• Informacje na temat:

    maczane ciasto drozdzowe

Artykuły na temat: maczane ciasto drozdzowe
  • Drożdże rozpuść w odrobinie ciepłego mleka. Dodaj mąkę, cukier waniliowy, sól i mleko (tyle, by ciasto miało dużo gęstszą konsystencję niż na naleśniki). Mieszaj, aż w cieście powstaną pęcherzyki powietrza. Odstaw. Olej rozgrzej na patelni. Łyżką maczaną w ciepłej wodzie kładź porcje ciasta na oleju. Łyżką zrób lekki dołek w cieście, nałóż odrobinę dżemu. Przykryj go cienką...

  • Domowe donaty z lukrem

    Przygotowanie Aby przygotować ciasto na pączki, wmieszaj cukier do ciepłego mleka w średniej misce, po czym dodaj drożdże. Pozostaw w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną bąblować, 5-10 minut. Miksuj(...) przez 5 minut po tym, jak mąka będzie już cała wmieszana. Wtedy przełóż ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8 - 12 godzin (na całą noc). Następnego...

  • Pomysłowa pani domu

    ...przechowujemy na blasze, na której się piekło, bo staje się miękkie i przesiąka zapachem blachy. 11. Tortu ze świeżymi owocami nie posypujemy cukrem, bo szybko wilgotnieje. 12. Jeżeli ciasto nie...

  • Ulubione kluski

    ...ciasto wlewa się przez sitko lub lejek do wrzącej zupy, mleka lub na wodę. Kluseczki lane to bardzo pożywny i wartościowy dodatek do zup lub mleka dla małych dzieci. Można je podać na śniadanie lub kolację. • Kluski kładzione - także robi się je z mąki pszennej i jajka, ale ciasto powinno być bardziej gęste, dobrze wyrobione, by wtłoczyć do masy jak najwięcej powietrza (wtedy będą...

  • Łakocie pod lupą

    Nie same słodycze, ale ich nadmiar może być szkodliwy dla malucha. Radzimy, jak mądrze osłodzić życie szkraba.

Przepisy na temat: maczane ciasto drozdzowe
  • Racuchy drożdżowe z dżemem

    Składniki: pół kg mąki, opakowanie cukru waniliowego, pół kostki drożdży (5 dag), 2-3 szklanki mleka, słoik ulubionego dżemu, szczypta soli, o lej do smażenia, cukier puder do posypania. Sposób przygotowania: Drożdże rozpuść w odrobinie ciepłego mleka. Dodaj mąkę, cukier waniliowy, sól i mleko (tyle, by ciasto miało dużo gęstszą konsystencję niż na naleśniki). Mieszaj...

  • Racuszki piwne z jabłkami

    Składniki: Ciasto: 17 dag mąki pszennej szklanka mleka ½ szklanki jasnego piwa jajko 2 dag drożdży 2½ dag cukru pudru Nadzienie: 4-5 jabłek 3½ dag cukru pudru kieliszek rumu   Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z mlekiem, dodaj piwo, żółtko i drożdże rozprowadzone w łyżce...

  • Kluchy i kluski

    Kluski lane są delikatną i prostą mieszaniną jajek i mąki z bardzo niewielkim dodatkiem wody. Po wyrobieniu ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego. Kluski wyrabia się dosyć długo, aby wtłoczyć odpowiednio dużo powietrza, które pozwala na spulchnienie ciasta. Tak przygotowane płynne ciasto wlewa się następnie do gotującego się płynu (np. zupy) cienkim strumieniem, tuż...