• Informacje na temat:

    maca smażona

Artykuły na temat: maca smażona
  • Smażmy placki

    Zwykle jadamy ziemniaczane, ale pyszne są także z dodatkiem cukinii, marchewki i innych warzyw. Świetny pomysł na szybkie, letnie danie.

  • Składniki na 6 porcji. Ciasto: 250 ml mleka, 1-1,5 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 2 łyżeczki cukru pudru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej; dodatkowo: 1 litr oleju rzepako wego do smażenia, cukier puder do oprószenia.

  • Składniki na 25 porcji: 20 dag mąki pszennej, 10 dag masła, 4 jajka, szczypta soli, olej do smażenia w głębokim tłuszczu, 1 opakowanie lukru

  • Ciasto: ●500 g mąki ●jajko ●łyżka oleju ●szczypta soli ●niepełna szklanka ciepłej wody. Farsz: ●2 cebule ●2 ząbki czosnku ●1 kg miel. twarogu ●3 łyżki siekanych mieszanych ziół ●sól, pieprz ●ostra papryka ●2 żółtka jajka ●łyżka masła ●olej do głębokiego smażenia ●zioła do dekoracji ●300 g pomidorów

  • Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 2,50 zł Skład na 4 porcje: ● 2 duże lub 4 średniej wielkości cebule ● 110 g mąki pszennej ● 4–6 łyżek bułki tartej ● 1–2 ząbki czosnku ● 1 l oleju do smażenia ● 50 g majonezu ● 1–2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny ● słodka papryka w proszku, pieprz cayenne i sól do smaku.

  • Składniki na 20 sztuk: 4 filety lub polędwiczki z dorsza • jajko • pół szklanki mąki • pół szklanki bułki tartej • pół cytryny • olej lub masło klarowane • szczypiorek • papryka czerwona, zielona lub żółta • bułka kajzerka • sól • pieprz.

  • Składniki na 10 porcji: Zakupy: 30–40 dag mąki pszennej, 6 żółtek, 2 łyżki cukru pudru, 4,5 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżki rumu, 1,5 łyżki masła, kilka łyżek marmolady różanej, olej do głębokiego smażenia, cukier puder do oprószenia.

  • Skład na 4 porcje: ● szklanka mąki, szklanka mleka, jajko, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru pudru, łyżka cukru waniliowego, łyżka oleju, 6 śliwek (lub innych sezonowych owoców), szczypta soli

  • Karp smażony na maśle

    Składniki: 1 i 1/2 kg karpia, 2 jajka, 3-4 ząbki czosnku, kilka łyżek mąki pszennej i bułki tartej, 1/2 cytryny, 12 i 1/2 dag masła, pieprz biały, sól.

  • ●1,5 kg karpia ●szkl. bułki tartej ●2 jajka ●3 łyżki mąki ●łyżka masła ●sól ●olej ●cytryna (do skropienia ryby oraz do dekoracji)

Wideo na temat: maca smażona
  • Kuchnia tajska należy do jednej z najprostszych kuchni na świecie

    Daria Ładocha niedawno wróciła z kursu kulinarnego w Tajlandii. W kuchni "Dzień Dobry TVN" blogerka przygotowała więc specjały kuchni tajskiej. I tak na stole pojawiły się m.in. zupa tom yum z krewetkami, sałatka som tam, smażony ryż z kurczakiem i warzywami i słodkie ciasteczka z mąki ryżowej z kokosem. Ładocha wytłumaczyła również, czym kuchnia na północy Tajlandii różni się od tej z południa kraju. (DDTVN/x-news)    

  • Daria Ładocha i jej tajskie przysmaki

    Daria Ładocha niedawno wróciła z kursu kulinarnego w Tajlandii. W kuchni "Dzień Dobry TVN" blogerka przygotowała więc specjały kuchni tajskiej. I tak na stole pojawiły się m.in. zupa tom yum z krewetkami, sałatka som tam, smażony ryż z kurczakiem i warzywami i słodkie ciasteczka z mąki ryżowej z kokosem. Ładocha wytłumaczyła również, czym kuchnia na północy Tajlandii różni się od tej z południa kraju. (Źródło: DDTVN/x-news)    

  • Delikatny sernik z rodzynkami siostry Anastazji i Salomei

    Jak przygotować pyszny i delikatny sernik z rodzynkami? Siostra Anastazja i siostra Salomea mają sprawdzony sposób. Składniki: 1 kg sera białego; 1 budyń śmietankowy; 1 szklanka cukru pudru; 20 dag masła; 1 cukier waniliowy; starta skórka z 1 cytryny; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 10 dag rodzynek; 2 łyżki mąki; 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej; 8 jaj. Przygotowanie: Rodzynki sparzyć, odsączyć i obtoczyć w mące. Białka ubić na sztywną pianę. Ser zemleć w maszynce do mięsa...

Przepisy na temat: maca smażona