• Informacje na temat:

    lukier mleko

Artykuły na temat: lukier mleko
  • Skład na 12 porcji: Ciasto: ● 3 niepełne szklanki mąki ● szklanka cukru ● cukier waniliowy ● 150 g masła ● 5 jaj ● szklanka mleka ● 3 łyżki kakao ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● pomarańcza. Lukier: ● szklanka cukru pudru ● 4 łyżki wrzątku ● żółty barwnik spożywczy.

  • Marmurek z lukrem

    Przygotowanie: Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko(...) blachy wkładamy na przemian jasną i kakaową masę. Pieczemy ok. 60 minut w 180ºC. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia i przygotowujemy lukier. Cukier puder ucieramy na gładko z sokiem wyciśniętym...

  • ...1. Mleko lekko podgrzej. W misce rozetrzyj drożdże z łyżką cukru kryształu. Wsyp połowę mąki, dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką. Odstaw zaczyn na 20 minut w ciepłe miejsce(...) jeszcze około 30 min w temperaturze 160 st. Ostudź. 4. Cukier puder utrzyj ra zem z białkami i odrobiną zielonego barwnika na lukier. Polej wierzch ciasta. Zanim lukier zastygnie, ułóż na wierzchu...

  • Składniki: pół kg i łyżka mąki, po łyżeczce sody i proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli, 20 dag cukru, 25 dag masła, 4 jajka, 50 ml rumu, 1/3 szklanki mleka, 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego, 40 dag bakalii i owoców kandyzowanych. Lukier: 3 łyżki mleka, 16 łyżek cukru pudru, kilka kropel aromat.

  • Składniki: 5 żółtek, paczka drożdży (100 g), 2 szklanki mleka, 1/2 szklanki oleju, 1/4 kostki margaryny, torebka cukru waniliowego, kg mąki, marmolada wieloowocowa, szczypta soli, tłuszcz do pieczenia. Lukier: 15 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka wody, 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Polewa czekoladowa: jajko, 3 łyżki cukru, 1/2 kostki margaryny, 3 łyżki kakao.

  • Babka drożdżowa z lukrem

    Składniki na 10 porcji: 30 dag mąki, 3 dag drożdży, 200 ml mleka, 17 dag masła, 10 dag cukru, 3 jajka, 1 białko, 2 pomarańcze, cukier puder. 1. Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić wgłębienie. Mleko(...) i odstawić do wyrośnięcia. 3. Piec w nagrzanym do 200ºC piekarniku ok. 50 minut. Białko utrzeć z cukrem pudrem, dodając go tyle, aby powstał lśniący lukier o konsystencji gęstej śmietany. Polać...

  • Składniki: 30 g drożdży (ok. 1/2 opakowania lub 2 opakowania drożdży instant) • 300 ml mleka • 4 szklanki mąki • łyżeczka cynamonu • 90 g masła • szklanka suszonych owoców: śliwek, moreli, rodzynek • 1/4 szklanki cukru • jajko Lukier: • 10 łyżek cukru pudru • łyżka wrzątku • łyżka soku z cytryny...

  • Skład na 15 porcji: ● 120 g masła ● 175 ml + 2 łyżeczki mleka ● 350 g mąki ● 7 g drożdży suszonych ● 90 g cukru ● 2 jajka ● 250 g jagód ● 75 g dżemu jagodowego ● skórka otarta z 1/2 cytryny ● 2 łyżki cynamonu ● opakowanie gotowego lukru

  • O macierzyństwie bez lukru

    ..., elektroniczne nianie, kreatywne zabawki, mleko modyfikowane, po które nie trzeba stać w kolejkach. Nie musicie prać w balii, prasować 30 pieluch dziennie, uganiać się za deficytowym papierem toaletowym...

  • Domowe donaty z lukrem

    ...z tłuszczu. Na samym końcu wrzuć małe krążki powstałe z dziurek i także usmaż je na złoto. Aby zrobić lukier, zmieszaj w misce cukier puder z ½ szklanki zimnej wody, solą i ekstraktem z wanilii, po czym...

Przepisy na temat: lukier mleko
  • Polewy, lukry i posypki do dekoracji

    ...cienkim strumieniem do piany z białek, cały czas ubijając lukier mikserem. Jeśli chcesz zmienić barwę lukru, dodaj sok z jagód albo kakao.

