• Informacje na temat:

    łopatka usmażona

Artykuły na temat: łopatka usmażona
  • JERZY...

  • Składniki: 30 dag fasoli, 1 cebula, czosnek, olej, 40 dag łopatki wieprzowej, 1/2 l bulionu, 2 ziemniaki, 1 suszona papryczka chili, 4 łyżki przecieru pomidorowego , 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, natka, koperek, sól, pieprz

  • Składniki: 3 torebki kaszy gryczanej, 1 kg łopatki, 3 cebule, czerwona papryka, 3 pomidory, pół kalafiora, 40 dag żółtej fasolki szparagowej, 2 marchewki, sól, pieprz, olej, kostka bulionowa drobiowa.

  • Składniki dla 4 osób: 0,5 kg udźca lub łopatki wołowej • 150 ml czerwonego octu winnego • 1 cebula • liść laurowy • łyżeczka musztardy • jałowiec • ziele angielskie • 3 dag masła • 150 ml wywaru wołowego • 25 ml czerwonego wina • 2 łyżki śmietany • kromka chleba • 3 dag rodzynek i żurawiny suszonej • 2 dag posiekanych migdałów • sól • pieprz.

  • Składniki na 6 porcji: 60 dag kwaszonej kapusty, 60 dag mięsa wieprzowego (np. łopatki, karkówki),2 cebule, po 1 dużej czerwonej i zielonej papryce, 2 łyżki smalcu, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki pszennej, 2 listki laurowe, 5 gałązek natki pietruszki, sól mielony, czarny pieprz, mielona papryka ostra, mielona papryka słodka, 1 papryczka chili

  • Składniki na 6 porcji: 1 i 1/2 kg łopatki albo karkówki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 50 ml wiśniówki, 1 łyżka masła, 100 ml warzywnego bulionu, 1 słoik kompotu z wiśni, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżeczka suszone go rozmarynu, sól, pieprz, olej do smażenia.

  • Składniki: 500 g wątróbek drobiowych, 200 g surowego boczku, 500 g łopatki, 2 cebule,1 ząbek czosnku, 2 jajka surowe, 5 jajek ugotowanych na twardo, kajzerka, przyprawy

  • Składniki: 80 dag mielonej łopatki, czerstwa kajzerka, czosnek, jajko, po łyżeczce słodkiej papryki i oregano, bułka tarta, 50 dag szpinaku świeżego lub mrożonego, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, olej, bułka tarta

  • Składniki na 6 porcji: ■ pół kg wołowiny z łopatki ■ 20 dag fileta z kurczaka ■ cebula ■ 2 ząbki czosnku ■ 2 ugotowane buraki ■ 10 dag sera feta ■ łyżka kaszy manny ■ 2 łyżki bułki tartej ■ jajko ■ 4 łyżki natki z pietruszki ■ olej ■ pieprz ■ sól. Panierka: ■ po 6 łyżek pestek słonecznika, sezamu i bułki tartej ■ 3 łyżki majeranku ■ szczypta chili.

  • Składniki na 6 porcji: ● pół kg wołowiny z łopatki ● 20 dag fileta z kurczaka ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● 2 ugotowane buraki ● 10 dag sera feta ● łyżka kaszy manny ● 2 łyżki bułki tartej ● jajko ● 4 łyżki natki z pietruszki ● olej ● pieprz ● sól. Panierka: po 6 łyżek pestek słonecznika, sezamu i bułki tartej ● 3 łyżki majeranku ● szczypta chili.

Przepisy na temat: łopatka usmażona
  • D jak domowy pasztet

    Z suszoną żurawiną i orzechami laskowymi.

  • Klopsiki z warzywami

    Tradycyjne klopsiki w wybornym warzywnym sosie.

  • Jak grzyby, to po deszczu

    W polskich lasach jest ich do zebrania 20 tys. kilogramów! Grzybobranie to superpomysł na jesienny weekend. Spacer po lesie zaostrzy apetyt, więc od razu ruszaj do kuchni.

  • Tiroler Gröstl i Innsbrucker Gröstl

    Popularne danie z kuchni tyrolskiej.

  • Smażona ryba w sosie chermula - Andrzej

    6 filetów lub plastrów z dorsza, łupacza lub halibuta o wadze 175 g każdy; mąka do obtoczenia; 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek; na zalewę: 50 g posiekanych listków świeżej kolendry; 25 g posiekanej świeżej natki pietruszki, zmiażdżone ząbki czosnku, 2 łyżeczki kminku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 2 łyżeczki papryki, spora szczypta pieprzu tureckiego, sok z 1 lub 1/2 cytryny, 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek, sól i pieprz

  • Kurczak słodko - kwaśny

    Egzotyczny smak.

  • Kurczak słodko - kwaśny

    Z kuchni chińskiej.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ..., nakryj plastrami pomarańczy (przypnij goździkami), polej powstałym sosem i piecz 15 min.   Za 26 zł: Składniki:  ●łopatka wieprzowa (ok. 1 kg) ●łyżeczka soli ●2 łyżki majeranku ●łyżeczka tymianku...

  • Szwajcarskie smaki

    ...i ściągana szerokim nożem na talerz. Czasami do topienia służą przenośne piecyki z wysuwanymi łopatkami, na które nakłada się plastry sera. Raclette podaje się z ziemniakami w mundurku, marynowaną cebulką...