• Informacje na temat:

    mak jablka masa ciasto kruche

Artykuły na temat: mak jablka masa ciasto kruche
  • Ciasto: 25 dag mąki • 12,5 dag masła • żółtko • 3 łyżki cukru • łyżka śmietany • cukier wanilinowy • łyżeczka proszku do pieczenia • sól Masa: 40 dag masy makowej • pół szklanki cukru • 2 jabłka • 3 jajka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 10 dag margaryny.

  • ..., cukier puder oraz jajka. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i schładzaj 30 minut. 2. Proszek budyniowy wymieszaj z cukrem i 5 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozrobiony budyń. Gotuj jeszcze minutę. Dolej likier kokosowy. Foremki posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Jabłko obierz, oczyść, pokrój na kawałeczki. Rozwałkuj ciasto, wytnij z niego krążki. Wylep nimi foremki. Do każdej włóż...

  • Kruche bułeczki z jabłkami

    ...składniki na ciasto:  1/2 szklanki mąki, dwa jaja, łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki cukru, pół kostki kasi.   Następnie trzy jabłka do moich...

  • ..., a kiedy powstaną się grudki, wbij 1 jajko i szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na stolnicy oprószonej mąką na placek o wymiarach 23x31 cm. Blachę 20x28 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Spód i brzegi blachy wylep przygotowanym plackiem. Ciasto ponkłuwaj widelcem i wstaw do lodówki. 2. Jabłka obierz, przekrój wzdłuż na pół, wytnij gniazda nasienne. Połówki jabłek gęsto natnij po wypukłej...

  • Cynamonowa krucha tarta z rabarbarem

    Ciasto: 30 dag mąki pszennej, jajko, 15 dag masła lub margaryny, 3 łyżki cukru pudru, 4 łyżki śmietany 12 proc. Masa owocowa: 1/2 kg jabłek, 1/2 kg rabarbaru, 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków, czubata łyżka mąki pszennej, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, łyżeczka cynamonu. Kruszonka: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych, 1/4 szklanki cukru, 2 łyżki masła lub margaryny (6 dag...

  • Składniki na 12 porcji: Ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki, 25 dag masła, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 żółtka. Beza: 4 białka. po 1 łyżce mąki ziemniaczanej i cukru waniliowego, 1 szklanka drobnego cukru, sól. Nadzienie: 1,5 kg jabłek, 1/4 szklanki cukru, po 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, cynamonu, goździków, 1 łyżka soku z cytryny, sos toffi.

  • ...18,5 dag masła, 5 dag cukru pudru, sól, 11 dag mąki pszennej, 1 żółtko, 1 łyżka mleka, 8 dag orzechów makadamia, 8 dag orzechów laskowych, 2 jajka, 12,5 dag + 2 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 2 jabłka z czerwoną skórką, trochę soku z cytryny, 450 ml cydru, 1 torebka budyniu waniliowego, tłuszcz i mąka do formy.

  • Jabłka w cieście

    Do szarlotki weźmy jabłka kruche i winne, najlepiej antonówki.

  • Ciasta na niedzielę

    Pięknie się prezentują, równie dobrze smakują. Na pewno urzekną twoich domowników i zaproszonych gości.

  • Składniki na ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki, 10 dag margaryny, 8 dag cukru pudru, łyżeczka proszku do piecz., 3 łyżki śmietany, 3 żółtka. Masa jabłkowa: kg jabłek, łyżka cukru kryształu, galaretka agrestowa . Masa kokosowa: 6 białek, szklanka cukru, 20 dag wiórków kokos., łyżka mąki ziemniaczanej . Masa makowa: 8 dag margaryny, 4 jajka, 12 dag cukru pudru, 5 dag miodu, łyżka kakao, 15 dag maku...

Przepisy na temat: mak jablka masa ciasto kruche
  • Torciki z jabłkami

    ...soli, 1 jajkiem oraz 20 dag masła. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę. 2. Resztę masła utrzyj z pozostałym cukrem i ostatnim cukrem waniliowym(...). Cząstki jabłek pokrój w plasterki.Ułóż je na masie serowej. Pozostałe ciasto porwij na kawałeczki. Ułóż na wierzchu ciasta. 4. Torcik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st., piecz przez 90

  • Tradycyjne ciasta z Polski

    ...●60 g cukru; owoce: ok. 500 g jeżyn lub malin ●bułka tarta Przygotowanie: 1. Zagnieć szybko ciasto i wstaw je do lodówki na ok. 1,5 godz. Po tym czasie wylep nim blaszkę (25x25 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 min w 180ºC. Ostudź. 2. Ciasto oprósz lekko bułką tartą. Rozłóż na nim owoce (jeśli są bardzo cierpkie, możesz oprószyć je cukrem). Wierzch posyp kruszonką (zagniecioną...

  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    Tarty, szarlotki, biszkopty, kruche placki czy ciasta drożdżowe z tymi owocami możesz podawać nie tylko tradycyjnie na zimno. Pyszne są też na ciepło!

  • Jesienne menu w nietypowym wydaniu

    Tarta z kasztanami Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190ºC (bez termoobiegu). Mieszankę do wypieku ciasta kruchego wyrabiamy w głębokiej misce, dodając jajko i masło. Dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykładamy ciastem dno i boki formy. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w piekarniku...

  • Jesienne desery na ciepło

    Śliwkowa rozetka na kruchym spodzie Sposób przygotowania 1. Kruchy spód: zimne masło posiekaj i wymieszaj z mąką, cukrami i solą. Zagnieć ciasto i wylep nim foremkę. Przykryj folią spożywczą, by nie przeszło zapachami z lodówki i schłodź przez 40-60 minut.  2. Nagrzej piekarnik. Ciasto ponakłuwaj widelcem, by nie "urosło" podczas pieczenia. Ciasto podpiecz w 180 st. przez 15 minut. Zostaw...

  • Rozkosz z bitą śmietaną

    .... Dodać rodzynki, cukier do smaku, cynamon, goździki i skórkę cytrynowa. 3. Wylepioną ciastem tortownicę napełnić jabłkowym nadzieniem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec(...) chłodzić przez około dwie godziny w lodówce. Czas przygotowania 40 minut Szarlotka królewska Składniki kruchego ciasta: - 30 dag mąki krupczatki, - 20 dag masła, - 10 dag cukru, - 1 torebka...