• Informacje na temat:

    mąka do pieczenia

Artykuły na temat: mąka do pieczenia
  • ...• 2 perliczki • kilka plastrów wędzonego boczku • 200–250 g wątróbki drobiowej • 150 g śliwek kalifornijskich • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 1 mała cebula • 8 listków szałwii • 2 łyżki masła • sól, pieprz • 1 szklanka czerwonego wina + do podlania perliczek • 1 łyżeczka majeranku • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy owsianej • mąka...

  • Ciasto ucierane z makiem i wiśniami

    Składniki na 14 porcji: 10 dag suchego maku, 1 kostka (25 dag) masła, 5 jajek, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 fiolka migdałowego aromatu do ciasta, 1 szkl. wiśni z kompotu, tłuszcz i mąka do formy.

  • Składniki: 1/2 szkl. suchego maku, 25 dag masła albo margaryny, szczypta soli, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 op. cukru waniliowego, 6 jajek, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 4 łyżki likieru pomarańczowego, 50 dag mąki pszennej , 1 op. proszku do pieczenia, 1/2 op. budyniu waniliowego, 6 łyżek mleka lkandyzowane cytrusy oraz polewa czekoladowa i cukier puder do dekoracji ciasta, tłuszcz oraz mąka do...

  • Składniki na 16 porcji: 4 jajka, 130 g cukru, 1 cukier waniliowy, 150 ml oleju, 6 łyżek soku z pomarańczy, 300 g marchwi, 100 g mąki, 1 proszek do pieczenia, 100 g mielonego maku, 150 g płatków owsianych, tłuszcz i mąka do formy, 200 g dżemu truskawkowego, 100 g orzechów laskowych. Krem:  250 g masła, 1 opakowanie cukru waniliowego, 150 g cukru pudru.

  • ...pieczenia, 10 dag mielonych migdałów, 10 dag gorzkiej czekolady, 2–3 łyżki kakao, 3 łyżki rumu, 2 łyżki likieru migdałowego, 1 łyżka płatków migdałowych, po 1 op. jasnej i ciemnej polewy czekoladowej, tłuszcz i mąka do foremki.

  • Składniki na 16 porcji 25 dag masła lub margaryny, szczypta soli, 17,5 dag cukru, 6 jajek,1 cukier wanilinowy, sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 mały proszek do pieczenia, 50 dag mąki pół torebki budyniu waniliowego 6-8 łyżek mleka, 25 dag gotowej masy makowej,1 białko, 25 dag cukru pudru, 4 łyżki soku z pomarańczy, kawałeczki pomarańczy i melisa cytrynowa do dekoracji tłuszcz i mąka do...

  • Wystarczy dobra mąka i trochę cierpliwości, by upiec chrupiący, domowy bochenek.

  • Ciasto: 500 g mąki pszennej, 150 g cukru, 3/5 kostki do pieczenia (150 g), 1/2 szklanki mleka, 2 duże jajka, 20 g drożdży, szczypta soli. Dodatkowo: 400 g gotowej masy makowej, 1 jajko, 1 białko cukier puder do oprószenia, kandyzowane wisienki do dekoracji.

  • Składniki na 10-12 porcji: na ciasto: 20 dag mąki pszennej, 2/3 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, 15 dag zimnej margaryny. Na masę: 70 dag twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego), 20 dag kwaśnej śmietany 18 proc., ¾ szklanki cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 4 jajka, 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru), 1/3 szklanki suchego maku, po 15 dag...

  • Składniki na 20 porcji. Ciasto: 2 szklanki mąki • 10 dag masła • 4 łyżki cukru • 2 żółtka 1/4 szklanki mleka • 5 dag drożdży. Masa makowa: 20 dag maku • 2 żółtka • szklanka cukru 2 łyżki bułki tartej • 5 dag orzechów • 5 dag bakalii • łyżki miodu • 2 białka • szklanka cukru pudru • sok z cytryny

Zdjęcia na temat: mąka do pieczenia
Wideo na temat: mąka do pieczenia
  • Do czego pasują soki owocowe?

    Kucharz Andrzej Polan oraz Joanna Koroniewska, aktorka i ambasadorka akcji "5 porcji zdrowia", przygotowali w studiu "Dzień Dobry TVN", dania które idealnie komponują się z sokami. Do soku pomidorowego zaproponowali pieczone placki z cebulą i makiem, do soku jabłkowego - crunchy owsiane, a do soku pomarańczowego - ciasto marchewkowe. 

Przepisy na temat: mąka do pieczenia
  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni...

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    .... Ile ciasta do formy? Podczas pieczenia dobrze wyrobiona drożdżowa baba zdrowo rośnie. Dlatego ciastem napełnij foremkę do połowy. Gdy nie masz czasu: Świeże drożdże zastąp suchymi. Nie robi się(...) gęsto wykałaczką. Wypływający tłuszcz nie uszkodzi osłonki i podasz kiełbasę bez pęknięć. Chrupiąca skórka: Jeśli chcesz, by kiełbaska była lśniąca oraz chrupiąca, 10 min przed końcem pieczenia...

  • Sernik cytrynowy z makiem

    Sposób przygotowania 1. Herbatniki rozdrobnij blenderem. Wlej przestudzony tłuszcz, dokładnie wymieszaj. Masą wylep dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki.  2. Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem. Skórkę zetrzyj, z cytryny wyciśnij sok. Do miski włóż tłuszcz, wsyp przesiany cukier puder. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując, dodawaj po jednym jajku...

