego szpinaku • słodka i ostra papryka w proszku • czosnek granulowany • łyżeczka soku z cytryny • łyżka oleju • 4 łyżki oliwy • sól • pieprz.

  • Składniki dla 4 osób: 70 dag udźca lub łopatki wołowej • 4 ogórki kiszone • 4 łyżki musztardy • 2 cebule • boczek wędzony w plastrach • łyżka masła klarowanego • pół szklanki mąki • 2 suszone podgrzybki • 2 ząbki czosnku • sól • pieprz

  • Składniki: 1 i 1/2 kg karkówki albo chudej łopatki, ok. 20 dag boczku wędzonego w plasterkach (ew. szynki dojrzewającej), 250 ml czerwonego wina półwytrawnego, 4 ząbki czosnku, suszony tymianek, suszony rozmaryn, sól, mielony czarny pieprz, olej do posmarowania.

  • Składniki dla 6 osób: 30 dag łopatki wieprzowej • 40 dag pręgi wołowej lub udźca • 30 dag boczku surowego wędzonego • łyżeczka masła • bułka tarta • łyżeczka ziół prowansalskich • pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki • 3 ząbki czosnku • 3 łyżki oleju • pół łyżeczki tymianku • pół łyżeczki majeranku • sól • pieprz

  • Składniki na 4 porcje: 75 dag bobu, 1 owoc granatu, listki świeżej mięty, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 kg wieprzowiny, np. łopatki, 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 2 łyżeczki wędzonej papryki, ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki, 2 ząbki czosnku, cukier, sól, pieprz

  • Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka, 20 dag mielonej łopatki, 20 dag wędzonego boczku (plastry), 20 dag sera żółtego startego na grubych oczkach, 1/2 kostki masła, po 2 łyżki czerwonej i żółtej papryki pokrojonych w kostkę, mała marchew pokrojona w kostkę, 2 łyżki pokrojonych listków świeżej bazylii, musztarda piri-piri (do smaku), 2 jajka, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia, sól, pieprz.

Przepisy na temat: łopatka do wedzenia
  • Składniki na 10-12 szaszłyków: 50dkg karkówki lub łopatki wieprzowej, 2 duże filety drobiowe, 20dkg boczku surowego wędzonego, 6 średnich cebul, 1 duża papryka czerwona, 4 ząbki czosnku, przyprawy.

  • Szaszłyki mięsno-warzywne z sosem czosnkowym

    Składniki: 300g mięsa wieprzowego (łopatka, karczek) lub drobiowego 3 średnie cebule 2 papryki       10 średnich pieczarek       150g boczku wędzonego        1/4 szklanki oleju      3-4 łyżki sosu sojowego       sól, pieprz, papryka słodka i ostra w proszku majeranek, czosnek granulowany sos czosnkowy np. Premium Tarsmak 1. Mięso, boczek i paprykę pokroić na...

  • Zupa gulaszowa

    Pikantna i aromatyczna.

  • Staropolski bigos ze śliwką

    Składniki: 80 dag białej kapusty (świeżej) 40 dag kapusty kwaszonej 50 dag mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka - może być mieszane) lub dziczyzny 50 dag kiełbasy (zwyczajnej, myśliwskiej lub śląskiej) 25 dag wędzonego boczku kilka grzybów suszonych pieprz, sól, 2-3 listki laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego 2-3 jagody jałowca 2 cebule 4-5 śliwek suszonych...

  • Gulasz pod ciastem

    Znane danie w nowej odsłonie

  • Bouef Bourguignon (Wołowina po burgundzku)

    Składniki: - 300 g szalotek, - 150 g marchewki, - 250 g pieczarek, - 1-2 ząbki czosnku, - 100 g wędzonego boczku, - 1 kg wołowiny (udziec lub łopatka), - 1 łyżka oleju, - sól, pieprz, - 1łyżeczka suszonego tymianku, - 1 łyżka koncentratu pomidorowego, - 2 łyżki mąki, - 300 ml wytrawnego wina czerwonego (Burgund), - 0,5 l bulionu, - 2 listki laurowe, - pęczek natki pietruszki...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ..., nakryj plastrami pomarańczy (przypnij goździkami), polej powstałym sosem i piecz 15 min.   Za 26 zł: Składniki:  ●łopatka wieprzowa (ok. 1 kg) ●łyżeczka soli ●2 łyżki majeranku ●łyżeczka tymianku...