• Informacje na temat:

    macerować

Artykuły na temat: macerować
  • Grillowany szczypior z ciecierzycą macerowaną w cytrynie

    Rośliny strączkowe doskonale nadają się do marynowania, ponieważ są jak biała karta gotowa do zamalowania wszelkimi smakami. Tutaj prosta mieszanka cytryny, oliwy i czarnego pieprzu zmienia skromną ciecierzycę w supersmaczną bazę dla pachnącego dymem grillowanego szczypioru – niebiańskie połączenie!

  • Skrzydełka w sosie barbeque

    Przygotowanie: Skrzydełka krótko płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem przecinamy skórę na środku i wyłamujemy stawy. Obgotowujemy...

  • ​Wino na bezsenność

    Cierpisz na bezsenność? Ten przepis pomoże ci spać spokojnie.

  • ...jest macerować kilka godzin (a nawet dni) przed pieczeniem, smażeniem, grillowaniem a nawet przed duszeniem. Wołowinę można moczyć np. w samym mleku, a także w piwie z przyprawami, natrzeć octem...

  • Wszystko o przyrządzaniu grilla

    Mięso do grillowania kroję na mniejsze kawałki, dzięki temu równomiernie się upiecze wewnątrz i na zewnątrz.

  • Piwonia na uspokojenie i reumatyzm

    W ziołolecznictwie wykorzystuje się zarówno jej kwiat, jak i korzeń.

  • Letnie nowości dla koneserów kawy w COSTA COFFEE

    Kawa jest najbardziej popularnym napojem na Ziemi. Może być serwowana na ciepło lub zimno w zależności od gustu czy pory roku. Sekret jej smaku tkwi jednak przede wszystkim w starannie dobranej mieszance ziaren, czasie ich wypalania i perfekcyjnej metodzie parzenia. Każda kawa podawana w kawiarniach COSTA COFFEE spełnia te trzy restrykcyjne warunki jakościowe. Tego lata dla koneserów kawy COSTA COFFEE przygotowała prawdziwe rarytasy – czarną, esencjonalną podawaną na kostkach lodu Cold Brew...

  • Składniki na 12 porcji: 200 g kiełbasy, 100 g korniszonów, pęczek pietruszki, garść rzeżuchy, cebula, łyżka oleju, 150 ml bulionu warzywnego, 4 łyżki białego octu winnego, sól, pieprz, 150 g bryndzy, 12 dużych pomidorów cherry, 100 g roszponki

  • • skórka obrana z 5 pomarańczy (bez albedo, czyli białej warstwy skórki) • 500 ml spirytusu • sok z 2 pomarańczy • 300 ml wody • 200 g jasnego cukru trzcinowego.

  • • 20–30 dojrzałych śliwek • 3 szklanki mąki pszennej • 5 dużych jaj • 3/4 szklanki śmietany 12 proc. • 1/3 szklanki oleju • niepełna szklanka cukru • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia • aromat waniliowy • szczypta soli • 1 łyżka mąki • 50 minut • dla 8–10 osób • cena ok. 8 zł

Zdjęcia na temat: macerować
Przepisy na temat: macerować
  • Risotto z grzybami

    Szybkie danie dla zabieganych

  • Wietnamskie kotleciki wieprzowe z makaronem ryżowym

    Autor: Poh Ling Yeow. Kuchnia: wietnamska. Liczba porcji: 4-6. Czas przygotowania: 1 godzina (+ czas gotowania). Poziom trudności: łatwy.

  • Polski trunek - nalewka

    Wcale nie wódka jest najbardziej tradycyjnym trunkiem w Polsce. Kulinarną historię mają przede wszystkim owocowe nalewki.

  • Owocowe nalewki – leczą i są pyszne

    Alkohol pełni w nich rolę środka transportu dla leczniczych substancji ukrytych w dojrzałych owocach.

  • Potrawy, które budzą kontrowersje na całym świecie

    W każdej kuchni narodowej znajdziemy potrawy kontrowersyjne, dla większości mało apetyczne i odrzucające. Nie wszyscy Polacy są gotowi ze smakiem zajadać się czerniną czy flaczkami, nie każdego Niemca ucieszy tradycyjny knipp, czyli kasza owsiana z mięsem mielonym. Są jednak dania powszechnie uważane za (delikatnie mówiąc) problematyczne i wymagające od degustatora sporej odwagi. Poniżej prezentujemy pięć potraw od lat budzących przerażenie turystów i ekscytację miłośników kuchni.

Dyskusje na temat: macerować
  • Re: Pomocy

    Zalicza się pewnie do dziczyzny. Proponuję macerować w przyprawach przez dwa dni w lodówce a potem piec lub dusić. Ja zrobiłam kiedyś gulasz z mięsa sarny i dzika. Dusiłam prawie trzy godziny a na koniec dodałam czosnek oraz cebulki ale te małe ze słoika.

  •  Re:  Witam znakomitych kucharzy!mam pytania dotyczaca baraniny.

    Baranine przede wszystkim należy macerować przez dobę w kwaśnum mleku .Bardzo dobre są kotlety mielone z tym,że trzeba dodać duzo boczku bo baranina jest mięsem "suchym" tak jak dziczyzna.Co do przypraw to kwestia gustu i podniebienia ale przede wszystkim czosnek i majeranek.

  • Re: Przegrzebki? Co to takiego?

    , marynata służy nadawaniu smaku i wystarczy wymieszać przegrzebki z przyprawami, nie trzeba ich macerować. Tykle udalo mi sie wygrzebac :)

  • Re: Przegrzebki? Co to takiego?

    można smażyć, piec, grillować, zapiekać i gotować. Zmiękczać ich nie trzeba, marynata służy nadawaniu smaku i wystarczy wymieszać przegrzebki z przyprawami, nie trzeba ich macerować. Ciepłe lub

  • Re: Nalewka z wiśni

    Nalewka z wiśni powinna się macerować 6 tygodni a nie 2 tygodnie.

  • Re: Pięć złotych zasad, gdy coś cię bierze

    imbir , cytryna ,czosnek , miód macerować w przegotowanej wodzie { 24 godz.przechowywać w lodówce } - proporcje na necie . Dzika róża suszona - rozgnieść zalać wrzątkiem i do termosu na 12 godz. { np. noc } esencję rozcieńcz z gorącą wodą - dużo zdrowia życzę .

  • Re: Pędem po sosnę

    Mirku, możesz zasypać cukrem (syrop); możesz też zalać rozcieńczonym spirytusem. Możesz np. całość macerować przez okres dwóch miesięcy i przefiltrować do butelki/butelek - np. tak: pędy sosny* zasypujesz cukrem (zależy jak słodką nalewkę chcesz mieć), dajesz miód (np. 250-300g) lipowy lub akacjowy, zalewasz to spirytusem (np. 0,5l) rozcieńczonym

  • Re: Lecznicza moc czarnego bzu

    Pijąc 50 ml nalewki dziennie po roku jesteś alkoholikiem.Słabiutki ten przepis,obojętnie w czym to będziecie macerować zasada jest jedna w naczyniu ma być trzy czwarte owoców zalane spirytusem tak by owoce w całości były zalane,spirytus ma mieć 70% po co najmniej dwóch miesiącach przelewamy macerat do butelek a owoce zasypujemy cukrem według uznania zazwyczaj 250 d0 0.5 kg trzymamy najlepiej