• Informacje na temat:

    maca orkiszowa

Artykuły na temat: maca orkiszowa
  • Ciasto: • 1 kg mąki orkiszowej • woda • 1 łyżka oliwy z oliwek Farsz: • 1/2 kg kapusty kiszonej • 1 garść grzybów suszonych • 2 cebule • 2 łyżki masła lub oliwy • sól i pieprz

  • Naleśniki orkiszowe

    Słodkie śniadanie.

  • Tarta czekoladowo-orkiszowa

    Składniki Ciasto: 25 dag mąki orkiszowej typ 650, 15 dag masła, 4 i 1/2 łyżki cukru brązowego trzcinowego (6 dag), jajko, tłuszcz do formy szczypta soli. Masa: 330 ml śmietanki 30%, 30 dag serka Philadelphia lub mascarpone albo ricotty, 30 dag gorzkiej czekolady (60% zawartości kakao), 1/2 szklanki cukru pudru, 4-5 fig, garść ciemnych winogron, sól hawajska zielona.

  • 1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżeczki cynamonu, szczypta soli, 10 dag drob nego brązowego cukru, 3 jajka, pół szklanki oleju słonecznikowego, 3/4 szklanki purée z dyni, jabłko, pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich, pół szklanki mleka.

  • Ciasto: szklanka mąki pszennej, szklanka mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna orkiszu), pół łyżeczki soli. Ponadto: op. serka śmietankowego, pęczek natki, kolorowy pieprz, masło klarowane

  • Skład na 4 porcje: ● 200 g mąki orkiszowej ● łyżeczka sody oczyszczonej ● 110 g masła ● jajko ● 200 g młodych buraczków ● 2–3 ząbki czosnku ● 3 łyżki oleju ● 3 łyżki octu balsamicznego ● 3 łyżki miodu ● 30 g kaparów marynowanych ● 150 g sera feta.

  • 3 dag mąki orkiszowej, 7 dag masła, ulubione warzywa, smażona pierś kurczaka. Sos: 200 ml jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku posiekane, sól, pieprz, cukier.

  • Składniki na 10 porcji: 55 dag mąki orkiszowej typ 750, 3 łyżki cukru trzcinowego, 5 dag drożdży, 20 dag kwaśnej śmietany , 25 dag masła, 3 żółtka, sól, 1 jajko do posmarowania; masa: 40 dag masy makowej , 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, szczypta suchych drożdży, po 1 łyżce masła i miodu; kruszonka: 10 dag mąki, 5 dag masła, 3-4 łyżki cukru

  • SPÓD ● 200 g mąki orkiszowej ● 40 g jogurtu ● jajko ● 50 ml wody (w razie potrzeby) ● duża szczypta soli (możesz użyć gotowego ciasta kruchego, w proszku lub w rolce, ewentualnie ciasta francuskiego). NADZIENIE ● 3 dymki ●300 g świeżego groszku ●100 ml mleka (może być roślinne) ●200 g kwaśnej śmietany ●3 jajka ●100 g tartego sera żółtego ●sól, pieprz, cukier.

  • Składniki na 10-12 porcji: Na ciasto: 15 dag mąki orkiszowej, ½ l mleka, 4 jajka, 3 dag roztopionego masła, szczypta soli. Na nadzienie: 30 dag sera białego, 1-2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki cukru, 1 żółtko, Na sos: 20 dag cukru, 300 ml soku wyciśniętego z pomarańczy, 1 łyżka masła, 1 pomarańcza

Wideo na temat: maca orkiszowa
Przepisy na temat: maca orkiszowa
  • Naleśniki orkiszowe

    Z konfiturą malinową.

  • Orkiszowy tort karpatkowy

    Karpatka jest ciastem idealnym. Urzeka delikatnym, pofalowanym ciastem i słodkim, rozpływającym się w ustach kremem.

  • Orkiszowe babeczki

    Babeczki pełne korzennych przypraw i orzechów.

  • Jaką mąkę wybrać do wypieków?

    Mąka powstaje podczas rozdrabniania ziaren zbóż. Im jest jaśniejsza i bardziej miałka, tym mniej ma składników mineralnych, odrzuconych podczas przemiału wraz z okrywą zbóż.

  • Naleśniki z pastą sezamową

    Smacznym i sycącym posiłkiem, którego smak zna praktycznie każdy z nas, są naleśniki. Ta popularna potrawa jest doskonałym pomysłem zarówno na śniadanie czy obiad, jak i deser. Można ją podawać na słodko lub na słono, w połączeniu z różnymi dodatkami. W Polsce najczęściej urozmaicamy je cukrem lub dżemem – warto jednak spróbować czegoś nowego i postawić na pastą sezamową, czyli tahinę.

  • Tajemnice kruchego ciasta

    ...1. Tłuszcz: najlepiej sprawdzi się masło. Musi być zimne, by podczas szybkiego zagniatania nie zdążyło wchłonąć mąki. 2. Mąka: najlepsza jest pszenna, krupczatka lub - dla odmiany - orkiszowa. Ważne, by zachować proporcje między mąką, tłuszczem i cukrem. Te optymalne to 3 : 2 : 1. 3. Cukier: użyj tego drobnego albo cukru pudru. Do nadzienia z gruszek czy śliwek świetnie pasuje cukier trzcinowy...

  • Renesans orkiszu

    Trochę historii Pszenica orkiszowa jest jedną z najstarszych roślin hodowanych przez człowieka. Jej uprawy były obecne już 7 - 8 tysięcy lat przed naszą erą. W okresie Cesarstwa Rzymskiego orkisz(...) ze smakiem dań z orkiszu będziemy mogli się zetknąć w większości polskich restauracji. Smacznie i regionalnie - Zupa orkiszowa, gotowana na specjalnej mące i podawana z kurczakiem to jeden...

  • Kruszonka - najprostsze ciasto na świecie

    Kocham kruszonkę! Zimowe wieczory zawsze wydają się przyjemniejsze, gdy z kuchni dobiega zapach najprostszego ciasta na świecie - przyznaje Monika Mrozowska, autorka książek kulinarnych i propagatorka zdrowego żywienia.

  • Ciasto marchewkowe

    Marchewkę myjemy, obieramy ze skóry i trzemy na tarce z drobnymi oczkami.