• Informacje na temat:

    maca z mąki żytniej

Artykuły na temat: maca z mąki żytniej
  • Skład na 4 porcje: ● 700 g mąki żytniej razowej ● 4 jajka ● 150 ml mleka ● 50 ml wody ● 1 łyżka koncentratu pomidorowego ● 1 łyżeczka soli ● 1/2 łyżeczki pieprzu białego mielonego ● olej roślinny.

  • Składniki: 2 dag drożdży, łyżeczka cukru, 400 ml letniej wody, 30 dag mąki pszennej, 20 dag mąki żytniej, łyżeczka soli, 3 łyżki ziaren łuskanego słonecznika.

  • Składniki Zakwas: 120 g startera zakwasu, 4 i 1/4 szkl. mąki żytniej raz. (typ 2000), 2 szklanki letniej wody Ciasto właściwe: 900 g zakwasu, 2 i 1/2 szkl. mąki żytniej raz. (typ 2000), 1 i 3/4 szkl. mąki żytniej chlebowej (typ 720), 500 ml letniej wody, 2 łyżeczki soli...

  • Składniki: 1,8 kg obranych ziemniaków, 4 jajka, 10 łyżek mąki żytniej, 2 i pół szklanki mąki tortowej, sól.

  • Babka z migdałami na żytniej mące

    Składniki: 1 i 1/5 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/5 szklanki mąki żytniej, 15 dag masła, 25 dag miodu, 1 szklanka migdałów, 3 całe jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka kefiru, 3 łyżki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, tłuszcz i tarta bułka do foremki, cukier puder do oprószenia ciasta.

  • Składniki na bochenek: 30 dag mąki pszennej typ 550 • 10 dag mąki żytniej typ 720 • 7 g suchych lub 20 g świeżych drożdży • 1,5 łyżeczki soli • 250 ml ciepłej wody • łyżka miodu • łyżka oleju.

  • Zaczyn: ●1/2 szkl. wody ●łyżka zsiadłego mleka lub kefiru ●łyżeczka rozkruszonych świeżych drożdży ●1,2 szkl. mąki żytniej; ciasto: ●łyżeczka prażonych ziaren kminku ●5 dag mąki żytniej ●15 dag mąki pszennej chlebowej ●łyżeczka soli morskiej ●1/2 szkl. wody ●1/4 łyżeczki świeżych drożdży ●łyżeczka słodu ●powyższy zaczyn; dodatkowo: ●łyżka stopionego masła do posmarowania chleba podczas...

  • Składniki na 20 porcji: 2 banany, 8 dag orzechów włoskich, 50 ml mleka, 25 dag margaryny, 15 dag brązowego cukru, 1 op. cukru waniliowego, szczypta soli, 4 jajka, 8 dag płatków owsianych, 35 dag mąki żytniej, 1 op. proszku do pieczenia, garść suszonych bananów, 1 łyżeczka cukru pudru, tłuszcz i mąka do foremki.

  • Składniki: 5 buraków, 2 cebule, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, cukier, sól, pieprz. Zakwas: szklanka mąki żytniej z otrębami , 2-3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, piętka chleba żytniego.

  • Składniki na 8 sztuk: 25 dag mąki pszennej, 15 dag mąki żytniej, 250 ml letniego mleka, 3 dag drożdży świeżych, 3 dag masła stopionego, łyżka cukru, łyżeczka soli, 5 dag masła, łyżeczka suszonej natki pietruszki, łyżeczka ziół prowansalskich, 5 ząbków czosnku, 1/3 łyżeczki soli.

Wideo na temat: maca z mąki żytniej
  • Ile kalorii mają pierogi?

    Aleksandra Kubacka wyjaśniła w "Studiu Active" ile kalorii mają pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ruskie i kluski śląskie. - Wszystkie te potrawy możemy wzbogacić dzięki zamianie mąki na mąkę żytnią, pełnoziarnistą lub mąkę z amarantusa - powiedziała dietetyk. (Studio Active/TVN Meteo Active/x-news)

Przepisy na temat: maca z mąki żytniej
  • Trzy mąki, jeden chleb

    ...wypieku. Do przyrządzenia zakwasu potrzebujemy naprawdę niewiele: 1-2 łyżki mąki żytniej, pytlowej typ 720, 1-2 łyżki mąki żytniej typ 2000 bardzo grubo mielonej i trochę wody. Wszystkie składniki(...) obaw możemy podjąć próbę zrobienia pierwszego, własnego, domowego chleba. Do przyrządzenia ciasta będziemy potrzebować wysokiej jakości mąk: 0,5 kg mąki pszennej chlebowej, 0,25 kg mąki żytniej typ...

