• Informacje na temat:

    łopatka w pieczarkach

Artykuły na temat: łopatka w pieczarkach
  • Skład na 8 porcji: ● 1 kg łopatki wieprzowej ● 250 g szalotki ● 300 g marchwi ● 300 g pieczarek ● 6 gałązek tymianku ● 2 łyżki koncentratu pomidorowego ● 2 łyżki mąki ● 1/2 l czerwonego wina ● 1 l bulionu ● sól, pieprz ● 2–3 liście laurowe ● olej ● mąka.

  • Składniki na 6 porcji: 60 dag łopatki wieprzowej, 1 szkl. fasoli Piękny Jaś, 2 średnie cebule, 6 średnich pieczarek, 1 l bulionu warzywnego, 20 dag grubego makaronu, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 łyżki wódki, 1 gałązka rozmarynu, olej, sól, pieprz.

  • Składniki: 50 dag łopatki, pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, duża cebula, 20 dag pieczarek, 150 ml śmietany 30 proc., sól, pieprz cayenne, słodka papryka, czosnek, olej

  • Składniki na 6 porcji: 1,8 kg łopatki wieprzowej, 30 dag pieczarek, 3 ząbki czosnku, po 3 gałązki tymianku i majeranku, 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki masła, sól, mielony czarny pieprz

  • 3 kg łopatki wieprzowej ze skórą i kością, pieprz, 2-3 łyżki musztardy, 2 średnie cebule, 2 marchewki, 1 mały por, 10 dag pieczarek, 4 gałązki tymianku, sól, 1-2 listki laurowe, 3/4 litra bulionu (z kostki), 2 dag mąki.

  • Omlet nadziewany szynką i pieczarkami

    Jeżeli zależy nam, aby omlet był bardziej pulchny, dobrze jest dodać do rozbitych jaj łyżkę lub dwie mleka albo śmietanki. A dla smaku – nieco startego żółtego sera.

  • Muszelki z mięsem mielonym i pieczarkami

    Składniki na 6 porcji: 30 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 30 dag pieczarek, 15 dag plasterków boczku lub szynki, 25 dag drobnego makaronu, np. muszelek, 2 słodkie cebulki, 5 dag masła, 20 ml śmietany kremówki, 1 łyżka keczupu, 15 dag startego parmezanu lub twardego żółtego sera, po 1/2 łyżeczki ostrej papryki, rozmarynu i kurkumy, sól, pieprz, olej do smażenia.

  • Solidne kotlety. Robię je dla męża i synów.

  • Gołąbki z farszem z kaszy i pieczarek

    Składniki: główka kapusty 1 i 1/2 szkl. kaszy gryczanej jajko 30 dag pieczarek 50 dag mięsa mielonego (np. z łopatki) cebula 1/2 l bulionu olej sól, pieprz Do sosu łyżka mąki koncentrat pomidorowy

  • Składniki 70 dag łopatki, czerwona papryka, 2 cebule, kilka dużych pieczarek, ostra papryka, sól, pieprz, 2 łyżki keczupu, puszka koncentratu pomidorowego, przyprawa do mięsa, olej, łyżeczka mąki

Przepisy na temat: łopatka w pieczarkach
  • Chrupiąca pieczeń z łopatki

    Aromatyczna pieczeń z chrupiącą skórką.

  • Składniki: 60 dag łopatki cielęcej pokrojonej w kostkę, 1 cebula pokrojona w kostkę, 20 dag warzyw euro-mix, 20 dag pieczarek, 1 papryczka chilli, 100 ml białego wytrawnego wina, 100 ml bulionu, 200 ml śmietany 36 proc., 2 ząbki czosnku, 50 ml oliwy z oliwek, majeranek, biały pieprz, liść laurowy, sól.

  • Szaszłyki mięsno-warzywne z sosem czosnkowym

    Składniki: 300g mięsa wieprzowego (łopatka, karczek) lub drobiowego 3 średnie cebule 2 papryki       10 średnich pieczarek       150g boczku wędzonego        1/4 szklanki oleju      3-4 łyżki sosu sojowego       sól, pieprz, papryka słodka i ostra w proszku majeranek, czosnek granulowany sos czosnkowy np. Premium Tarsmak 1. Mięso, boczek i paprykę pokroić na...

  • Zdrowe przekąski z grilla

    Ładna pogoda sprzyja miłośnikom grillowania. Wiele osób jednak obawia się, że jedzenie z grilla nie należy do najzdrowszych. Czy możemy to zmienić?

  • Bouef Bourguignon (Wołowina po burgundzku)

    Składniki: - 300 g szalotek, - 150 g marchewki, - 250 g pieczarek, - 1-2 ząbki czosnku, - 100 g wędzonego boczku, - 1 kg wołowiny (udziec lub łopatka), - 1 łyżka oleju, - sól, pieprz, - 1łyżeczka suszonego tymianku, - 1 łyżka koncentratu pomidorowego, - 2 łyżki mąki, - 300 ml wytrawnego wina czerwonego (Burgund), - 0,5 l bulionu, - 2 listki laurowe, - pęczek natki pietruszki...

  • Z kluseczkami lub knedlami.

  • Szwajcarskie smaki

    ...i ściągana szerokim nożem na talerz. Czasami do topienia służą przenośne piecyki z wysuwanymi łopatkami, na które nakłada się plastry sera. Raclette podaje się z ziemniakami w mundurku, marynowaną cebulką...