• Informacje na temat:

    maca turecka

Artykuły na temat: maca turecka
  • Składniki na 6 porcji: 40 dag mąki pszennej, 3 jajka, duża szczypta soli. Farsz: 20 dag sera owczego, pęczek koperku, 5 dag orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Oraz: 15 dag jogurtu doprawionego czosnkiem, solą i pieprzem, 10 dag rukoli, 20 dag pomidorków koktajlowych, 2 łyżki pestek słonecznika, sól, oliwa.

  • Składniki na 6 porcji: ● 60 dag dyni ● 2 średnie marchewki ● cebula ● 15 dag sera feta ● 3 jajka ● 2/3 szklanki mąki ● po małym pęczku koperku i szczypiorku ● pół pęczka natki pietruszki ● olej ● sól ● pieprz

  • Składniki na 6 porcji: ■ 60 dag dyni ■ 2 marchewki ■ cebula ■ 15 dag sera feta ■ 3 jajka ■ 2/3 szklanki mąki ■ po małym pęczku koperku i szczypiorku ■ pół pęczka natki pietruszki ■ olej ■ sól ■ pieprz.

  • Ciasto: 40 dag mąki pszennej, 10 dag mąki pszennej pełnoziarnistej, 4 dag świeżych drożdży, 3 łyżki otrębów pszennych, 3 łyżki oleju, łyżeczka cukru, łyżeczka soli. Farsz: pierś kurczaka, pół kg pieczarek, marchewka, olej, cebula, duża łyżka koncentratu pomidorowego, sól, curry, pieprz, ostra i słodka papryka, 10 dag startego żółtego sera

  • Kuchnia turecka

    Proste potrawy i intensywne smaki - kuchnia turecka jest niezwykle bogata, łączy w sobie wpływy z ogromnego terytorium Imperium Osmańskiego. Ale wiele tureckich dań wygląda znajomo... Poznajmy tureckie mielone, pierogi, pizzę i turecką jajecznicę.

  • Składniki: 4 szklanki mąki, 2 jajka, szklanka wody, 2 cebule, 25 dag mięsa mielonego, pęczek natki pietruszki, pieprz, duży kubek jogurtu naturalnego, sól, czosnek, oliwa, koncentrat pomidorowy, kilka małych pomidorków do dekoracji.

  • Składniki na 3 porcje. Ciasto: ■ 20 dag mąki ■ 150 ml wody ■ 4 łyżki oleju ■ 1,5 dag świeżych drożdży ■ po pół łyżeczki cukru i soli. Farsz: ■ 35 dag mielonej wołowiny ■ cebula ■ 2 ząbki czosnku ■ 2 łyżki koncentratu pomidorowego ■ puszka krojonych pomidorów ■ po pół łyżeczki tymianku, kminu rzymskiego, bazylii, oregano, ostrej papryki, soli, pieprzu ■ 5 dag startego żółtego sera ■ pomidor.

  • Składniki: 4 szklanki mąki pszennej, łyżeczka soli, 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, olej do smarowania. Farsz: łyżka oliwy, cebula posiekana, 2 ząbki czosnku rozgniecione, 2 łyżeczki kuminu, 2 łyżki sumaku (lub soku z cytryny), 1/2 łyżeczki chilli, 500 g mielonej jagnięciny, 200 g sera feta, rozgniecionego, 150 g liści szpinaku, sól, pieprz.

  • Lachmadżun

    Lachmadżun to cienki chlebek, często nazywany turecką minipizzą. Tradycyjnie piecze się go kilka sekund w bardzo mocno rozgrzanym piecu opalanym drewnem. Placki z pikantną mieloną wołowiną i ziołami świetnie nadają się zarówno na przekąskę, jak i na główny posiłek. Dla mnie dodatek mięsa poprawia smak wszelkich potraw, więc jestem wielką fanką lachmadżunu. Przygotowanie go w domu nie wymaga wiele zachodu, a efekty mogą być spektakularne. To wspaniała propozycja na rodzinny obiad - pamiętaj...

  • Cała prawda o pieczywie

    Pieczywo - podstawowy składnik codziennego menu w wielu gospodarstwach domowych. W kulturze pojawiał się od czasów pradawnych, przez starożytny Egipt aż do dziś. Wiele narodów ma swoje własne charakterystyczne rodzaje pieczywa, np. turecka pita, hinduski nan czy znana powszechnie francuska bagietka. Polska od wieków słynęła z dobrego chleba. Czy tak jest nadal? Niestety już nie.

Przepisy na temat: maca turecka
  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    Żyjąc od wieków na pograniczu, czy będzie to zetknięcie Wschodu z Zachodem, czy strefa wpływów wielkich imperiów: tureckiego, rosyjskiego bądź austro- węgierskiego, Rumuni nauczyli się czerpać z różnych tradycji.

  • Kuchnia bułgarska

    Kuchnia bułgarska jest kuchnią bałkańską, w której wiele jest potraw wspólnych dla wszystkich krajów narodów zamieszkujących półwysep, często noszą nawet one podobnie brzmiące nazwy, najczęściej pochodzenia tureckiego lub greckiego.

  • Smażona ryba w sosie chermula - Andrzej

    6 filetów lub plastrów z dorsza, łupacza lub halibuta o wadze 175 g każdy; mąka do obtoczenia; 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek; na zalewę: 50 g posiekanych listków świeżej kolendry; 25 g posiekanej świeżej natki pietruszki, zmiażdżone ząbki czosnku, 2 łyżeczki kminku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 2 łyżeczki papryki, spora szczypta pieprzu tureckiego, sok z 1 lub 1/2 cytryny, 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek, sól i pieprz

  • O małej czarnej słów kilka, czyli Międzynarodowy Dzień Kawy

    Kawa to napój kultowy i znany od wieków. Bez tego aromatycznego trunku z ziaren kawowca wielu z nas nie wyobraża sobie poranka, a nawet całego dnia. To właśnie kawa pobudza nas po nieprzespanej nocy, jest doskonałą towarzyszką spotkań z przyjaciółmi, bądź po prostu uprzyjemnia coraz chłodniejsze jesienne wieczory. Już niebawem, bo 29 września, obchodzić będzie swoje święto. Międzynarodowy Dzień Kawy to okazja, by zapoznać się z kilkoma informacjami na jej temat. Najlepiej nie samemu, lecz w...

  • Kuchnia miętą pachnąca

    Kuchnia libańska pieści zmysły zapachem cynamonu i kardamonu, głaszcze podniebienie smakiem świeżej mięty i kolendry.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...w Grecji. Dumni górale, którzy nigdy nie pogodzili się z turecka niewolą, ukrywali się w niedostępnych górach i stamtąd nękali najeźdźcę. Tych wyjętych spod prawa wolnych Greków nazywano "kleftes(...) a z kolei turecka - o wiele grubsza). Jada się ją najczęściej z souvlakami. Innym sposób to popularne w Grecji tzw. "szybkie jedzenie" - zwiniętą w rożek pitę gyros wypełnia się tzatzikami, cebulą...

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    ...jest dłużej miękka a z kolei turecka - o wiele grubsza). Jada się ją najczęściej z souvlakami. Innym sposób to popularne w Grecji tzw. "szybkie jedzenie" - zwiniętą w rożek pitę gyros wypełnia się...