• Informacje na temat:

    maca żytnia

Artykuły na temat: maca żytnia
  • Maski z mąki żytniej

    Mikstura do mycia włosów Uwaga! Mąka musi być żytnia (typ 500 do 720), ponieważ inne posklejają włosy. Do szklanki wody wsyp 8 łyżek mąki (jeśli masz długie włosy) i 4 łyżki mąki do 1/2 szklanki wody (jeśli masz krótkie włosy). Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Możesz użyć miksera. Nałóż papkę na włosy i masuj pasma i skórę głowy około 5 minut. Następnie dokładnie wypłucz włosy. Na koniec...

  • Składniki: 2 dag drożdży, łyżeczka cukru, 400 ml letniej wody, 30 dag mąki pszennej, 20 dag mąki żytniej, łyżeczka soli, 3 łyżki ziaren łuskanego słonecznika.

  • Skład na 4 porcje: ● 700 g mąki żytniej razowej ● 4 jajka ● 150 ml mleka ● 50 ml wody ● 1 łyżka koncentratu pomidorowego ● 1 łyżeczka soli ● 1/2 łyżeczki pieprzu białego mielonego ● olej roślinny.

  • Składniki Zakwas: 120 g startera zakwasu, 4 i 1/4 szkl. mąki żytniej raz. (typ 2000), 2 szklanki letniej wody Ciasto właściwe: 900 g zakwasu, 2 i 1/2 szkl. mąki żytniej raz. (typ 2000), 1 i 3/4 szkl. mąki żytniej chlebowej (typ 720), 500 ml letniej wody, 2 łyżeczki soli

  • Składniki: 1,8 kg obranych ziemniaków, 4 jajka, 10 łyżek mąki żytniej, 2 i pół szklanki mąki tortowej, sól.

  • Babka z migdałami na żytniej mące

    Składniki: 1 i 1/5 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/5 szklanki mąki żytniej, 15 dag masła, 25 dag miodu, 1 szklanka migdałów, 3 całe jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka kefiru, 3 łyżki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, tłuszcz i tarta bułka do foremki, cukier puder do oprószenia ciasta.

  • Składniki na bochenek: 30 dag mąki pszennej typ 550 • 10 dag mąki żytniej typ 720 • 7 g suchych lub 20 g świeżych drożdży • 1,5 łyżeczki soli • 250 ml ciepłej wody • łyżka miodu • łyżka oleju.

  • Zaczyn: ●1/2 szkl. wody ●łyżka zsiadłego mleka lub kefiru ●łyżeczka rozkruszonych świeżych drożdży ●1,2 szkl. mąki żytniej; ciasto: ●łyżeczka prażonych ziaren kminku ●5 dag mąki żytniej ●15 dag mąki pszennej chlebowej ●łyżeczka soli morskiej ●1/2 szkl. wody ●1/4 łyżeczki świeżych drożdży ●łyżeczka słodu ●powyższy zaczyn; dodatkowo: ●łyżka stopionego masła do posmarowania chleba podczas pieczenia.

  • Składniki na 20 porcji: 2 banany, 8 dag orzechów włoskich, 50 ml mleka, 25 dag margaryny, 15 dag brązowego cukru, 1 op. cukru waniliowego, szczypta soli, 4 jajka, 8 dag płatków owsianych, 35 dag mąki żytniej, 1 op. proszku do pieczenia, garść suszonych bananów, 1 łyżeczka cukru pudru, tłuszcz i mąka do foremki.

  • Składniki: 5 buraków, 2 cebule, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, cukier, sól, pieprz. Zakwas: szklanka mąki żytniej z otrębami , 2-3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, piętka chleba żytniego.

Wideo na temat: maca żytnia
  • Ile kalorii mają pierogi?

    Aleksandra Kubacka wyjaśniła w "Studiu Active" ile kalorii mają pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ruskie i kluski śląskie. - Wszystkie te potrawy możemy wzbogacić dzięki zamianie mąki na mąkę żytnią, pełnoziarnistą lub mąkę z amarantusa - powiedziała dietetyk. (Studio Active/TVN Meteo Active/x-news)

Przepisy na temat: maca żytnia
  • Pikantna tarta na żytnim spodzie

    Zdrowsza niż tradycyjna tarta, a tak samo pyszna

  • Trzy mąki, jeden chleb

    Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.

  • Pełnoziarniste znaczy lepsze

    W tradycyjnym polskim jadłospisie produkty mączne plasują się zdecydowanie na prowadzeniu. Najczęściej spożywanym zbożem jest pszenica, choć w ostatnich latach można zauważyć coraz większe zainteresowanie żytem, jęczmieniem, owsem i gryką. Chleb powszedni to zazwyczaj pieczywo białe, pszenne, czasem pszenno-żytnie

  • Marchewka, pietruszka, pół selera, 4 suszone grzyby, pieprz, sól. Zakwas: 10 dag mąki żytniej pytlowej, 10 dag mąki żytniej razowej, 2 ząbki czosnku, skórka razowego chleba.

  • 3-4 łyżki razowej mąki żytniej, 2 kromki wiejskiego chleba, 5 ząbków czosnku, 10-15 dag wędzonego boczku, 3/4 szklanki śmietany, 1 łyżka maki pszennej, 1 pęczek włoszczyzny, 2 ząbki czosnku, sól, ziele angielskie,listek laurowy, 20dag białej kiełbasy

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    ...do wypieków mąki pszennej to źródło wartościowych składników mineralnych, m. in. manganu, żelaza czy cynku, a także witamin, np. B1 i PP. Również mąka żytnia zawiera mangan i cynk, jest w niej z kolei...

  • Pierniczki z miodem

    Danie po staropolsku.

  • Żurek na serwatce

    Gotowy raz-dwa, bez robienia zakwasu.

  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    ...ambitniejszych domowych piekarzy 1850 - czyli graham. Zupełnie niezłe efekty powinniśmy jednak uzyskać także ze zwykłej, jasnej mąki pszennej.     Jeśli pieczemy chleb na zakwasie, najlepsza będzie mąka żytnia(...) się dość skomplikowane głównie ze względu na wymieniony wcześniej zakwas. W rzeczywistości jednak jego zrobienie jest dość proste. Do wyhodowania zakwasu potrzebna jest mąka żytnia, woda i szklane...

  • Pora upiec pierniki

    Początek grudnia to najlepsza pora, by upiec świąteczne pierniki. Wtedy zdążą one zmięknąć do Bożego Narodzenia. Do wspólnego pieczenia warto zaprosić cała rodzinę, zwłaszcza dzieci.