• Informacje na temat:

    macie brytfankę

Artykuły na temat: macie brytfankę
  • Szynka w glazurze z goździkami

    Składniki na 6 porcji: 1 surowa szynka (1 i 1/2 kg), 3/4 szkl. śmietany, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 30–35 goździków, 3 łyżki dżemu morelowego, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, gałka muszkatołowa, cukier, sól, olej, tłuszcz do brytfanki. Na jarzynkę: 5-6 kwaskowych jabłek z żółtą skórką, 2 cebule, 1 łyżka masła, 15 dag wędzonego boczku, sól, suszony majeranek.

  • Czekoladowe risotto na mleku z pieczonym rabarbarem, morelami, brzoskwiniami i wanilią

    Nie macie pomysłu na pyszny bezglutenowy deser? Oto jeden z nich. Niezwykły!

  • Składniki dla 6 osób: 75 dag polędwicy wieprzowej • 30 dag mrożonego ciasta francuskiego • 2 łyżki mąki • 15 dag masła • 2 cebule • 50 dag pieczarek • 10 dag szynki • 1/2 pęczka natki pietruszki • 10 dag śmietany 30 proc. • sól • pieprz • jajko.

  • Składniki: 1 pierś gęsi (ok. 1,2 kg, ze skórą i kośćmi), sól, 4 małe jabłka, pieprz, 200 ml bulionu warzywnego, 75 soku jabłkowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, suszony majeranek, plasterki pomarańczy, świeży majeranek i miechunka do dekoracji.

  • Składniki na 20 porcji Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej • 25 dag masła lub margaryny • 3 łyżki kakao • jajko • sól • żółtko • szklanka cukru • łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: • 5 jajek • 1 kg sera białego • 1 szklanka cukru • 5 dag masła lub margaryny • 4 łyżki oleju • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • aromat

  • Składniki: 50 dag szpinaku, 40 dag łososia w plastrach, 4 jajka, 2 opakowania serków twarogowych, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki mąki, 3 łyżki masła, pieprz, sól.

  • Gołąbki z farszem z kaszy i pieczarek

    Składniki: główka kapusty 1 i 1/2 szkl. kaszy gryczanej jajko 30 dag pieczarek 50 dag mięsa mielonego (np. z łopatki) cebula 1/2 l bulionu olej sól, pieprz Do sosu łyżka mąki koncentrat pomidorowy

  • Składniki: 30 dag śliwek, 5 dag masła, 5 dag cukru trzcinowego, cukier waniliowy, cynamon, 1 łyżeczka budyniu w proszku, 500 ml maślanki, 2 jajka, 35 dag mąki, 1 łyżeczka sody, sól, olej, cukier puder do posypania

  • Składniki: 1 karp (ok. 2 kg), mieszanka przypraw do ryb, 80 g masła, 50 g suszonych prawdziwków, 200 g kaszy pęczak, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka majeranku, 2 jajka, 2 łyżki mąki, sól, pieprz.

  • Składniki: 1 kg schabu bez kości, kawałek kiełbasy śląskiej (długości schabu), po łyżeczce mielonej słodkiej papryki i kminku, czosnek, łyżka mąki, szklanka wołowego bulionu, 2 cebule, łyżeczka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, olej

Przepisy na temat: macie brytfankę
  • Składniki: 2 duże paczki krakersów (słonych); 1 litr mleka; 3/4 szkl. Cukru; 4 żółtka; 1 szkl. mąki; 3 cukry waniliowe; 1 kostka masła lub margaryny.

  • Domowy chlebek ze śliwką kalifornijską

    Śliwki kalifornijskie od blisko dwóch lat inspirują Polki swoją kulinarną wszechstronnością.

  • Zapiekanka z grzybami

    Mięso umyj, pokrój, natrzyj solą, pieprzem, papryką i posiekanym czosnkiem.

  • Zapiekanka z wołowiny według Marco Pierre White'a

    ..."Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. W brytfance rozgrzej tłuszcz i przesmaż 600 gramów pokrojonej w kawałki wołowiny. Gdy mięso nabierze złocistego koloru, dodaj do niego cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj łyżkę koncentratu oraz liść laurowy. Wsyp ok. 25 gramów mąki i wymieszaj. Dolej wodę i dodaj kostkę bulionową do duszonych mięs. Przykryj brytfankę i włóż do piekarnika na 2 godziny. Po...

  • Żurawinowe ciasto z kurczakiem

    Zaskakujący przepis!

  • Wytrawne precle

    Zaskocz domowników kanapkami z precli!

  • Ryba prosto z morza

    .... 2. Brytfankę wysmaruj masłem. Ułóż w niej ryby, piecz 30 minut w temp. 180˚C. Posiekaj cebulę, szczypiorek, pomidora, paprykę i obranego ogórka. Posyp solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Rybę podawaj...

  • Kaczka na cztery sposoby

    Przepisy, które pokochasz.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    Księżowskie gospodynie przechowały sekret polskiej kuchni - uczciwego, serdecznego gotowania. Łukasz Modelski, badacz kulinarnych zagadek przeszłości, namówił je do zwierzeń. I do tego, by podzieliły się przepisami. Tak powstała książka "Kuchnia na plebanii".

  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    .... Zostaw filety w misce skórą do góry. Przykryj i włóż do lodówki na 30 minut. Nagrzej piekarnik do 220°C (200°C z termoobiegiem). Wyłóż małą brytfankę papierem do pieczenia. Wyjmij łososia...