• Informacje na temat:

    maca maka żytnia

Artykuły na temat: maca maka żytnia
  • Składniki na 20 porcji: 2 banany, 8 dag orzechów włoskich, 50 ml mleka, 25 dag margaryny, 15 dag brązowego cukru, 1 op. cukru waniliowego, szczypta soli, 4 jajka, 8 dag płatków owsianych, 35 dag mąki żytniej, 1 op. proszku do pieczenia, garść suszonych bananów, 1 łyżeczka cukru pudru, tłuszcz i mąka do foremki.

  • Składniki na bochenek: 30 dag mąki pszennej typ 550 • 10 dag mąki żytniej typ 720 • 7 g suchych lub 20 g świeżych drożdży • 1,5 łyżeczki soli • 250 ml ciepłej wody • łyżka miodu • łyżka oleju.

  • Zaczyn: ●1/2 szkl. wody ●łyżka zsiadłego mleka lub kefiru ●łyżeczka rozkruszonych świeżych drożdży ●1,2 szkl. mąki żytniej; ciasto: ●łyżeczka prażonych ziaren kminku ●5 dag mąki żytniej ●15 dag mąki pszennej chlebowej ●łyżeczka soli morskiej ●1/2 szkl. wody ●1/4 łyżeczki świeżych drożdży ●łyżeczka słodu ●powyższy zaczyn; dodatkowo: ●łyżka stopionego masła do posmarowania chleba podczas pieczenia.

  • Chlebek na zakwasie

    Składniki: 40 dag mąki pszennej (typ 650), 15 dag mąki pszennej razowej (typ 2000), 15 dag zakwasu żytniego 32 łyżki suszonych ziół, 1,5 łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru, mąka na stolnicę.

  • Zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego, 200 g mąki żytniej razowej, 200 ml letniej wody. Ciasto: 520 g mąki żytniej razowej, 120 g pestek słonecznika, 100 g otrębów żytnich, 30 g sezamu, 350 ml letniej wody, masło bez soli do wysmarowania blaszki.

  • Zakwas: 5 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000 • 5 łyżek przegotowanej wody Ciasto: 42 dag mąki żytniej • 10 dag mąki pszennej • 450 ml wody • łyżeczka soli

  • Składniki na 1 sztukę: 45 dag mąki pszennej chlebowej typ 750, 5 dag płatków orkiszowych, 4 dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, siemię lniane, suchy mak, otręby pszenno-żytnie, sezam.

  • Składniki: 2 filiżanki zielonego mrożonego groszku (1 filiżanka to około 180 ml) • 1 łyżeczka masła • 1 łyżeczka mąki żytniej • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku • bułka tarta do panierowania.

  • Jak zrobić domowy zakwas na żurek

    Składniki: szklanka mąki żytniej razowej, 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody, ząbek czosnku, 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego.

  • To łatwe – wystarczy mąka, najlepiej żytnia (o wyższym typie np. razowa) i woda. Garść mąki (ok 10 dag), mieszamy z letnią wodą (ok. 38°C) np. w słoju,...

Przepisy na temat: maca maka żytnia
  • Trzy mąki, jeden chleb

    Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    ...do wypieków mąki pszennej to źródło wartościowych składników mineralnych, m. in. manganu, żelaza czy cynku, a także witamin, np. B1 i PP. Również mąka żytnia zawiera mangan i cynk, jest w niej z kolei(...) krupczatka, polecana do pieczenia m. in. do ciast kruchych, eklerów i ciast makaronowych. Typ 550 - mąka luksusowa, jest idealna do wypieku ciast drożdżowych, pączków, faworków, a także kopytek czy klusek...

  • Pełnoziarniste znaczy lepsze

    ..., którą otrzymuje się mieląc całe, niełuskane ziarno zbóż. To właśnie łuska odpowiada za wysoką wartość odżywczą produktów z niej wytwarzanych. Idealna dla osób aktywnych Pieczywo i makarony(...) przykład smażąc domowe naleśniki. Przygotowując drugie dania czy makaron do zupy również warto sięgnąć po ten ciemniejszy. To w domu, a co z jedzeniem "na mieście"? Coraz więcej lokali rozszerza swoją...

  • 3-4 łyżki razowej mąki żytniej, 2 kromki wiejskiego chleba, 5 ząbków czosnku, 10-15 dag wędzonego boczku, 3/4 szklanki śmietany, 1 łyżka maki pszennej, 1 pęczek włoszczyzny, 2 ząbki czosnku, sól, ziele angielskie,listek laurowy, 20dag białej kiełbasy

  • Pierniczki z miodem

    Danie po staropolsku.

  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    ...typów, czyli trochę ciemniejsze, niż do jasnych bułeczek i domowego makaronu - dodaje. Mając wybór, stosujmy mąki pszenne opatrzone numerem 750 lub 850 potocznie nazywane chlebowymi. Dla ambitniejszych domowych piekarzy 1850 - czyli graham. Zupełnie niezłe efekty powinniśmy jednak uzyskać także ze zwykłej, jasnej mąki pszennej.     Jeśli pieczemy chleb na zakwasie, najlepsza będzie mąka żytnia...

  • Żurek na serwatce

    Gotowy raz-dwa, bez robienia zakwasu.

  • 5 deserów, które... wspomagają odchudzanie

    Dieta kojarzy ci się z wyrzeczeniami? Nie musi tak być! Są produkty, które dodane do słodkości sprawią, że nie utyjesz! Oto przepisy na lekkie łakocie.

  • Tradycja i magia przy wspólnym stole

    ...: sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki i żelaza. Natomiast mąka żytnia zawiera witaminy: z grupy B, A, E, PP oraz składniki mineralne takie jak: żelazo, wapń i potas.  Możemy wykorzystać mąkę(...) oraz przeciwutleniacze odpowiedzialne m.in. za działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Prostym i smacznym daniem są łazanki z kapustą i grzybami. Przygotowywane na bazie makaronu o specjalnym...

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podano do stołu. Jak myślisz - to żurek czy barszcz biały? Tak, widzimy – właśnie drapiesz się po głowie, marszczysz czoło… Oto jest pytanie! Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, a jednak inne. Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie te dwie tradycyjne wielkanocne zupy? Spokojnie, rozwiejemy Twoje wątpliwości! Zabłyśnij w świątecznym towarzystwie!