• Informacje na temat:

    mak kisiel

Artykuły na temat: mak kisiel
  • ...1. Winogrona umyć, osuszyć, pokroić na połówki. Brzoskwinie i morele odsączyć z zalewy, pokroić w dużą kostkę. 2. Szklankę zimnego soku przelać do miski, wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i sokiem cytrynowym. Resztę soku (750 ml) zagotować w rondlu, zmniejszyć ogień, dodać sok z mąką i cukrem, mieszać do zgęstnienia, dodać pokrojone owoce. Kisiel podawać w pucharkach...

  • Kisiel domowy

    Duże słodkie jabłko, 30 ml zimnej wody, 30 ml wody przegotowanej, płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, ewentualnie cukier albo miód do smaku.

  • Zamiast robić kisiel z torebki (zwykle z konserwantami), przygotuj domowy smakołyk.

  • Zagotuj oba soki z cukrem. Zagęść mąką wymieszaną z wodą. Rozlej do miseczek. Podaj kisiel z herbatnikiem. Aleksandra Misiuk z Porajów...

  • Składniki: 0,5 szklanki kaszy manny, 500 ml mleka, 1/4 kostki masła, cukier waniliowy, cukier do smaku, 500 ml świeżo wyciśniętego soku jabłkowego, łyżka mąki ziemniaczanej.

  • Przygotowanie: Porzeczki umyj pod bieżącą wodą, osącz, oderwij szypułki. Do rondla wlej 1 szklankę wody, wsyp cukier i porzeczki. Gotuj pod przykryciem aż owoce zmiękną. Potem przetrzyj je przez sito lub zmiksuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1/2 szklanki zimnej wody. Przecier owocowy zagrzej i powoli wlewaj do niego wodę z mąką. Mieszając, zagotuj. Gotowy kisiel przelej do...

  • ...1. Jabłko oraz marchew oczyść, umyj i zetrzyj na tarce. Zagotuj 400 ml wody, włóż starte jabłko i marchewkę. Zagotuj. 2. Pozostałe 100 ml wody wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wlej do mieszanki. Zagotuj. Przypraw cukrem do smaku. Deser podaj udekorowany połówkami orzechów. Hanna Borowska z Bydgoszczy...

  • Mąka ziemniaczana: Najlepszy naturalny kosmetyk

    ...-cztery l). Gdy powstanie kisiel, wlej go do kąpieli.   Zobacz także:

  • ...albo cynamonem. Kisiel świetnie smakuje z kleksem śmietany - zarówno słodkiej, jak i kwaśnej. Oba desery podawaj na ciepło lub na zimno.(...) Owocowy kisiel W 1/2 szkl. zimnej wody rozprowadź 2 łyżki mąki ziemniaczanej. 25 dag mrożonych drobnych owoców (np. malin, jagód, truskawek) zalej 1,5 szkl. wody. Dodaj cukier do...

  • Składniki: kostka masła, 4 jajka, po szklance cukru i mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, zapach waniliowy, pół szklanki mąki ziemniaczanej, opakowanie kisielu truskawkowego, 5 łyżek kakao.

Zdjęcia na temat: mak kisiel
Przepisy na temat: mak kisiel
  • Domowy  kisiel i budyń

    .... Gotuj 2 min, mieszając. Budyń posyp startą czekoladą, granulowanym słodkim kakao albo cynamonem. Kisiel świetnie smakuje z kleksem śmietany - zarówno słodkiej, jak i kwaśnej. Oba desery podawaj na ciepło(...) mleka. Mieszaj, aż budyń zgęstnieje. Napełnij nim pucharki do 2/3 wysokości. Uzupełnij musem brzoskwiniowym. Kisiel W 1/2 szkl. zimnej wody rozprowadź 2 łyżki mąki ziemniaczanej. 25 dag mrożonych...

  • Domowy kisiel - przysłała Olga

    Przygotowanie: Kompot z dowolnych owoców - polecam gruszki lub jagody, zagotowujemy, dodajemy cukier. W szklance rozrabiamy ziemniaczaną mąkę (na litr ok. 2 łyżki), chwilkę gotujmy ciągle mieszając. Oczywiście najlepszy kisiel jest z owocami, te z torebek niech się chowają.

