• Informacje na temat:

    maca razowa z cebula

Artykuły na temat: maca razowa z cebula
  • Składniki na 2-3 porcje: Na ciasto: 20 dag mąki orkiszowej chlebowej (typ 1100), 2 dag świeżych drożdży, 2 łyżki oleju, szczypta cukru, ¼ łyżeczki soli. Ponadto: 150 ml przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, po ½ łyżeczki suszonej bazylii i oregano, po 1 strąku papryki czerwonej i żółtej, 1 czerwona cebula, 1 awokado, cukier, sól, pieprz.

  • Ciasto: 2 jajka • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej • 1,5 szklanki mleka • pół szklanki wody gazowanej • łyżka oleju • oregano • słodka czerwona papryka • szczypta papryki chilli • szczypta soli • olej • pieprz • sól. Farsz: 10 dag boczniaków • 15 dag pieczarek • 2 cebule • 20 dag sera pleśniowego blue • 3 łyżki śmietany 18 proc. • 2 łyżki jogurtu naturalnego • szczypta gałki muszkatołowej • natka pietruszki • olej • sól • pieprz • liście sałaty • pomidory.

  • Zupy i sosy –  zagęszczanie bez mąki

    .... Z dodatkiem cebuli Cebula nie tylko zagęści danie, ale doda mu ostrości. Do tego celu możesz wykorzystać każdy gatunek cebuli - białą, czerwoną, dymkę, szalotkę. Ta ostatnia szczególnie nadaje się do sosów. Posiekaj ją drobno, zeszklij na łyżce oleju i dodaj do sosu. Gotuj tak długo aż cebula zmięknie i całkowicie się rozpadnie, wtedy sos zmieni konsystencję. Jeśli chcesz w ten sposób zagęścić...

  • Placuszki razowe z pastą jajeczną i z pastą z awokado

    ...cebula, 1 łyżeczka curry, sól, pieprz.

  • ...12 naleśników (mogą być z mąki razowej), 30 dag kurek mrożonych, 50 dag piersi kurczaka, cebula biała, cebula czerwona, sól, pieprz, olej, masło, 2 jajka, bułka tarta.

  • Skład na 4 porcje: ● 12 mrożonych paluszków rybnych ● 4 bułki z razowej mąki posypane sezamem ● czerwona cebula ● 120 g ogórków korniszonów ● 1/4 główki sałaty rzymskiej ● 6 łyżek oleju ● jabłko ● 4 łyżki gotowego sosu tatarskiego ● 2–3 łyżki soku z cytryny.

  • Skład na 4 porcje: ● 350 g piersi indyka ● 300 g świeżego szpinaku ● cebula ● średniej wielkości pomidor ● 125 g sera mozzarella ● olej ● 75 g serka śmietankowego z ziołami ● 2 półbagietki z razowej mąki ● sól i pieprz do smaku ● suszony majeranek.

  • Skład na 4 porcje: ● 200 g mięsa mielonego ● po 100 g kiszonej kapusty i mąki pszennej razowej ● cebula ● 50 g szynki ● kumin rzymski ● 2 jaja ● olej ● 70 g serka śmietankowego ● 1/2 pęczka natki pietruszki ● 150 ml śmietany ● sól i pieprz.

  • Składniki dla 4 osób: 1 kg czerstwego chleba razowego • litr mleka • pół szklanki mąki • 3/4 szklanki oleju • 40 dag oliwek • 40 dag grzybków marynowanych • 4 cebule • 4 jajka • 3 łyżki bułki tartej • 1 łyżka masła • majeranek • gałka muszkatołowa • pieprz czerwony • olej • sól • pieprz

  • Składniki: puszka ciecierzycy, 4 ząbki czosnku, cebula, żółtko, 2 łyżki mąki razowej, pół łyżeczki sody oczyszczonej, masło, pęczek natki, sól, pieprz.

Przepisy na temat: maca razowa z cebula
  • Pasztet z oliwkami i grzybkami

    Chleb namocz w mleku, odciśnij.

  • ...4 buraki, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 selera, 1 cebula, 5 dkg szuszonych grzybów, 2 listki bobkowe, ziele angielskie, pieprz, ocet, czosnek, sól.

  • Naleśniki wytrawne

    ...granulowany czosnek olej sól pieprz Farsz: 30 dag mielonego mięsa wieprzowego cebula cukinia papryka czerwona zioła prowansalskie olej sól pieprz natka pietruszki...

  • Kuleczki z ciecierzycy

    Składniki: puszka ciecierzycy 4 ząbki czosnku cebula żółtko 2 łyżki mąki razowej pół łyżeczki sody oczyszczonej masło pęczek natki sól, pieprz Przygotowanie: 1. Czosnek i cebulę obierz. Natkę posiekaj. Ciecierzycę osącz, zmiel z czosnkiem i cebulą. Dodaj mąkę, sodę i natkę, wymieszaj. Przypraw. 2. Z masy uformuj kulki, usmaż na maśle. Podaj np. z sosem jogurtowo-czosnkowym.

  • Sekrety śląskiej kuchni: knedle i kotlety z czerstwego pieczywa

    ...czwarte szklanki mleka, cebula, jajko, pół pęczka zielonej pietruszki albo koperku, dwie łyżki mąki pszennej, oliwa, sól i pieprz. Pokrojone, zalane mlekiem bułki po napęcznieniu należy połączyć...

  • Smakowite gorące sosy

    ...cebula zacznie się rozpadać. Wtedy sos przetrzyj albo zmiksuj. Przypraw go do smaku solą oraz pieprzem. Pikantne do wieprzowiny Pieprzowy Do garnka wlej 300 ml śmietany kremówki. Dodaj 1 łyżkę...

  • Wielkanocne jajka

    ..., następnie ułóż połówki jajek żółtkiem do góry. 2. Udekoruj kawiorem (po 1/2 łyżeczki na jajko) i koperkiem. Koreczki możesz spiąć wykałaczką. Pożywne jajka po szkocku Składniki: 10 jajek 1 cebula...

  • Przekąska dla ucznia

    ...g fety czerwona cebula 1/4 szklanki mąki jajko łyżeczka słodkiej papryki 1/3 szklanki gęstego jogurtu 4 bułki pełnoziarniste  listki sałaty (mogą być różne rodzaje: masłowa, rukola...

  • Tarta z kiszoną kapustą i mięsem mielonym

    Składniki: 1 cebula 200 g mięsa mielonego Sól, pieprz Opakowanie kiszonej kapusty (314 ml) 50 g szynki Pół łyżeczki kminku Pół pęczka natki pietruszki 150 g kwaśnej śmietany 2 jajka 70 g chudego twarożku 2-3 łyżki mleka 2 łyżki oleju 100 g mąki pszennej razowej Łyżeczka proszku do pieczenia  Tłuszcz i mąka do formy Przygotowanie: Mięso usmażyć na chrupko, doprawić solą...

  • Rodzinne śniadanie

    Jajka z majonezem, biała kiełbasa, żurek i sałatka jarzynowa to klasyka, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Anna Starmach zdradza najprostsze sposoby na wielkanocne przysmaki.