• Informacje na temat:

    mak w muszlach

Artykuły na temat: mak w muszlach
  • ...czas ok. 80 min; porcja – 330 kcal, cena 3,20 zł 1 Mak opłucz kilka razy w zimnej wodzie. Zalej go w garnku wodą tak, aby był tylko przykryty. Mocz godzinę. Potem gotuj na małym ogniu do miękkości przez około pół godziny. 2 Mak odcedź, przepuść go dwa razy przez maszynkę. Połącz ze śmietanką, cukrem, miodem, sokiem z pomarańczy oraz roztartym rdzeniem z laski wanilii. 3 Figi...

  • Składniki: półtorej szklanki maku, 3 łyżki miodu, łyżka skórki pomarańczowej, łyżka orzechów włoskich, 2 łyżki rodzynek, 3-4 duże suszone morele, pół opakowanie makaronu, muszle.

  • ...1 Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Osącz. Szpinak rozmroź, duś na maśle, aż odparuje. Przypraw. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Dodaj mięso mielone, posiekany czosnek, sos pomidorowy i szpinak. Wymieszaj, przypraw, duś do miękkości. 2 Muszle napełnij ciepłym nadzieniem, posyp żółtym serem. Piecz 15 min w temp. 180°C. Przepis przysłała Elżbieta Pawelec z Elbląga czas przygotowania...

  • Kluski z makiem

    Składniki na 6 porcji: - 1/2 opakowania makaronu muszle (25 dag - 30 sztuk muszli), - szklanka maku (ok. 20 dag), - szklanka śmietanki, - 10 dag cukru,...

  • ...●op. makaronu duże muszle lub zwykłego ●1,5 l mleka (lub wody) ●szklanka maku ●bakalie (po 50 g rodzynek, posiekanych orzechów, susz. moreli i śliwek, kandyzowanej skórki pomarańczowej) ●miód (2/3 słoiczka) ●sól...

  • Składniki: • 20 ugotowanych muszli makaronowych • 20 dag pokrojonej wędzonej szynki • 15 dag startego żółtego sera • brokuł • ser mozzarella; SOS: • 2 cebule • 2 ząbki czosnku • papryka czerwona • 5 łyżek koncentratu pomidorowego • łyżka mąki ziemniaczanej • 2 szklanki wody • sól • pieprz • chili...

  • Makaron conchiglioni w maku - w 45 minut

    Składniki: - ok. 400 gr. makaron duże muszle, - 1/2 litra śmietany 36 proc., - 1/2 kg mielonego mięsa z indyka, - pęczek szczypiorku, - 15 dkg...

  • Przegrzebki Julii Child

    ...perłową. Są przegrzebki zatokowe ( Argopecten irradians ) o muszlach wielkości 5-8 cm oraz przegrzebki głębinowe o średnicy sięgającej 20 cm. Jedna trzecia przegrzebka to duży biały mięsień odpowiedzialny(...), gdzie jada się przegrzebki, mlecz uważany jest za przysmak — przyrządza się go wraz z mięśniem, gdyż podnosi wizualną atrakcyjność potrawy.     Bez względu na to, czy przegrzebki są świeże, czy...

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag mięsa gulaszowego z indyka (jeszcze lepiej jagnięciny), 1 cebula, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, 10 dag sera feta, 1/2 szkl. śmietany kremówki, 1/2 op. (ok. 20 dag) makaronu duże muszle, sól, pieprz, suszone oregano, tymianek, estragon oraz rozmaryn, czerwony pieprz do dekoracji.

  • Conchiglioni w maku

    Składniki: - ok. 400 gr. makaron duże muszle, - 0,5 l śmietany 36 proc., - 0,5 kg mielonego mięsa z indyka, - pęczek szczypiorku, - 15 dkg szynki, - 15 dkg boczku wędzonego, - oliwa z oliwek, - 2 łyżki maku, - przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 7 minut - odcedzamy. Nie wolno rozgotować makaronu! Farsz: mieszamy mięso...

Przepisy na temat: mak w muszlach
  • Kluski z makiem

    Składniki na 6 porcji: - 1/2 opakowania makaronu muszle (25 dag - 30 sztuk muszli), - 1 szklanka maku (ok. 20 dag), - 1 szklanka śmietanki, - 10 dag cukru, - 4 - 5 łyżek miodu, - 1/2 laski(...): Rodzynki skropić rumem, odstawić do namoczenia. Mak opłukać kilka razy w zimnej wodzie, zalać wodą tak, aby był tylko przykryty, ugotować na małym ogniu do miękkości przez około 20 minut. Odcedzić...

  • Conchiglioni w maku

    Składniki: - ok. 400 gr. makaron duże muszle, - 0,5 l śmietany 36 proc., - 0,5 kg mielonego mięsa z indyka, - pęczek szczypiorku, - 15 dkg szynki, - 15 dkg boczku wędzonego, - oliwa z oliwek, - 2 łyżki maku, - przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 7 minut - odcedzamy. Nie wolno rozgotować makaronu! Farsz: mieszamy mięso, 0,1

  • Medaliony po sycylijsku

    Włoski przysmak.

  • Domowe makarony według włoskich przepisów

    Dla Włochów to danie narodowe. Bez codziennej porcji pasty, jak nazywają makaron przyrządzany na różne sposoby, nie wyobrażają sobie życia. Warto się skusić!

  • Szyfr złamany

    Jeśli mnogość różnych kształtów i rodzajów makaronów przeraża cię i skutecznie odstrasza od próbowania nowości w restauracjach i we własnej kuchni, spróbujemy ci pomóc. Mniej znane i obco brzmiące nazwy przestaną być tajemnicą. Naukę czas rozpocząć!

  • Makaron po polsku

    Włosi znają niezliczone rodzaje makaronów, a dania które z nich przyrządzają są słynne na cały świat. Ale w kuchni polskiej makaron również ma swoje miejsce - potrafimy przyrządzać go według receptur, o jakich Włochom nawet się nie śniło!