• Informacje na temat:

    maca z ziarnami

Artykuły na temat: maca z ziarnami
  • Ziarno prawdy

    „Zapychacz”, „rozwala jelita”, „tuczy”. Chociaż chleb zawsze był podstawą żywienia, dzisiaj dla wielu osób to dietetyczny wróg nr 1. Dlaczego jemy coraz mniej pieczywa? I czy nasze obawy są uzasadnione? Pytamy specjalistów o najczęstsze mity.

  • Składniki na 1 sztukę: 45 dag mąki pszennej chlebowej typ 750, 5 dag płatków orkiszowych, 4 dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, siemię lniane, suchy mak, otręby pszenno-żytnie, sezam.

  • ...bułeczki. Rozłóż je (w odstępach) na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia. 4. Gdy bułeczki wyrosną, posmaruj je roztrzepanymi jajkami i posyp wybranymi ziarnami. Piecz...

  • Składniki:  ok. 120 g zakwasu żytniego  1,5 kg mąki (przesiej przez sito i wymieszaj po pół kilograma mąki chlebowej orkiszowej, pszennej zwykłej oraz żytniej razowej)  3 łyżeczki soli  1 szklanka ziaren słonecznika (możesz dodać też inne ziarna, np. szklankę pestek dyni, siemienia lnianego lub sezamu)  4 łyżki oliwy lub oleju  6 szklanek letniej wody  tłuszcz do wysmarowania foremek .

  • Mąki, cukier, drożdże, ciepłe mleko, szklankę ciepłej wody, sól i olej wyrabiaj ok. 10 min. Odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Połowę ciasta wyrób z 5 łyżkami słonecznika. Obydwa ciasta podziel na kawałki 10 dag, uformuj bułki, ułóż na blasze, odstaw do wyrośnięcia. Bułki ze słonecznikiem posyp jego ziarnami, resztę posmaruj mlekiem i posyp sezamem. Piecz ok. 20 min w 200

  • Ciastka z miodem i ziarnami

    Składniki na 20 porcji: 25 dag masła • 2/3 szklanki brązowego cukru • jajko • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej razowej • łyżka kakao • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody • 1/4 łyżeczki soli • szklanka orzechów laskowych.

  • Składniki: kostka masła, 50 dag mąki tortowej, po 2 łyżki cukru pudru i śmietany kremówki , 2 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Masa: 3 łyżki mleka, 40 dag masy krówkowej kokosowej, 10 dag sezamu, po 6 łyżek pestek dyni i słonecznika. Ponadto: słoik dżemu z czarnej porzeczki, 15 dag mlecznej czekolady, 2 łyżki śmietany 18 proc.

  • Kiedy się nimi zajadam, chrupią pod zębami.

  • Zupy i sosy –  zagęszczanie bez mąki

    ​W kuchni masz wiele produktów, których możesz użyć do poprawienia konsystencji, smaku i aromatu potraw.

  • Apetyt na pełne ziarna

    Choć białe bułeczki są pyszne, to dla zdrowia i figury o wiele lepsze są te z pełnoziarnistej mąki. Oto, dlaczego!

Wideo na temat: maca z ziarnami
  • Jaka mąka do jakiego wypieku? Mikołaj Rey na tropie

    W wyniku rozdrobnienia ziarna zbóż powstaje mąka, którą powszechnie używa się do wyrobu pieczywa, produkcji makaronów i wyrobów cukierniczych. Jakie są rodzaje i typy mąki? W jaki sposób powstaje biała mąka? W "Dzień Dobry TVN" młynarz z pasją Józef Flak opowiedział o swojej pracy w młynie. Mikołaj Rey wyjaśnił również, co można zrobić z mąki kukurydzianej, gryczanej lub migdałowej.

  • Jaka mąka do jakiego wypieku?

    W wyniku rozdrobnienia ziarna zbóż powstaje mąka, którą powszechnie używa się do wyrobu pieczywa, produkcji makaronów i wyrobów cukierniczych. Jakie są rodzaje i typy mąki? W jaki sposób powstaje biała mąka? W "Dzień Dobry TVN" młynarz z pasją Józef Flak opowiedział o swojej pracy w młynie. Mikołaj Rey wyjaśnił również, co można zrobić z mąki kukurydzianej, gryczanej lub migdałowej.

Przepisy na temat: maca z ziarnami
  • Zapiekanka z batatami i ziarnami

    Bataty to warzywa, które skrywają w sobie wiele wartości odżywczych i urozmaicają popularne dania. Spróbuj przygotować z nich zapiekankę!

  • Trzy mąki, jeden chleb

    Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.

  • Ciasteczka z miodem i ziarnami

    Świąteczny przysmak.

  • Chleb z nasion bez mąki

    Najzdrowsze pieczywo dla dbających o linię

  • Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika

    ...pozostałymi ziarnami słonecznika i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 60-70 minut.

  • Jaką mąkę wybrać do wypieków?

    Mąka powstaje podczas rozdrabniania ziaren zbóż. Im jest jaśniejsza i bardziej miałka, tym mniej ma składników mineralnych, odrzuconych podczas przemiału wraz z okrywą zbóż.

  • Saeco Xelsis – rozkosz kawosza

    Bez kawy nie wyobrażam sobie poranka. W zasadzie nie wyobrażam sobie dnia bez kilku filiżanek tego pobudzającego napoju. Rozpuszczalnej serdecznie dziękuję. Do tej pory, żeby w pełni dopieścić swoje kawolubne podniebienie musiałam udać się do sprawdzonej kawiarni, by delektować się kawą ze świeżo zmielonych ziaren taką, jaką lubię. Odkąd w moim mieszkaniu pojawił się ekspres Saeco Xelsis SM7680/00, w zaciszu własnej kuchni mogę serwować sobie kawową rozkosz. Aromatyczne espresso, flat white,...

  • Jak przyrządzić domowe bułeczki

    ...i posypanych mąką foremkach. Nałóż do nich małe porcje ciasta (do połowy wysokości). Wierzchy posmaruj ciepłym mlekiem i posyp ziarnami (np. dynią, sezamem, makiem). Kiedy bułeczki ponownie wyrosną, piecz je...

  • O małej czarnej słów kilka, czyli Międzynarodowy Dzień Kawy

    Kawa to napój kultowy i znany od wieków. Bez tego aromatycznego trunku z ziaren kawowca wielu z nas nie wyobraża sobie poranka, a nawet całego dnia. To właśnie kawa pobudza nas po nieprzespanej nocy, jest doskonałą towarzyszką spotkań z przyjaciółmi, bądź po prostu uprzyjemnia coraz chłodniejsze jesienne wieczory. Już niebawem, bo 29 września, obchodzić będzie swoje święto. Międzynarodowy Dzień Kawy to okazja, by zapoznać się z kilkoma informacjami na jej temat. Najlepiej nie samemu, lecz w...

  • Precle (obwarzanki)

    Pyszne domowe precelki z solą i ziarnami sezamu.