  • Pikantna tarta na żytnim spodzie

    Sposób przygotowania 1. Obie mąki przesiej na stolnicę. Dolej wodę. Dodaj sól, jajka oraz posiekane masło. Zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodów kina ok. 30 minut. Białe i czerwone cebule obierz, pokrój w plasterki, trochę odłóż do dekoracji. Dymki i chili oczyść, posiekaj.Suszone pomidory potnij w paseczki, a oliwki w cienkie plasterki.  2. Przygotowane składniki...

  • Pełnoziarniste znaczy lepsze

    ...przemiału. Oznacza to, że w procesie produkcji ziarno nie zostało pozbawione łuski, tylko zmielone w całości. Mąki białe zawierają głownie skrobię, otrzymywane są z oczyszczonego ziarna. W czasach(...). Takie produkty dłużej zachowują świeżość i świetnie smakują. Dobrze jest również zaopatrzyć się w mąkę z pełnego przemiału i zacząć stosować ją w kuchni. Początkowo można dodawać ją do mąki białej, na...

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    ...wybór gwarantuje kulinarny sukces. Warto więc wiedzieć czym kierować się przy zakupie tego ważnego składnika. Ekspert radzi, aby na świątecznym stole pojawiły się dania z różnych rodzajów mąki – dzięki...

  • Marchewka, pietruszka, pół selera, 4 suszone grzyby, pieprz, sól. Zakwas: 10 dag mąki żytniej pytlowej, 10 dag mąki żytniej razowej, 2 ząbki czosnku, skórka razowego chleba.

  • ...3-4 łyżki razowej mąki żytniej, 2 kromki wiejskiego chleba, 5 ząbków czosnku, 10-15 dag wędzonego boczku, 3/4 szklanki śmietany, 1 łyżka maki pszennej, 1 pęczek włoszczyzny, 2 ząbki czosnku, sól, ziele angielskie,listek laurowy, 20dag białej kiełbasy...

  • Pierniczki z miodem

    ..., rozpuszczonej w kieliszku wody, wlać szklankę zrumienionego miodu, wreszcie wsypać trzy szklanki mąki pszennej lub żytniej, robić gałeczki okrągłe. 2. Można również ciasto wrzucić na stolnicę, podsypaną mąką, w razie potrzeby wgnieść tyle mąki, by ciasto dało się wałkować i robić paluszki lub wycisnąć szklaneczką całuski. Można też foremkami wycinać różne kształty. Piec w piecu.

  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    ...żytniej typ 2000, ale robiąc z zakwasu gotowe ciasto na chleb, dodajemy doń np. mąkę pszenną typu 480 lub chlebową typu 750.   Zrobienie dobrego chleba wyłącznie z mąki żytniej typu 2000 nie należy już(...) bardzo gorący, w przeciwnym razie nie uzyskamy pożądanego efektu chrupkości. Biała dama Podstawą dobrego chleba jest mąka. Początkowo możemy korzystać z najzwyklejszej mąki pszennej, którą...

  • Żurek na serwatce

    Składniki: ●włoszczyzna ●500 g boczku wędzonego ●liść laurowy ●2 ziarenka ziela angielskiego ●litr serwatki ●2 łyżki grubo mielonej mąki żytniej ●sól, majeranek ●2 ząbki czosnku ●1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany ●6 jajek ugotowanych na twardo ●200 g kiełbasy białej ●6 niedużych, okrągłych chlebków ●rzeżucha Przygotowanie: 1. Z warzyw, boczku i przypraw, zalanych ok...

  • Pora upiec pierniki

    ...aniołek. PAP Life zachęca też do przygotowania pierników według dawnego, sprawdzonego przepisu. Do przygotowania ciasta na pierniki potrzebujemy: 1 kg mąki pszennej lub żytniej, 1,5 szklanki cukru(...) rozpuszczamy w garnku, dodajemy korzenie, studzimy, dodajemy sodę. Do mąki wlewamy przestudzony miód z cukrem, wsypujemy kakao, stopniowo dodajemy po jednym jajku. Zagniatamy gładkie ciasto. Wałkujemy...