  • Lukry, polewy  i nadzienia

    Lukier pomarańczowy Wsyp do miseczki, 1 szkl. cukru pudru i wlej sok z połowy pomarańczy. Ucieraj, aż masa stanie się gładka. Na koniec, dla aromatu, dodaj trochę otartej skórki pomarańczowej. Polukruj pączki lub ptysie. Masa marcepanowa Sparz 20 dag migdałów. Gdy po 15 min spęcznieją, obierz je ze skórki. Zmiel w blenderze z 18 dag cukru i 1 łyżką wody. Kiedy masa będzie gładka i kleista...

  • Piernikowe figurki

    ....  2. Ciasto zagniataj, powoli dolewając mleko. Wlej go tylko tyle, aby ciasto pozostało twarde i elastyczne. Ciasto podziel na porcje. Każdą rozwałkuj. Z placków wytnij ciastka. Rozłóż je na blachach wyłożonych pergaminem.Piecz po 15 minut w temp. 175°C. Poczekaj 2-4 tygodni, aż ciastka zmiękną. Lukier: z cukru, octu oraz 125 ml wody ugotuj syrop. Białka ubij, cienkim strumieniem wlej do nich...

  • Baba muślinowa z lukrem

    Składniki: Ciasto: - 24 żółtka, 120 ml mleka, - 6 dag drożdży, 25 dag mąki, - 20 dag cukru, 10 dag masła, - rdzeń 2 lasek wanilii, Lukier: - szklanka cukru, - łyżka soku z cytryny(...) do wyrośnięcia (powinno wypełnić formy). Piec godzinę w temp. 175 st C. 4. Przygotować lukier: zagotować pół szklanki wody z sokiem cytrynowym, dodać cukier. Stale mieszając ugotować syrop "do...

  • Lukrowane ptysiowe ósemki

    Sposób przygotowania 1. Mleko zagotuj z solą, cukrem, masłem i skórką cytrynową. Wsyp mąkę i energicznie wymieszaj. Gotuj dalej,ciągle mieszając, aż masa zbije się w kulę i zacznie odstawać od(...) ręczniku.Konfiturę przełóż do szprycy do nadziewania pączków. W każde ciastko delikatnie wciśnij porcję konfitury.  3. Lukier przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu, wymieszaj go z rumem. Oblej...

  • Sprawdzony przepis na domowe drożdżówki

    Sposób przygotowania Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Dodać mąkę, sól, masło, mleko i dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Śliwki wrzucić na patelnię, podgrzewać, aż puszczą trochę soku, dodać cukier i kardamon, dusić, aż lekko zmiękną. Ostudzić. Twarożek utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12

  • Ślimaczki morelowe

    Podgrzej mleko. Dodaj masło, podgrzewaj, aż tłuszcz się roztopi.

  • Bezglutenowe hot cross buns

    ...ksantanową i drożdże. Wymieszaj. Siemię zalej 1/3 szklanki gorącej wody i odstaw do napęcznienia, a następnie zmiksuj z 1/3 szklanki mleka. Pozostałe mleko podgrzej delikatnie, a olej rozpuść i wystudź. Do mąki dodaj purée z marchewki, syrop, ksylitol, mleko i siemię. Za pomocą miksera wyrób jednolite, luźne ciasto. Powinno to zająć 7 - 8 minut. Najlepiej skorzystać z robota, który ma funkcję...

  • Nadaj puszystości swoim wielkanocnym wypiekom

    Jest kilka tradycyjnych dań, bez których nie wyobrażamy sobie wielkanocnego stołu. Z pewnością należy do nich baba wielkanocna nazywana dzisiaj po prostu babką. W Polsce tradycja jej wypieku sięga aż XVII wieku – pierwotnie wypiekano ją w stożkowej formie do ciasta i polewano lukrem, a na przestrzeni lat ewoluowała do dzisiejszego kształtu. Jak ze swoim wypiekiem wpisać się w tradycję i zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym smakiem wielkanocnej babki? Najlepiej odbierając kurczaczkom monopol...

  • ...50 dag mąki, 6 żółtek, 5 dag drożdży, 3/4 kostki margaryny, 3/4 szklanki cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 10 dag rodzynek, 1/4 l mleka, 2 małe kieliszki rumu, 1/2 szklanki soku gruszkowego, lukier...

Dyskusje na temat: lukier mleko
  • -

    -

    słoik miodu+cukier+kakao+ margaryna+ przyprawa do piernika roztopić na gazie, przestudzić, dodać całe jajka+ przesianą makę+ kwaśne mleko+sodę. Zostawić na 2 godziny w cieple, wierzch posypując mąką(...) i wysuszam lukier a następnie przekładam je do pojemniczków.Zyczę smacznego!