  • Ciasto z gruszkami i makiem

    ...zawierają także witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP. Do przygotowania ciasta z gruszkami potrzebujemy: 150 g mąki, 80 g cukru + 3 łyżeczki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 20 g maku, 100 g roztopionego masła(...) piekarnik do 180 st. C. W misce mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i makiem. Dodajemy roztopione masło, następnie jajka i jogurt. Wlewamy ciasto do wysmarowanej masłem formy...

  • Daktylowa tarta z makiem

    Słodki deser, który przygotujesz bez trudu!

  • Paluszki rybne z pieca

    Składniki: 1/2 kg fileta z dorsza lub soli (najlepsza będzie polędwica z dorsza) sok z 1/2 cytryny 2 jaja rozmącone mąka krupczatka bułka tarta wymieszana z niewielką ilością startego(...) smaku. Po tym czasie pokrój filet w paluszki. Obtaczaj je w mące, jajku i bułce tartej. Ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową. Piecz ok. 10 minut. Jeśli twój piekarnik ma funkcję grill...

  • Babka z makiem i kardamonem

    Sposób przygotowania 1. Figę potnij w cienkie plasterki. Czekoladę posiekaj. Masło utrzyj z solą, kardamonem oraz cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta, domieszaj do niej jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z makiem. Wsyp do ucieranej masy. Wlej mleko. Dodaj rozdrobnioną czekoladę. Pistacje, migdały oraz orzechy laskowe i włoskie posiekaj, wrzuć do ciasta...

  • Precle z makiem i sezamem

    Wystarczy dobry pomysł i kilka wolnych chwil, by z prostych składników zrobić coś wyjątkowego.

  • Mak bez tajemnic

    .... 4. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Zwiń ciasto w rulon, pomagając sobie ściereczką. Przenieś strudel na blachę. Posmaruj częścią roztopionego masła. Piecz ok. 40(...) cukru łyżka bułki tartej łyżka kaszy manny 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina masła i bułki tartej do posmarowania i obsypania formy tabliczka gorzkiej czekolady Krem: 250

  • Ciasta z orzechami i makiem

    ...patyczek do sprawdzania wypieczenia ciasta będzie suchy.  Makowiec w lukrze Sposób przygotowania 1. Drożdże rozetrzyj z połową cukru, wymieszaj z odrobiną mleka i mąki. Zaczyn odstaw do...

Dyskusje na temat: mąka do pieczenia
  • Zdrowa żywność - przepisy

    podczas pieczenia dość mocno zwiększają swoją objętość. Pieczemy 20-25 min. Bardzo ważna w tym przepisie jest mąka i olej, bo źle dobrane produkty potrafią zepsuć smak. Czekam na Wasze przepisy(...) 3/4 szklanki płatków owsianych (lub orkiszowych czy żytnich) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru trzcinowego 0,5 szklanki oleju słonecznikowego 0,5 szklanki mleka roślinnego Nagrzewamy

  • Re: Patenty na pieczenie

    Ocet i proszek do pieczenia do biszkoptu???? O zgrozo!!!!!! To profanacja. Jajka, cukier i mąka. To wszystko.

  • Re: Mąka ziemniaczana

    kulki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do miseczki nasypać kakao , końcówkę butelki maczać w kakao i delikatnie wcisnąć w kuleczkę ciasta. Piec

  • Re: Patenty na pieczenie

    Same głupoty, jeśli ciasto jest dobrze wypieczone to na pewno nie opadnie nie ma sensu zostawiać je w piekarniku tylko będzie się suszyć,mąka nie zawiera glutenu gluten się tworzy przy mieszaniu(...) wiedeńskiego który po wyjęciu z piekarnika po jakiś 5-8 minutach obkrawamy na około formy przykrywamy papierem(nie pergaminem ani do pieczenia,zwykłym pakowym aby wchłonął parę) i obracamy do góry dnem do

  • Re: Mąka razowa

    Do pieczenia chleba ja używam mąki razowej żytniej, ale też i pszennej oraz orkiszowej. Dodaję różne dodatki, pestki slonecznika, dyni, sezam, otręby, płatki owsiane, gotowaną pszenice i żyto, prażoną cebulkę, Chleby robię mieszane to znaczy mieszam różne rodzaje mąki ale też i z jede,j wcześniej już wymienionych. Najlepsze chleby wychodzą kiedy robimy je na wsześniej przygotowanym zakwasie. Są

  • Re: Burgery z kurczakiem

    a mąka z proszkiem do pieczenia to co jest?

  • Re: Mąka! Jaki typ?

    Do pieczenia ciast ucieranych, biszkoptowych i drożdżowych używam typu 550, a do chleba, bułek (etc.) typu 720. Do ciast kruchych kupuję krupczatkę.

  • Re: Naleśniki idealne

    co olej ? Teraz taka moda, że do wszystkiego dodajecie olej. Wiele przepisów do pieczenia też z olejem. Ja nie używam w ogóle oleju, bo go nie znoszę. Naleśniki wolę z kwaśnym mlekiem zamiast słodkim. Zsiadłe mleko + woda + mąka + jajko + SODA to ciasto na racuchy.

  •  Jaka mąka do ciast, tortów?

    Jaką dajecie mąke do pieczenia ciast i tortów? Zwykłą pszenna czy tortową? Która jest lepsza i powoduje że ciasto pieknie wyrośnie?

  • Re: Ciasto czekoladowe

    Przeczytaj skład proszku do pieczenia to się dowiesz że ma. Dla ułatwienia Ci go podam: wodorowęglan sodu, difosforan disodowy, oraz MĄKA PSZENNA zawierająca gluten. Dlatego wyprodukowano bezglutenowy proszek do pieczenia.