• Informacje na temat:

    łopatka tymianek

Artykuły na temat: łopatka tymianek
  • ...1. Łopatkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie natrzyj z wierzchu solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Obwiąż mięso bawełnianą nicią. 2. Do kubeczka wlej sok jabłkowy, dodaj miód, dokładnie wymieszaj. Dodaj tymianek, pokruszone listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Mięso włóż do miski, zalej przygotowaną marynatą...

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag łopatki wieprzowej , 6 ząbków czosnku , 200 ml soku jabłkowego , 2 łyżki miodu , 250 ml bulionu warzywnego , tymianek, 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, sól, pieprz...

  • ...na kawałeczki. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem. Tymianek opłukać, osuszyć. Zamarynowaną łopatkę posypać solą. Ułożyć w brytfance. Obłożyć warzywami, pieczarkami, tymiankiem oraz listkami...

  • Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej, 10 dag soli, duża główka czosnku, 5 listków laurowych, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 ziarna jałowca, suszona kolendra, tymianek, rozmaryn, pół łyżeczki cukru Przygotowanie: W rondlu zagotuj 1 litr wody. Ostudź. Dodaj sól i cukier, posyp kolendrą, tymiankiem i rozmarynem. Czosnek obierz, pokrój na plasterki, dodaj do zalewy razem z jałowcem...

  • Przepis przysłała Marta Sztabińska z Grajewa 1. Łopatkę rozkrój, przypraw. Ułóż czosnek, zwiń. Zwiąż nicią. 2. Sok jabłkowy utrzyj z miodem. Dodaj tymianek, pokruszone liś cie laurowe i ziele angielskie. Polej mięso. Odstaw na 4 godz. Co pół godziny odwracaj. 3. Mięso ułóż w formie, piecz 20 min w 200°C. Obok mięsa ułóż rozmaryn, piecz godzinę w 170

  • Łopatka rolowana

    Składniki na 12-14 porcji: 1,2 kg łopatki (ew. karkówki bez kości), 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki, 10-14 ziarenek kolendry, 1 łyżka ostrej musztardy, np. rosyjskiej, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 2 łyżki miodu, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub selera, 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu, sól, olej do obsmażenia.

  • ..., papryką, solą i smażymy jeszcze 8–10 minut. Pod koniec łączymy z koncentratem pomidorowym, mieszamy. Do mięsa i warzyw wlewamy wino oraz bulion, dodajemy liście laurowe i tymianek. Doprowadzamy do...

  • 800 g łopatki wołowej, 2 czerwone cebule, 3 ząbki czosnku, 3 marchewki, 2 łyżki oleju, 2 gałązki rozmarynu, 4 gałązki tymianku, 2 liście laurowe, 2 łyżki pasty pomidorowej, 3 fileciki anchois, 2 szklanki bulionu wołowego, 1/2 szklanki białego wina (lub łyżka białego octu winnego), sól, pieprz.

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag łopatki wieprzowej, 10 dag suszonych śliwek, 6 plastrów boczku, 4 łyżki oleju, 2 czerwone cebule, 3 ząbki czosnku, 5 liści laurowych, 8 gałązek tymianku, sól, zmielony kolorowy pieprz, pół szklanki białego wina Kulki serowe: 10 dag szynki 10 dag żółtego sera, 10 dag mąki, sól, 4 jajka, 1/2 opakowania proszku do pieczenia, 3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, nasiona sezamu, olej

  • Składniki: pół kg mielonego mięsa (najlepiej jagnięciny, ale może być np. łopatka), jajko, 2 ząbki czosnku, ziemniak, sól, pieprz, pół łyżeczki cynamonu, oregano, tymianek, ostra papryka, mąka, 5 gałązek natki, cebula, pół szklanki mąki, olej...

Przepisy na temat: łopatka tymianek
  • Chrupiąca pieczeń z łopatki

    Składniki: 3 kg łopatki 2-3 łyżki musztardy 2 cebule 2 marchewki 1 por 100 g pieczarek świeży tymianek sól 1-2 listki laurowe ¾ l bulionu 20 g mąki(...) brytfannie, dodać tymianek i listki laurowe. Warzywa doprawić solą i pieprzem, wlać 1/8 l wody wstawić do rozgrzanego piekarnika (175 st. C) i piec ok. 45 minut. Po 45 minutach pieczenia polewać od...

  • D jak domowy pasztet

    .... Po usmażeniu pozostawiamy do wystygnięcia. 3. Zimne składniki mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Po zmieleniu wszystko doprawiamy. Dodajemy: tymianek, majeranek, gałkę, sól, pieprz...

  • Bouef Bourguignon (Wołowina po burgundzku)

    Składniki: - 300 g szalotek, - 150 g marchewki, - 250 g pieczarek, - 1-2 ząbki czosnku, - 100 g wędzonego boczku, - 1 kg wołowiny (udziec lub łopatka), - 1 łyżka oleju, - sól, pieprz(...) i pieprzem. Dodać marchewkę, tymianek, czosnek i koncentrat pomidorowy. Oprószyć mąką. Zalać winem i bulionem, dodać listki laurowe i pietruszkę. Wstawić pod przykryciem do piekarnika na rozgrzanego...

  • Gulasz jesienny

    ...worcester, - mały koncentrat pomidorów, - listek laurowy, - tymianek, - szklanka śmietany, - 2 łyżki oleju Przygotowanie: Mięso pokrój w kostkę, paprykę w paski, grzyby w plasterki. Na oleju porcjami smaż mięso. Przekładaj do rondla. Następnie podsmaż grzyby. Oprósz mąką zasmaż, przełóż do mięsa. Podlej bulionem. Dodaj paprykę, musztardę, koncentrat pomidorowy i sos worcester oraz tymianek...

  • Pasztet z królika - Robert Sowa

    Składniki na 10 porcji: 1 królik (ok. 1-1,2 kg); 100 g słoniny; 100 g boczku; 200 g łopatki wieprzowej; 2 cebule; 4 jajka; 2 ząbki czosnku; 1 czerstwa bułka kajzerka; 200 ml białego wina; 100 ml winiaku; garść orzeszków pistacjowych; tłuszcz do wysmarowania foremek; sól, pieprz czarny mielony, rozmaryn, tymianek Sposób przygotowania Królika umyć, osuszyć, wyjąć kości. Mięso królika wraz...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ..., nakryj plastrami pomarańczy (przypnij goździkami), polej powstałym sosem i piecz 15 min.   Za 26 zł: Składniki:  ●łopatka wieprzowa (ok. 1 kg) ●łyżeczka soli ●2 łyżki majeranku ●łyżeczka tymianku...