• Informacje na temat:

    majonez domowej roboty

Artykuły na temat: majonez domowej roboty
  • Majonez domowej roboty

    Składniki: Żółtka 3 sztuki Musztarda do smaku 2 łyżki soku z cytryny Sól do smaku 450 ml oliwy z oliwek Ubij żółtka, dodaj musztardę, sól, sok z cytryny. Stopniowo wlewaj oliwę cienką stróżką. Cały czasm ubijaj. Dopraw do smaku. Idealne proporcje majonezu:  1 żółtko na 150 ml oliwy lub oleju...

  • Joanna Moro: Wielkanoc spędzam w Wilnie

    ...tym jajka i kwaszanina, czyli galareta z mięsem, koniecznie z czosnkiem, którą podaje się z octem lub z chrzanem. Bo i chrzan musi być, koniecznie domowej roboty. Babcia sama go uciera, a mama robi sałatkę, która jest znana w Polsce jako jarzynowa, a na Litwie jako biała. Pewnie dlatego, że dużo w niej majonezu. - A na deser mama robi wyborny sernik wiedeński. Jego tajemnica tkwi w serze, grubo...

  • Ewa Wachowicz: Przepis na szczęście

    .... W gabinecie kosmetycznym serwuje sobie ulubioną maseczkę z alg, poprzedzoną masażem twarzy z ampułkami z witaminą C lub innymi naturalnymi antyoksydantami. Do codziennej, domowej pielęgnacji używa naturalnych kremów domowej roboty - prezent od koleżanki. Co wieczór na krem nakłada cienką warstwę olejku arganowego. Zwłaszcza na delikatne okolice oczu i na usta. Raz w tygodniu peelinguje całe ciało. "Peeling...

  • Król seler

    ...przeciwnie, są pokraczne i brzydkie. Ale żadne inne jabłko nie da naszej sałatce tej magii. Podobnie jak nie dadzą jej inne niż własnej roboty kiszone ogórki, czy włąsnoręcznie zebrane gąski i kurki. Do(...), żeby jarzyn nie przegotować. Sekret polega na tym, że z gotującego się rosołu wyjmujemy je trochę "przed czasem". Potem wystarczy porządny domowy majonez i trochę musztardy rosyjskiej lub sarepskiej...

  • Trzymaj linię dzięki przyprawom!

    ..., pasztetów, zup, wędlin, dań z cebuli i fasoli. Jest też wspaniałą przyprawą do chleba domowej roboty, ziołowego majonezu i masła. Ma silny aromat, trzeba uważać, by nie przesadzić z jego ilością. Można go...

  • Katarzyna Żak: Na Wielkanoc musi być sernik babci Helenki

    ...białą kiełbasę, którą najpierw parzy, a potem lekko podsmaża i dusi z prażoną cebulką - palce lizać. Na stole są też jajka w różnej postaci, w majonezie i faszerowane. I musi być ćwikła domowej roboty...

  • Być kobietą to...

    ..., ma swoją moc, kruchość i wytrzymuje do nowego czosnku. W spiżarni mam też zapas dobrej greckiej oliwy do sałaty, polskiego oleju rzepakowego i kielecki majonez. No i oczywiście zastęp słoików z przetworami własnej roboty. Mam borówki, powidła, dżemy truskawkowe, morele, wiśnie, porzeczkę, aronię. Tego lata mieliśmy dużo gości i trochę mi się ta spiżarnia przerzedziła (śmiech). Kiedy pani zapełnia...

  • Smaki arktyczne

    ...posiekanej, zielonej papryczki chili; łyżka posiekanej natki pietruszki; 3-4 łyżki majonezu, najlepiej domowej roboty; sok z cytryny; sól i pieprz; 4 kromki pumpernikla lub 12 grzanek z pszennej(...) była plastyczna. Formujemy pulpeciki takiej wielkości, aby mieściły się w łyżce do zupy. Zupa: litr domowej roboty wywaru z białej morskiej ryby; łyżka masła; łyżka mąki; 100 ml kwaśnej...

