• Informacje na temat:

    lukier z mleka

Artykuły na temat: lukier z mleka
  • Skład na 12 porcji: Ciasto: ● 3 niepełne szklanki mąki ● szklanka cukru ● cukier waniliowy ● 150 g masła ● 5 jaj ● szklanka mleka ● 3 łyżki kakao ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● pomarańcza. Lukier: ● szklanka cukru pudru ● 4 łyżki wrzątku ● żółty barwnik spożywczy.

  • Waniliowa kremówka z lukrem

    ...). Formy z ciastem kolejno wstawiać do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piec po 20-25 minut. Proszek budyniowy wymieszać z cukrem i 5 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować, wlać(...) utrzeć lukier. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z zimnym budyniem. Placki przełożyć kremem budyniowym. Wierzch ciasta posmarować lukrem. Wstawić na godzinę do lodówki...

  • Domowe donaty z lukrem

    Przygotowanie Aby przygotować ciasto na pączki, wmieszaj cukier do ciepłego mleka w średniej misce, po czym dodaj drożdże. Pozostaw w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną bąblować, 5-10 minut. Miksuj(...) z tłuszczu. Na samym końcu wrzuć małe krążki powstałe z dziurek i także usmaż je na złoto. Aby zrobić lukier, zmieszaj w misce cukier puder z ½ szklanki zimnej wody, solą i ekstraktem z wanilii, po czym...

  • Skład na 50 sztuk 500 g mąki pszennej chlebowej, szklanka mleka, 3 żółtka, 1 jajko, 50 g drobnego cukru do wypieków, 3 łyżki oleju słonecznikowego, łyżka rumu lub wódki, sok z połowy cytryny, 20 g świeżych lub 10 g suchych drożdży, 1 szklanka cukru pudru i 4-5 łyżek wrzątku na lukier, smalec lub inny tłuszcz do głębokiego smażenia...

  • Składniki na 16 porcji: 250 ml mleka, 3 dag drożdży, po 10 dag cukru kryształu i cukru pudru, 50 dag mąki, 3 żółtka, 1 op. cukru waniliow., sól, 10 dag masła, 15 dag rodzynek, 2 białka, zielony barwnik, cukrowe kwiatki i listki lub inne ozdoby.

  • Składniki na 10 porcji: 40 dag mąki, 2/3 szklanki mleka, 3 łyżki masła roztopionego, łyżeczka świeżych drożdży, 2 żółtka, 3 łyżki cukru, łyżka spirytusu, łyżka cukru wanilinowego, szczypta soli. Lukier: 1 białko, szklanka cukru pudru, barwniki spożywcze, 2 łyżki wody mineralnej, posypka.

  • Składniki na 12 porcji Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej • 6 żółtek • 10 dag cukru • pół szklanki tłustego mleka • 10 dag masła • 5 dag drożdży • 5 kropli aromatu wanilinowego Lukier: łyżka rumu • łyżka wody • 15 dag cukru pudru • sok z cytryny...

  • Składniki: pół kg i łyżka mąki, po łyżeczce sody i proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli, 20 dag cukru, 25 dag masła, 4 jajka, 50 ml rumu, 1/3 szklanki mleka, 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego, 40 dag bakalii i owoców kandyzowanych. Lukier: 3 łyżki mleka, 16 łyżek cukru pudru, kilka kropel aromat.

  • Składniki: 5 żółtek, paczka drożdży (100 g), 2 szklanki mleka, 1/2 szklanki oleju, 1/4 kostki margaryny, torebka cukru waniliowego, kg mąki, marmolada wieloowocowa, szczypta soli, tłuszcz do pieczenia. Lukier: 15 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka wody, 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Polewa czekoladowa: jajko, 3 łyżki cukru, 1/2 kostki margaryny, 3 łyżki kakao.

  • Składniki: 1/2 l. miodu ●350 g cukru ●200 g smalcu ●1/3 szkl. mleka ●kg mąki psz. ●łyżeczka sody ●3 jajka ●1/4 łyżeczki soli ●5 łyżek cynamonu ●2 łyżki kardamonu ●łyżka imbiru ●łyżka gałki muszkat. ●1/2 łyżki goździków ●lukier.

Przepisy na temat: lukier z mleka
  • Polewy, lukry i posypki do dekoracji

    .... Gdy będzie już bardzo twarda, połam ją na drobniutkie kawałeczki (najlepiej w malakserze). Posypuj nimi polane czekoladą ciasto. Kajmakowa kołderka Do rondelka wlej 200 ml tłustego mleka. Dosyp 50 dag(...) w garnku o grubym dnie i często mieszać. Jeśli się przypali, nic go nie uratuje i trzeba będzie go wyrzucić. Zamiast mleka można użyć śmietanki, wówczas kajmak będzie miał nieco inny smak, ale szybciej...

