• Informacje na temat:

    lukier do drożdżówki

Artykuły na temat: lukier do drożdżówki
  • Skoleboller  – norweskie  drożdżówki

    Składniki: 1/2 kg mąki, szkl. mleka, 1/2 kostki masła, 5 dag drożdży, 1/2 szkl. cukru pudru, płaska łyżka cukru kryształu, 1 i 1/2 łyżeczki kardamonu, 3 jajka,szczypta, soli; Masa budyniowa: 1/2 l mleka, 4 żółtka opak. budyniu waniliowego, cukier, opak. cukru wanilinowego, łyżka mąki ziemniaczanej; Lukier: 4-5 łyżek mleka, szkl. cukru pudru...

  • Smakowite drożdżówki

    ...roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piecz w temperaturze 180° C przez 15-20 minut. Drożdżówki z rodzynkami i lukrem Składniki na ok. 15 sztuk: Na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 6 dag roztopionego(...) kulę, przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce, by urosło, na 60-90 minut. Przygotuj lukier z cukru pudru i wody. Powinien być dość gęsty. Ciasto przełóż na stolnicę delikatnie podsypaną mąką...

  • Składniki na 12 sztuk: 500 g mąki, 40 g drożdży świeżych, szklanka mleka, 1 jajko i 1 żółtko, po 100 g masła i cukru Nadzienie: 400 g białego maku, 200 g cukru, 40 g masła, 2 łyżki miodu, 2 białka Lukier: 3 łyżki soku z pomarańczy, 200 g cukru pudru, kandyzowane pomarańcze do ozdoby...

  • Składniki na 24 porcje: 100 ml ciepłego mleka, 37 dag mąki pszennej, 3 jajka, 15 dag masła, 4 dag cukru, 5 dag świeżych drożdży, 1/3 szkl. smażonej skórki pomarańczowej, 1/2 szkl. rodzynek, 1/2 szkl. suszonej żurawiny, szczypta soli, 2 op. gotowego lukru, paseczki skórki cytryny do dekoracji, masło i mielone migdały do przygotowania foremek.

  • Składniki (na 24 porcje) 1 szkl. mleka, 4 dag drożdży, 1 i 1/2 szkl. cukru, 4 i 1/2 szkl. mąki pszennej, 1 kostka masła, 3 jajka, 10 dag masy marcepanowej, 1 i 1/2 kg rabarbaru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, łuszcz i mąka do blachy, 1 op. gotowego lukru

  • Kiedy jedzenie wymaga odwagi

    ...i czekoladę. Marzysz żeby odgryźć kawałek pączka, chciałabyś poczuć, jak miękkie ciasto ustępuje pod naciskiem szczęki, jak zęby ocierają się o lukier, a w ustach rozlewa się słodycz. Stojąca obok kobieta...

  • Smaczne, ale czy wartościowe?

    Nie każdy mały posiłek, reklamowany jako służący zdrowiu, naprawdę taki jest. Niektórych lepiej wręcz unikać.

  • Tego bezwzględnie unikaj. Najbardziej niezdrowe produkty

    Dbasz o zdrowie, pilnujesz diety, starasz się zdrowo odżywiać. Jednak od czasu do czasu pozwalasz sobie na mały „grzeszek”. Wszystko w porządku, o ile te grzeszki nie będą wyglądały właśnie tak. Oto najmniej zdrowe produkty i dania, jakie możesz sobie zafundować.

  • Piknikowy kosz pełen słodyczy

    ...placek podziel teraz na 12-16 kwadratów. Na środku każdego ułóż kawałek czekolady i zawiń rogi ciastka do środka. 5. Drożdżówki ułóż na wyłożonej pergaminem blasze (zachowaj między nimi spore odstępy(...) lukier Ponadto: szprycka cukiernicza lub rękaw cukierniczy z gładką i wąską końcówką, ręcznik papierowy, pergamin do pieczenia, olej 1. Do rondla włóż masło, szczyptę soli, cukier i dolej wodę...

  • Gdzie jest tort? Na weselu!

    ....  Inne bardziej tradycyjne dekoracje to ażurowe czekoladowe listki, kolorowe posypki, świeże albo kandyzowane owoce, ziarna kawy czy lukier. Oczywiście do wyboru są też ślubne symbole wbijane na(...). Cupcake  to nic innego jak mała, wymyślnie udekorowana babeczka ze smacznym nadzieniem. Cupcake ma konsystencję tortu lub typowej muffinki. Ozdabia ją kolorowa śmietana, serek mascarpone albo lukier...

Przepisy na temat: lukier do drożdżówki
  • Sprawdzony przepis na domowe drożdżówki

    ...posmarować roztrzepanym białkiem, wgłębienia napełnić równomiernie twarożkiem, a na wierzchu układać po dwie połówki śliwek, lekko dociskając. Piec drożdżówki ok. 15-20 minut w 190 stopniach...

Dyskusje na temat: lukier do drożdżówki
  • Re: Przyślij przepis na potrawę z bakaliami i wygraj cenne nagrody

    drożdżówki na wyłożonej pergaminem blaszce, smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni, na ok. 20 minut. 4. Z cukru pudru i kilku łyżek gorącej wody przygotowujemy lukier i polewamy nim jeszcze ciepłe drożdżówki. Smacznego !!! :-)