• Informacje na temat:

    macie na powidla sliwkowe

Artykuły na temat: macie na powidla sliwkowe
  • Skład na 6 sztuk: ● 250 g mąki ● 2 jaja ● 75 g cukru ● 21 g świeżych drożdży ● opakowanie cukru waniliowego ● 25 g masła lub margaryny ● 125 ml mleka ● szczypta soli ● 90 g powideł śliwkowych ● cukier puder.

  • Składniki na 10 sztuk: 2,5 szkl. mąki pszennej, ok. 1 szkl. ciepłego mleka, 5 dag świeżych drożdży, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 10 dag margaryny, szczypta soli, 1 mały słoiczek powideł śliwkowych, żółtko do smarowania bułeczek, cukier puder do oprószenia bułeczek.

  • Składniki: Ciasto: 1 kg mąki pszennej, 250 g masła, 2 szkl. cukru, 500 g miodu, 3 jajka, 3 łyżeczki sody, 125 ml mleka, 1 łyżeczka soli, 2 torebki przyprawy korzennej, orzechy włoskie, powidła śliwkowe, skórka pomarańczowa. Polewa: 100 g czekolady gorzkiej, 40 g masła.

  • Drożdżowe ślimaczki z powidłami

    Idealne na drugie śniadanie

  • 40 g drożdży, 100 g cukru, 500 g mąki tortowej, 250 ml mleka, szczypta soli, 2 żółtka, 100 g masła. Nadzienie: 250 g powideł 3 łyżki rumu, wg upodobania: cynamon, wanilia, skórka z cytryny, tłuszcz do formy i posmarowania drożdżówek, cukier puder do posypania.

  • Piernik przekładany powidłami

    Składniki na 12 porcji: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru, 2/3 szkl. miodu, 1/2 kostki masła, 3–4 jajka, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1,5 łyżki przyprawy do piernika, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżki kakao, 4 łyżki drobno posiekanych włoskich orzechów, 1 słoik powideł śliwkowych, 30 ml rumu, tłuszcz i tarta bułka do formy.

  • Składniki: 2 szklanki mąki, 2 jajka, szklanka śmietany 22-proc., szklanka cukru, 3 łyżeczki margaryny, 3 łyżeczki dowolnego dżemu, łyżeczka sody oczyszczonej, przyprawa do piernika, 2 łyżeczki kakao, powidła śliwkowe do przełożenia.

  • Skład na 14 sztuk: 1/2 kg mąki tortowej, 80 g drożdży, 200 g masła, 1/2 szklanki słodkiej śmietany, konfitury truskawkowe lub malinowe albo powidła śliwkowe do wypełnienia rogalików.

  • Składniki: 1/2 kg miodu ●2 szklanki cukru ●250 g masła ●1 kg mąki ● 3 jajka ●3 łyżeczki sody ●1/2 szklanki zimnego mleka ●1/2 łyżeczki soli ●2-3 torebki przypraw korzennych ●powidła śliwkowe ● dekoracja, np. lukier.

  • Piernik drożdżowy

    Piernik:  2 i 1/2 szklanki mąki  2 przyprawy do piernika  7 jajek  szklanka cukru  szklanka miodu  szklanka oleju  10 dkg drożdży. Masa:  2 budynie śmietankowe z cukrem  3 szklanki mleka  2 zielone galaretki  1,5 kostki masła. Polewa:  tabliczka czekolady gorzkiej  2 łyżki mleka. Dodatkowo:  powidła śliwkowe lub marmolada – 1 i 1/2 słoiczka (ok. 300 g).

Przepisy na temat: macie na powidla sliwkowe