• Informacje na temat:

    łopatka wołowa

Artykuły na temat: łopatka wołowa
  • Składniki na 5-6 porcji: 1 kg mięsa wołowego, np. łopatki, 2 średnie cebule, 2-3 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, 4 goździki, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, po ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki, mielonej kolendry i cynamonu, 1 szklanka mocnej kawy (zaparzonej), 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 puszka pomidorów (40 dag), 1 puszka czerwonej fasoli, 2-3 kostki ciemnej gorzkiej czekolady, 2-3 łyżki oleju, sól, pieprz.

  • Skład na 6 porcji: ● 1 kg wołowiny gulaszowej (udziec, łopatka) ● 1 puszka ciemnego piwa ● 2 cebule ● 3 ząbki czosnku ● 1 marchewka ● 2 łodygi selera naciowego ● 250 g pieczarek ● 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku ●1 łyżeczka ostrej papryki w proszku ● 1/2 l bulionu wołowego ● 2 liście laurowe ● 2 łyżki mąki pszennej ● sól i pieprz czarny świeżo mielony ● 1 łyżka oleju.

  • Składniki na 5-6 porcji: 1 kg wołowiny (szponder, łopatka lub mostek), 4 marchewki, 2 pietruszki, 1 kawałek selera, 1 por, mały kawałek włoskiej kapusty, 1 mała cebula, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, sól, pieprz mielony, 35 dag mąki pszennej, 4 jajka, szczypta soli, 1 mała cebula, 2 łyżki oleju...

  • 800 g łopatki wołowej, 2 czerwone cebule, 3 ząbki czosnku, 3 marchewki, 2 łyżki oleju, 2 gałązki rozmarynu, 4 gałązki tymianku, 2 liście laurowe, 2 łyżki pasty pomidorowej, 3 fileciki anchois, 2 szklanki bulionu wołowego, 1/2 szklanki białego wina (lub łyżka białego octu winnego), sól, pieprz.

  • Skład na 4 porcje: ● 600 g wołowej pręgi, łopatki, goleni lub karkówki ● 4 cebule ● 2 łyżki smalcu ● 2 łyżki koncentratu pomidorowego ● 1 łyżka słodkiej papryki w proszku ● sól i pieprz do smaku ● 1/2 łyżeczki kminku ● 2 ząbki czosnku ● 1 czerwona papryka ● 6 dużych pieczarek ● 1 łyżka oleju ● listki natki pietruszki i posiekana dymka do dekoracji

  • Składniki dla 4 osób: 80 dag wołowiny z łopatki lub udźca, sól, tłuczony czarny pieprz, 10 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej, 20 dag białej fasoli pasteryzowanej, 2 ząbki czosnku, gałązka tymianku, łyżeczka wegety, 5 łyżek oleju, łyżka mąki, 1 pęczek młodej marchwi, tymianek do dekoracji, 2 łyżki masła.

  • Gulasz wieprzowo-wołowy z marchewką i dynią

    Składniki na 4 osoby: 40 dag łopatki wieprzowej • 40 dag mięsa wołowego (rozbratel, część zrazowa tylna) • średnia dynia • 3 marchewki • 2 cebule • ząbek czosnku • szczypta chilli • 5 dag słoniny • 2 liście laurowe • 4 łyżki mąki • 3 ziela angielskie • sól • pieprz.

  • Składniki: 600 g mięsa wołowego np. z łopatki ●puszka pomidorów w zalewie + 2 pomidory ●marchew ●dynia ●łodyga selera naciowego ●czerwona papryka ●chili ●4 cebule ●3 ząbki czosnku ●3 ziemniaki ●2 łyżki słodkiej papryki w proszku ●łyżeczka ostrej papryki ●łyżka koncentratu pomidorowego ●łyżka ostrej pasty paprykowej ●2 łyżki masła ●2 liście laurowe ●600 ml wody ●sól, pieprz ●olej.

  • Składniki: 50 dag wołowiny z łopatki lub udźca, 4 małe, okrągłe chlebki, 30 dag wędzonego boczku, 30 dag gotowanych ziemniaków, duża cebula, łyżka słodkiej mielonej papryki, sól, pieprz mielony, 8 ziarenek czarnego pieprzu, 4 ziarenka jałowca, listek laurowy, 5 dag smalcu, ok. 2 łyżek mąki tortowej, 2 białka.

  • Bułki burgerowe: pół kg mąki, jajko, 10 dag masła, 200 ml mleka, saszetka suchych drożdży, 2 łyżki cukru, łyżeczka soli , czarny sezam, białko. Ponadto: 1,1 kg mielonego antrykotu wołowego (może być też wołowa łopatka, karkówka, wołowina zadnia – świeże mię so, od sprawdzonego rzeźnika), ew. sól, pieprz.

Przepisy na temat: łopatka wołowa