• Informacje na temat:

    maca żytnia

Artykuły na temat: maca żytnia
  • Maski z mąki żytniej

    Mikstura do mycia włosów Uwaga! Mąka musi być żytnia (typ 500 do 720), ponieważ inne posklejają włosy. Do szklanki wody wsyp 8 łyżek mąki (jeśli masz długie włosy) i 4 łyżki mąki do 1/2 szklanki wody (jeśli masz krótkie włosy). Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Możesz użyć miksera. Nałóż papkę na włosy i masuj pasma i skórę głowy około 5 minut. Następnie dokładnie wypłucz włosy. Na koniec...

  • Składniki: 2 dag drożdży, łyżeczka cukru, 400 ml letniej wody, 30 dag mąki pszennej, 20 dag mąki żytniej, łyżeczka soli, 3 łyżki ziaren łuskanego słonecznika.

  • Skład na 4 porcje: ● 700 g mąki żytniej razowej ● 4 jajka ● 150 ml mleka ● 50 ml wody ● 1 łyżka koncentratu pomidorowego ● 1 łyżeczka soli ● 1/2 łyżeczki pieprzu białego mielonego ● olej roślinny.

  • Składniki Zakwas: 120 g startera zakwasu, 4 i 1/4 szkl. mąki żytniej raz. (typ 2000), 2 szklanki letniej wody Ciasto właściwe: 900 g zakwasu, 2 i 1/2 szkl. mąki żytniej raz. (typ 2000), 1 i 3/4 szkl. mąki żytniej chlebowej (typ 720), 500 ml letniej wody, 2 łyżeczki soli

  • Składniki: 1,8 kg obranych ziemniaków, 4 jajka, 10 łyżek mąki żytniej, 2 i pół szklanki mąki tortowej, sól.

  • Babka z migdałami na żytniej mące

    Składniki: 1 i 1/5 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/5 szklanki mąki żytniej, 15 dag masła, 25 dag miodu, 1 szklanka migdałów, 3 całe jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka kefiru, 3 łyżki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, tłuszcz i tarta bułka do foremki, cukier puder do oprószenia ciasta.

  • Składniki na bochenek: 30 dag mąki pszennej typ 550 • 10 dag mąki żytniej typ 720 • 7 g suchych lub 20 g świeżych drożdży • 1,5 łyżeczki soli • 250 ml ciepłej wody • łyżka miodu • łyżka oleju.

  • Zaczyn: ●1/2 szkl. wody ●łyżka zsiadłego mleka lub kefiru ●łyżeczka rozkruszonych świeżych drożdży ●1,2 szkl. mąki żytniej; ciasto: ●łyżeczka prażonych ziaren kminku ●5 dag mąki żytniej ●15 dag mąki pszennej chlebowej ●łyżeczka soli morskiej ●1/2 szkl. wody ●1/4 łyżeczki świeżych drożdży ●łyżeczka słodu ●powyższy zaczyn; dodatkowo: ●łyżka stopionego masła do posmarowania chleba podczas pieczenia.

  • Składniki na 20 porcji: 2 banany, 8 dag orzechów włoskich, 50 ml mleka, 25 dag margaryny, 15 dag brązowego cukru, 1 op. cukru waniliowego, szczypta soli, 4 jajka, 8 dag płatków owsianych, 35 dag mąki żytniej, 1 op. proszku do pieczenia, garść suszonych bananów, 1 łyżeczka cukru pudru, tłuszcz i mąka do foremki.

  • Składniki: 5 buraków, 2 cebule, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, cukier, sól, pieprz. Zakwas: szklanka mąki żytniej z otrębami , 2-3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, piętka chleba żytniego.

Wideo na temat: maca żytnia
  • Ile kalorii mają pierogi?

    Aleksandra Kubacka wyjaśniła w "Studiu Active" ile kalorii mają pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ruskie i kluski śląskie. - Wszystkie te potrawy możemy wzbogacić dzięki zamianie mąki na mąkę żytnią, pełnoziarnistą lub mąkę z amarantusa - powiedziała dietetyk. (Studio Active/TVN Meteo Active/x-news)

Przepisy na temat: maca żytnia
  • Pikantna tarta na żytnim spodzie

    Zdrowsza niż tradycyjna tarta, a tak samo pyszna

  • Trzy mąki, jeden chleb

    Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.

  • Pełnoziarniste znaczy lepsze

    W tradycyjnym polskim jadłospisie produkty mączne plasują się zdecydowanie na prowadzeniu. Najczęściej spożywanym zbożem jest pszenica, choć w ostatnich latach można zauważyć coraz większe zainteresowanie żytem, jęczmieniem, owsem i gryką. Chleb powszedni to zazwyczaj pieczywo białe, pszenne, czasem pszenno-żytnie

  • Marchewka, pietruszka, pół selera, 4 suszone grzyby, pieprz, sól. Zakwas: 10 dag mąki żytniej pytlowej, 10 dag mąki żytniej razowej, 2 ząbki czosnku, skórka razowego chleba.

  • 3-4 łyżki razowej mąki żytniej, 2 kromki wiejskiego chleba, 5 ząbków czosnku, 10-15 dag wędzonego boczku, 3/4 szklanki śmietany, 1 łyżka maki pszennej, 1 pęczek włoszczyzny, 2 ząbki czosnku, sól, ziele angielskie,listek laurowy, 20dag białej kiełbasy

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    ...do wypieków mąki pszennej to źródło wartościowych składników mineralnych, m. in. manganu, żelaza czy cynku, a także witamin, np. B1 i PP. Również mąka żytnia zawiera mangan i cynk, jest w niej z kolei...

  • Jak wybrać chleb, by był naprawdę dobry?

    ...żytnia np. owsianej, kukurydzianej, gryczanej czy jęczmiennej, sprawdź w składzie, czy nie zawiera też stabilizatorów. Chleb pszenny Powinien mieć kolor szarawy, nie biały. Zbyt biały kolor(...), ciemniejszy niż pszenny, ale jaśniejszy niż żytni. Wypiekany jest z mąki pszennej i żytniej lub pytlowej (pszenno-żytnia typ 720). Proporcje mąki żytniej i pszennej mogą być różne (od tego zależy kolor chleba...

  • Placki spod samiuśkich Tater

    "Moskolicku łowsiany na blasce piecony, jesceś nie upiecony, juzześ łobrymbiony" - głosi góralska przyśpiewka. To pochwała moskoli - placków ziemniaczanych pieczonych na blasze, które są specjałem kuchni podhalańskiej.

  • Pierniczki z miodem

    Danie po staropolsku.

  • Żurek na serwatce

    Gotowy raz-dwa, bez robienia zakwasu.