  • Eklerki z kremem i lukrem

    Sposób przygotowania 1. Zagotuj wodę z masłem, wsyp mąkę, mieszaj. Wystudź, dodawaj jajka, miksując. Ciasto przełóż do worka cukierniczego. Na blachę wyłożoną papierem wyciskaj eklery. Piecz 20 minut w temp. 200°C. Wystudź i przekrój.  2. Budyń i kawę rozpuść w kubku mleka, resztę mleka zagotuj i wlej do niego zawartość kubka. Gotuj chwilę aż zgęstnieje,wystudź. Eklerki przełóż kremem. W kilku...

  • Lukry, polewy  i nadzienia

    Lukier pomarańczowy Wsyp do miseczki, 1 szkl. cukru pudru i wlej sok z połowy pomarańczy. Ucieraj, aż masa stanie się gładka. Na koniec, dla aromatu, dodaj trochę otartej skórki pomarańczowej(...) g orzechów laskowych na suchej patelni. Zdejmij z nich skórkę i miksuj je w blenderze, aż pojawi się olej. W rondelku podgrzej 3/4 szkl. słodzonego mleka skondensowanego. Dodaj łyżkę miodu i połamaną gorzką...

  • Baba muślinowa z lukrem

    Składniki: Ciasto: - 24 żółtka, 120 ml mleka, - 6 dag drożdży, 25 dag mąki, - 20 dag cukru, 10 dag masła, - rdzeń 2 lasek wanilii, Lukier: - szklanka cukru, - łyżka soku z cytryny(...) do wyrośnięcia (powinno wypełnić formy). Piec godzinę w temp. 175 st C. 4. Przygotować lukier: zagotować pół szklanki wody z sokiem cytrynowym, dodać cukier. Stale mieszając ugotować syrop "do...

  • Piernikowe figurki

    ...wyłożonych pergaminem.Piecz po 15 minut w temp. 175°C. Poczekaj 2-4 tygodni, aż ciastka zmiękną. Lukier: z cukru, octu oraz 125 ml wody ugotuj syrop. Białka ubij, cienkim strumieniem wlej do nich...

  • Lukrowane ptysiowe ósemki

    ...ręczniku.Konfiturę przełóż do szprycy do nadziewania pączków. W każde ciastko delikatnie wciśnij porcję konfitury.  3. Lukier przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu, wymieszaj go z rumem. Oblej...

  • Sprawdzony przepis na domowe drożdżówki

    Czy słodka drożdżówka może być dobrym pomysłem na śniadanie do szkoły? Tak ! Pod warunkiem, że zostanie upieczona w domu, na bazie drożdży, bez dodatkowej polewy lub lukru.

  • Ślimaczki morelowe

    Składniki na 15 sztuk: Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej + mąka do oprószenia stolnicy 1 szkl. tłustego mleka 10 dag (1/2 kostki) masła 1/2 szkl. cukru 1 jajko 5 dag świeżych drożdży szczypta soli Nadzienie: 8 moreli (poza sezonem wykorzystaj puszkę owoców w syropie) 25 dag chudego twarogu (zmielonego w maszynce do mięsa albo przeciśniętego przez praskę do...

  • Bezglutenowe hot cross buns

    ...ksantanową i drożdże. Wymieszaj. Siemię zalej 1/3 szklanki gorącej wody i odstaw do napęcznienia, a następnie zmiksuj z 1/3 szklanki mleka. Pozostałe mleko podgrzej delikatnie, a olej rozpuść i wystudź...

  • Nadaj puszystości swoim wielkanocnym wypiekom

    Lubelli, przygotował przepis na babkę wielkanocną, którą można przygotować w iście ekspresowym tempie. Wszystko za sprawą zamiany kilku standardowych elementów: masła, oleju i mleka na... majonez. Na...

Dyskusje na temat: lukier z mleka
  • Re: Waniliowe kremówki na cieście francuskim

    Ile to jest "pozostałe mleko"? Jaka ilość mleka potrzebna jest do przepisu? Jaka ilość budyniu? Czy użyć esencji waniliowej, cukru waniliowego, czy też lasek wanilii ( i oczywiście ile?)? Ile tych jajek należy rozbić? Z jakiej ilości cukru pudru i soku z cytryny ucierać "gęsty lukier"? Wydaje mi się, że nie powinniście zamieszczać niekompletnych przepisów (bardzo często różnią się nie sposobem

  • Re: Przyślij przepis na potrawę z bakaliami i wygraj cenne nagrody

    pleciona drożdżowka:) Składniki: 50 dag mąki 1 szklanka ciepłego mleka 5 dag drożdży 3 łyżki cukru 2 jajka 16 dag roztopionego masła szczypta soli 10 dag bakalii jajko do smarowania 15 dag cukru pudru przygotowanie:-) 1.Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i kilkoma łyżkami mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut. 2. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem, dodajemy do