  • Grill po polsku

    ...toksyczne. Te domowej roboty, czyli gazety, dykta, malowane czy lakierowane drewno, wydzielą jeszcze więcej substancji rakotwórczych. Jak grillować, żeby nie chorować? Według zasady: marynata, tacka, warzywa(...). Jeśli zrezygnujemy z białego pieczywa, sałatki ziemniaczanej utopionej w majonezie, a zamiast tego zjemy sałatkę pomidorową lub zieloną sałatę, zaoszczędzimy setki kilokalorii. A co do picia? Pół...

  • Letnie zatrucia pokarmowe - jak ich uniknąć?

    ...z żywności w puszkach oraz weków domowej roboty. Bardzo chętnie zabieramy je na kamping lub wycieczkę. Trzeba uważnie je kupować i sprawdzać czy nie są zepsute. Jak uniknąć zatrucia Zanim zapakujesz(...) garmażerka np. pierogi z mięsem, sałatka z majonezem czy pasztet. Pamiętaj, jeśli stwierdzisz, że mięso jest niedogotowane czy niedopieczone, zrezygnuj z jedzenia go. Jeśli zarazisz się salmonellą...

Wideo na temat: majonez domowej roboty
Przepisy na temat: majonez domowej roboty
  • Tatar - najlepiej grubo siekany i z małą liczbą dodatków

    ...i odstawiamy do lodówki. Teraz czas na majonez domowej roboty. Wystarczy wymieszać żółtko z musztardą, a następnie cały czas mieszając trzepaczką wlać oliwę cienkim strumieniem aż masa zgęstnieje. Na(...), 1-2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz . Do zrobienia majonezu potrzebne będzie: żółtko, łyżka musztardy Dijon, oliwa, sok z cytryny i sól. Jako dodatki - bagietka, masło i sól . Przygotowanie tatara...

Dyskusje na temat: majonez domowej roboty
  • Re: Majonez domowej roboty

    Majonez domowy smaczny i zdrowy http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/08/majonez-domowy.html

  • Re: Majonez domowej roboty

    http://gotuj.skutecznie.tv/2013/09/domowy-majonez-w-2-minuty/ I jest super, lepszy od kieleckiego !!!

  • Re: Majonez domowej roboty

    Po co aż trzy żółtka...? Sok z cytryny nadaje majonezowi " surowy" smak, lepszy jest ocet jabłkowy, poslodzic można ksylitolem .

  • Re: Majonez domowej roboty

    Ale po fi..oot się tak paprać? Na dno wysokiego naczynia kładzie się żółtka (1-2szt)., łyżkę musztardy, sól do smaku, wlewa się oliwę i traktuje blenderem na wysokich obrotach.Po paru sekundach mamy majonez.

  • Re: Majonez domowej roboty

    Mój majonez ma gorzkawy posmak, co robicie aby go nie było. Sklepowy nie ma takiego posmaku. Używałem oliwy z oliwek Extra Vergine, kolejnym razem olej słonecznikowy i ten sam efekt.

  • Re: Majonez domowej roboty

    A z jakiego przepisu korzystałeś? Oliwa z oliwek nie nadaje się, bo smak majonezu będzie paskudny, ale słonecznikowy powinien być ok, ja robiłam z rzepakowym. A może za mało cytryny dałeś?

  • Re: Majonez domowej roboty

    najlepszy domowy sos czosnkowy http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/10/kalafior-w-panierce.html

  • Re: Majonez domowej roboty

    Ja daję całe jajko i troszkę mleka w proszku, oliwkę i przyprawy, zaaawsze wychodzi super.

  • Re: Majonez domowej roboty

    ja nie robię trzepaczką tylko blenderem tylko naczynie musi mieć taka samą szerokość jak końcówką blendera

  • Re: Majonez domowej roboty

    wystarczy jedno żółtko, trochę więcej oleju,cukier do smaku i pod koniec ubijania dolać odrobinę przegotowanej wody, wtedy będzie puszysty.