• Informacje na temat:

    macerowanie

Artykuły na temat: macerowanie
  • Grillowany szczypior z ciecierzycą macerowaną w cytrynie

    Rośliny strączkowe doskonale nadają się do marynowania, ponieważ są jak biała karta gotowa do zamalowania wszelkimi smakami. Tutaj prosta mieszanka cytryny, oliwy i czarnego pieprzu zmienia skromną ciecierzycę w supersmaczną bazę dla pachnącego dymem grillowanego szczypioru – niebiańskie połączenie!

  • 5 rzeczy, których nie wiesz o winie

    ...1. Białe, czerwone, różowe i... pomarańczowe   Choć w sklepach najczęściej widzimy trzy rodzaje win: białe, czerwone i różowe to na tym paleta win się nie kończy. Wina pomarańczowe nie są produkowane z pomarańczy, ale z białych winogron. Uzyskuje się je poprzez  dłuższe macerowanie skórek  w kontakcie z moszczem- trwa ono od kilku tygodni do roku. Chociaż na półkach sklepowych...

  • ...3-4 porcje, przygotowanie: ok. 30 minut + czekanie (namaczanie, macerowanie); cena porcji: ok. 2,50 zł. 1 Filety śledziowe namocz w zimnej wodzie przez ok. 3 godz. Następnie osącz i pokrój na mniejsze kawałki. 2 Cebulę obierz i pokrój na talarki, zeszklij na rozgrzanym oleju. 3 Dodaj koncentrat, chwilę podgrzewaj na małym ogniu. 4 Dodaj...

  • ...2 szaszłyki. Przed podaniem posyp kiełkami sojowymi. Serwuj z ryżem ugotowanym na sypko albo kawałkiem chrupiącej pszennej bułki. Przygotowanie ok. 30 minut Macerowanie sałatki ok. 45 minut 1 porcja ok...

  • ...6-8 porcji, przygotowanie: ok. 20 minut + czekanie (namaczanie, macerowanie); cena porcji: ok. 1,80 zł. 1 Filety opłucz, namocz w mleku przez ok. godz. Osącz, opłucz i osusz. Pokrój na 2-cm kawałki. 2 Cebulę obierz, pokrój w cienkie talarki lub kostkę. Sparz gorącą wodą i przelej zimną wodą, po czym osącz na sicie. 3 W słoju ułóż warstwami cebulę i śledzie, oprószając...

  • Udka gęsie pieczone w cydrze, rozmarynie i tymianku z jabłkowym puree

    ...: 2 Czas: przygotowane 90 min, macerowanie - min. 6 godzin...

  • Skrzydełka w sosie barbeque

    Przygotowanie: Skrzydełka krótko płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem przecinamy skórę na środku i wyłamujemy stawy. Obgotowujemy...

  • Wszystko o przyrządzaniu grilla

    Mięso do grillowania kroję na mniejsze kawałki, dzięki temu równomiernie się upiecze wewnątrz i na zewnątrz.

  • Piwonia na uspokojenie i reumatyzm

    W ziołolecznictwie wykorzystuje się zarówno jej kwiat, jak i korzeń.

  • Letnie nowości dla koneserów kawy w COSTA COFFEE

    Kawa jest najbardziej popularnym napojem na Ziemi. Może być serwowana na ciepło lub zimno w zależności od gustu czy pory roku. Sekret jej smaku tkwi jednak przede wszystkim w starannie dobranej mieszance ziaren, czasie ich wypalania i perfekcyjnej metodzie parzenia. Każda kawa podawana w kawiarniach COSTA COFFEE spełnia te trzy restrykcyjne warunki jakościowe. Tego lata dla koneserów kawy COSTA COFFEE przygotowała prawdziwe rarytasy – czarną, esencjonalną podawaną na kostkach lodu Cold Brew...

Zdjęcia na temat: macerowanie
Przepisy na temat: macerowanie
  • Risotto z grzybami

    Szybkie danie dla zabieganych

  • Wietnamskie kotleciki wieprzowe z makaronem ryżowym

    Autor: Poh Ling Yeow. Kuchnia: wietnamska. Liczba porcji: 4-6. Czas przygotowania: 1 godzina (+ czas gotowania). Poziom trudności: łatwy.

  • Polski trunek - nalewka

    Wcale nie wódka jest najbardziej tradycyjnym trunkiem w Polsce. Kulinarną historię mają przede wszystkim owocowe nalewki.

  • Owocowe nalewki – leczą i są pyszne

    Alkohol pełni w nich rolę środka transportu dla leczniczych substancji ukrytych w dojrzałych owocach.

  • Potrawy, które budzą kontrowersje na całym świecie

    W każdej kuchni narodowej znajdziemy potrawy kontrowersyjne, dla większości mało apetyczne i odrzucające. Nie wszyscy Polacy są gotowi ze smakiem zajadać się czerniną czy flaczkami, nie każdego Niemca ucieszy tradycyjny knipp, czyli kasza owsiana z mięsem mielonym. Są jednak dania powszechnie uważane za (delikatnie mówiąc) problematyczne i wymagające od degustatora sporej odwagi. Poniżej prezentujemy pięć potraw od lat budzących przerażenie turystów i ekscytację miłośników kuchni.

Dyskusje na temat: macerowanie
  • Re: Jak przyrządzić rybę?

    moje karpie pływają w wannie ale w stodole nie tej do kąpania. żeby się oczyściły cały tydzień, potem zabijemy. moczymy w mleku, potem okładamy cebulą i do wigilii poleżą jeszcze cały dzień. i dopiero na końcu macerowanie i smażenie.