• Informacje na temat:

    maca razowa

Artykuły na temat: maca razowa
  • Składniki na 2-3 porcje: Na ciasto: 20 dag mąki orkiszowej chlebowej (typ 1100), 2 dag świeżych drożdży, 2 łyżki oleju, szczypta cukru, ¼ łyżeczki soli. Ponadto: 150 ml przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, po ½ łyżeczki suszonej bazylii i oregano, po 1 strąku papryki czerwonej i żółtej, 1 czerwona cebula, 1 awokado, cukier, sól, pieprz.

  • Składniki na 14-15 porcji: 4-5 łyżek zakwasu, 30 dag maki razowej żytniej (typ 2000), 30 dag mąki pszennej, 1 i ½ szklanki pestek słonecznika, 500-600 ml letniej wody, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki otrąb żytnich. Ponadto: papier do pieczenia lub olej oraz otręby, np. żytnie lub pszenne.

  • Skład na 4 porcje: ● 700 g mąki żytniej razowej ● 4 jajka ● 150 ml mleka ● 50 ml wody ● 1 łyżka koncentratu pomidorowego ● 1 łyżeczka soli ● 1/2 łyżeczki pieprzu białego mielonego ● olej roślinny.

  • Zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego, 200 g mąki żytniej razowej, 200 ml letniej wody. Ciasto: 520 g mąki żytniej razowej, 120 g pestek słonecznika, 100 g otrębów żytnich, 30 g sezamu, 350 ml letniej wody, masło bez soli do wysmarowania blaszki.

  • Składniki: 18 dag jogurtu naturalnego, 2 jajka, 2 łyżki oleju roślinnego, szklanka mąki razowej żytniej,1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki cynamonu, 3 łyżki cukru trzcinowego, szklanka śliwek węgierek lub innych.

  • Ciasto: 2 jajka • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej • 1,5 szklanki mleka • pół szklanki wody gazowanej • łyżka oleju • oregano • słodka czerwona papryka • szczypta papryki chilli • szczypta soli • olej • pieprz • sól. Farsz: 10 dag boczniaków • 15 dag pieczarek • 2 cebule • 20 dag sera pleśniowego blue • 3 łyżki śmietany 18 proc. • 2 łyżki jogurtu naturalnego • szczypta gałki muszkatołowej • natka pietruszki • olej • sól • pieprz • liście sałaty • pomidory.

  • Składniki: 30 dag twarogu, 2 łyżki cukru, jajko, 5 łyżek mąki pszennej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, mąka razowa do obtaczania, olej do smażenia Przygotowanie: Jajko ubij z cukrem. Dodaj twaróg, dokładnie utrzyj lub zmiksuj. Wsyp mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj na gładkie ciasto. Z ciasta uformujemy kulki, lekko spłaszcz, robiąc placuszki. Obtocz je mące...

  • Chleb razowy ze słonecznikiem

    Aromatyczny, smaczny i zdrowy, bo bez ulepszaczy.

  • Składniki na 4 porcje: 1,5 szkl. kwaśnego mleka, 1 szkl. mąki razowej żytniej, 1/2 szkl. mąki razowej pszennej, 1/2 szkl. mąki pszennej, typ 450, 3 dojrzałe banany, 300 ml jogurtu greckiego, 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżki miodu, 1/2 łyżki cukru, 2 duże jajka, 1 łyżka soku z limonki, olej do smażenia, cukier puder do oprószenia.

  • Ciasto: 25 dag mąki razowej pszennej (typ 2000), 15 dag mąki pszennej tortowej, 1/2 szklanki mleka, 5 jajek, 20 dag cukru, 20 dag masła, 10 dag margaryny mlecznej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodatkowo: 3 łodygi rabarbaru, cukier puder do posypania ciasta.

Przepisy na temat: maca razowa