• Informacje na temat:

    maca żytnia razowa

Artykuły na temat: maca żytnia razowa
  • Skład na 4 porcje: ● 700 g mąki żytniej razowej ● 4 jajka ● 150 ml mleka ● 50 ml wody ● 1 łyżka koncentratu pomidorowego ● 1 łyżeczka soli ● 1/2 łyżeczki pieprzu białego mielonego ● olej roślinny.

  • Składniki Zakwas: 120 g startera zakwasu, 4 i 1/4 szkl. mąki żytniej raz. (typ 2000), 2 szklanki letniej wody Ciasto właściwe: 900 g zakwasu, 2 i 1/2 szkl. mąki żytniej raz. (typ 2000), 1 i 3/4 szkl. mąki żytniej chlebowej (typ 720), 500 ml letniej wody, 2 łyżeczki soli

  • Składniki na 14-15 porcji: 4-5 łyżek zakwasu, 30 dag maki razowej żytniej (typ 2000), 30 dag mąki pszennej, 1 i ½ szklanki pestek słonecznika, 500-600 ml letniej wody, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki otrąb żytnich. Ponadto: papier do pieczenia lub olej oraz otręby, np. żytnie lub pszenne.

  • Zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego, 200 g mąki żytniej razowej, 200 ml letniej wody. Ciasto: 520 g mąki żytniej razowej, 120 g pestek słonecznika, 100 g otrębów żytnich, 30 g sezamu, 350 ml letniej wody, masło bez soli do wysmarowania blaszki.

  • Składniki: 18 dag jogurtu naturalnego, 2 jajka, 2 łyżki oleju roślinnego, szklanka mąki razowej żytniej,1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki cynamonu, 3 łyżki cukru trzcinowego, szklanka śliwek węgierek lub innych.

  • Chleb razowy ze słonecznikiem

    Aromatyczny, smaczny i zdrowy, bo bez ulepszaczy.

  • Składniki na 4 porcje: 1,5 szkl. kwaśnego mleka, 1 szkl. mąki razowej żytniej, 1/2 szkl. mąki razowej pszennej, 1/2 szkl. mąki pszennej, typ 450, 3 dojrzałe banany, 300 ml jogurtu greckiego, 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżki miodu, 1/2 łyżki cukru, 2 duże jajka, 1 łyżka soku z limonki, olej do smażenia, cukier puder do oprószenia.

  • Składniki:  ok. 120 g zakwasu żytniego  1,5 kg mąki (przesiej przez sito i wymieszaj po pół kilograma mąki chlebowej orkiszowej, pszennej zwykłej oraz żytniej razowej)  3 łyżeczki soli  1 szklanka ziaren słonecznika (możesz dodać też inne ziarna, np. szklankę pestek dyni, siemienia lnianego lub sezamu)  4 łyżki oliwy lub oleju  6 szklanek letniej wody  tłuszcz do wysmarowania foremek .

  • CIASTO: 1 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. mąki żytniej (najlepiej razowej), 1 jajko, 1/2 szkl. ciepłej wody, ew. szczypta suszonych drożdży, szczypta soli; FARSZ: 40 dag łososia ze skórą, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 4 łyżki oliwy, 1 jajko, 1 pęczek posiekanej natki pietruszki, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, sól, pieprz.

  • Zakwas: 5 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000 • 5 łyżek przegotowanej wody Ciasto: 42 dag mąki żytniej • 10 dag mąki pszennej • 450 ml wody • łyżeczka soli

Przepisy na temat: maca żytnia razowa
  • Trzy mąki, jeden chleb

    Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.

  • Marchewka, pietruszka, pół selera, 4 suszone grzyby, pieprz, sól. Zakwas: 10 dag mąki żytniej pytlowej, 10 dag mąki żytniej razowej, 2 ząbki czosnku, skórka razowego chleba.

  • 3-4 łyżki razowej mąki żytniej, 2 kromki wiejskiego chleba, 5 ząbków czosnku, 10-15 dag wędzonego boczku, 3/4 szklanki śmietany, 1 łyżka maki pszennej, 1 pęczek włoszczyzny, 2 ząbki czosnku, sól, ziele angielskie,listek laurowy, 20dag białej kiełbasy

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    ...do wypieków mąki pszennej to źródło wartościowych składników mineralnych, m. in. manganu, żelaza czy cynku, a także witamin, np. B1 i PP. Również mąka żytnia zawiera mangan i cynk, jest w niej z kolei(...) naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów. Typ 1850 - to mąka graham do wypieku pieczywa. Typ 2000 - to z kolei mąka razowa do wypieku pieczywa. Kulinarny sukces zapewni nam wybór właściwego do...

  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    ...ambitniejszych domowych piekarzy 1850 - czyli graham. Zupełnie niezłe efekty powinniśmy jednak uzyskać także ze zwykłej, jasnej mąki pszennej.     Jeśli pieczemy chleb na zakwasie, najlepsza będzie mąka żytnia jasna, typu 720 lub mąki ciemniejsze typu 1400 (sitkowa) lub 2000 (razowa). Przy wyrabianiu gotowego ciasta na chleb, praktykuje się mieszanie poszczególnych typów mąk. Np. do zakwasu używamy mąki...

  • Twoje ulubione śniadanie w zdrowej wersji

    Słyszysz wciąż, że rano liczy się tylko kasza jaglana? Nie ulegaj presji. Jedz to, co lubisz i co daje ci energię. Możesz tylko nieco śniadanie zmodyfikować, tak aby było zdrowsze.

  • Kwas chlebowy

    Czterdzieści lat temu napój ten, w charakterystycznych butelkach ze sprężynowym zamknięciem, można było kupić w wielu sklepach, a nawet w budkach z piwem. Później zniknął, ale dziś znów zaczyna się pojawiać na sklepowych półkach. U naszych wschodnich sąsiadów nigdy nie przestał być popularny i powszechnie sprzedawany. Schłodzony wspaniale gasi pragnienie, orzeźwia w upalne dni i ma tę przewagę nad piwem, że nie chce się po nim spać.

  • Domowy chleb

    Samodzielne pieczenie chleba w domu staje się coraz bardziej popularne. Spróbuj i przekonaj się, że to wcale nie takie trudne!

  • 10 łatwych przepisów z użyciem płatków owsianych

    Sięgasz po nie rzadko – zwykle, gdy rano masz ochotę na tradycyjną owsiankę. A przecież zdrowe płatki możesz wykorzystać do przygotowania innych dań.

  • Rodzinne śniadanie

    Jajka z majonezem, biała kiełbasa, żurek i sałatka jarzynowa to klasyka, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Anna Starmach zdradza najprostsze sposoby na wielkanocne przysmaki.