  • Ciasto cztery kolory

    Wygląda jak tęcza i smakuje znakomicie.

  • Kolorowy marmurek

    Sposób przygotowania 1. Masło stop i wystudź. Jajka utrzyj z cukrem. Dosyp mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodaj zapach waniliowy oraz masło. Składniki dokładnie utrzyj mikserem. 2. Ciasto rozdziel na pół. Jedną część utrzyj z mąką ziemniaczaną, resztę –z kisielem w proszku. 3. Foremkę posmaruj tłuszczem. oprósz tartą bułką. Na przemian wkładaj do niej porcje jasnego i różowego ciasta...

  • Sernik nowojorski

    ...z 1/2 cytryny po 20 dag malin, jagód i porzeczek Dekoracja: kisiel z owoców leśnych, karmel Przygotowanie: 1. Ciasteczka pokrusz. Masło stop, wymieszaj z okruszkami. Masą wylep spód tortownicy(...). Przykryj je pozostałą masą. Formę ustaw w żaroodpornym naczyniu z wrzątkiem. Woda powinna sięgać do wysokości ok. 3 cm tortownicy. 3. Sernik piecz godzinę w temp. 175°C. Schłodź. Udekoruj kisielem...

  • Siostra Anastazja: Z kim łączy nas stół, a z kim telewizor

    ...rodzaju makówki. W wielu regionach robi się też kluski z makiem, na wschodzie oprócz kutii także kisiel żurawinowy. Oprócz tradycji kulinarnych mamy w Polsce też inne: siano pod obrusem, nakrycie dla(...)Pamięta Siostra z dzieciństwa smaki potraw wigilijnych? Siostra Anastazja: - Tak, oczywiście. Potrawy na Wigilię u nas w domu przygotowywała mama. Były to pierogi, gołąbki z ziemniaków, kapusta...

  • Tort "Skrzydła anioła"

    ...zmieszać z 50 g cukru i mąką ziemniaczaną. Pozostały sok zagotować dodać przygotowany roztwór i gotować 1 minutę, cały czas mieszając. Wmieszać wiśnie. Kisiel przestudzić i rozsmarować na blacie...

  • Czekoladowe pączki z sorbetem wiśniowym i pistacjowym zabajone

    ...podawać z sorbetem, kisielem i pistacjowym  zabajone.

  • Różowa mgiełka

    Składniki na 20 porcji: - 3 szklanki mąki, - 5 jajek, - margaryna, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 1 kg jabłek, - szklanka cukru, - kisiel truskawkowy lub wiśniowy Przygotowanie(...) cukru. Odstawić do ostygnięcia. Białka ubić, dodać kisiel i jeszcze chwilę ubijać. Na warstwę ciasta wyłożyć jabłka, następnie ubite białka z kisielem. Resztę ciasta wyjąć z lodówki, zetrzeć na tarce...

Dyskusje na temat: mak kisiel
  • Re: Szukam przepisów na tanie ciasta

    niedrogie i sprawnie sie je podaje.Nie wiem czy znasz przepis...ciasto babkowe dzielimy na 4 czesci-jedna jest biala,do jednej dajemy cacao do trzeciej mak,a do czwartej kisiel czerwony.I naklada sie to na blache i piecze oczywiscie...polewa lukrem,lub posypuje cukrem pudrem. Pieklam tez drozdzowe z makiem i piana z bialek.Kolezanki tez piekly murzynki, z polewa i kokosem-bardzo fajne ciasto i tanie

  • Re: Proszę o dobry biszkopt

    temperaturę 180 st.c i termoobieg, piec na środkowej póleczce. Biszkopt jest gotowy po ok. 35 minutach, przed wyjęciem sprawdź patyczkiem. Do mąki możesz dodać np. mak, wtedy biszkopt będzie bardzo ładny, kropkowany. Zamiast 1 łyżki mąki - dodaj kisiel, wtedy uzyskasz kolor i lekko kwaskowy smak. Na pewno się uda.