• Informacje na temat:

    maka do piernikow

Artykuły na temat: maka do piernikow
  • Piernik z powidłami

    Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem. Dodaj kolejno żółtka oraz miód, ciągle miksując. Wsyp mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, kakao i sodę, a na końcu śmietanę 18 proc. Wymieszaj. Ubij na sztywno białka i dodaj je do masy piernikowej, delikatnie wymieszaj. Wylej ciasto do formy uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz w 165 st. Celsjusza przez 50-60 minut. Ostudź...

  • Piernik pomarańczowy

    Składniki na 10-12 porcji: 15 dag mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 5 dag drobnego cukru, 4 jajka, 15 dag masła roślinnego, 10 dag czekolady gorzkiej, 10 dag miodu, 15 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki przyprawy do pierników, 1 łyżeczka cynamonu, kilka kropel esencji pomarańczowej, szczypta soli, cukier puder i pomarańcza do dekoracji.

  • Składniki na 20 porcji:: ● pół szkl. oleju ● 2 szkl. cukru ● 30 dag miodu ● cukier wanilinowy ● 3 jajka ● 25 dag mielonych migdałów ● 3 szkl. mąki ● 2 łyżeczki cynamonu ● tłuszcz i mąka do formy ● 3 łyżki mleka skondensowanego ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ● pół paczki przyprawy do piernika ● migdały i cukierki do dekoracji.

  • Składniki: 500 g mąki  1/2 łyżeczki sody  4 jajka  1/2 łyżki masła  1/4 kg cukru  1/2 szklanki miodu  40 g przyprawy do piernika.

  • Piernik przekładany w czekoladzie

    ...patelni. Wsyp pozostałe orzechy i dobrze wymieszaj. Czekoladę stop w kąpieli wodnej (nad parującą wodą).  Jeden z piernikowych placków posmaruj śliwkowymi powidłami. Przykryj drugim blatem i lekko...

  • 2 jajka, 250 ml mleka, 30 dag mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 dag tłuszczu do pieczenia, 15 dag cukru, 10 dag miodu, 1 łyżka przyprawy do piernika, 10 dag suszonych śliwek pokrojonych na kawałki; polewa: 10 dag gorzkiej czekolady, 125 ml mleka, 2 łyżki masła, mąka do foremki.

  • Składniki. Ciasto: 350 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, 1 łyżeczka sody, 1 łyżka kakao, 1 op. przyprawy do piernika, 80 g margaryny do pieczenia lub masła (jeśli ma to być domek do jedzenia), 3 jajka, 4 łyżki miodu, skórka starta z cytryny, 1/2 łyżki mielonego imbiru. Lukier: 1 białko, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, ok. 150 g cukru pudru.

  • Ciasto: szklanka cukru, po 3/4 szklanki oleju i miodu, 35 dag mąki, 3 łyżeczki sody, 10 dag drożdży, 7 jajek, opakowanie przyprawy do piernika. Krem: po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, 4 łyżki cukru, cukier waniliowy, pół litra mleka, 2 żółtka, kostka masła, słoik, powideł śliwkowych.

  • Skład na 16 porcji: ● 250 g miodu ● 250 g mąki ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 100 g cukru ● 2 jaja ● 100 g gorzkiej czekolady ● po szczypcie zmielonych goździków i kardamonu ● 1/2 łyżeczki cynamonu ● 100 g posiekanych migdałów ● 50 g orzechów włoskich.

  • Składniki na 10 porcji: 55 dag mąki orkiszowej typ 750, 3 łyżki cukru trzcinowego, 5 dag drożdży, 20 dag kwaśnej śmietany , 25 dag masła, 3 żółtka, sól, 1 jajko do posmarowania; masa: 40 dag masy makowej , 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, szczypta suchych drożdży, po 1 łyżce masła i miodu; kruszonka: 10 dag mąki, 5 dag masła, 3-4 łyżki cukru

Zdjęcia na temat: maka do piernikow
Przepisy na temat: maka do piernikow
  • Piernik z miodem

    Pyszne, staropolskie ciasto.

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    ...krupczatka, polecana do pieczenia m. in. do ciast kruchych, eklerów i ciast makaronowych. Typ 550 - mąka luksusowa, jest idealna do wypieku ciast drożdżowych, pączków, faworków, a także kopytek czy klusek(...) tworzonej potrawy typu mąki, a stawiając na jej różnorodność z pewnością zaskoczymy naszych najbliższych. Łącząc w świątecznym jadłospisie tradycyjne potrawy z nowymi, ciekawymi smakami na pewno nie raz...

  • Czas przygotowania 2 h.

  • Składniki na 12 porcji: 10 dag zimnego masła; 15 dag mąki; 5 dag cukru pudru; 1 kg dyni; 6 jajek; 20 dag cukru; 1 łyżeczka cynamonu; 10 dag mąki tortowej; 20 dag mielonych migdałów; 4 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/2 słoika marmolady pomarańczowej.

  • Angielski pudding

    Smakuje wspaniale o każdej porze!

  • Pięć sposobów na deser z marchwią

    To podobno niej angielscy lotnicy zawdzięczali podczas wojny swoją niezwykłą skuteczność w namierzaniu samolotów wroga. Plotka głosiła bowiem, że poprawia wzrok. Choć mit ten został niedawno obalony, nie sposób odmówić jej mnóstwa innych właściwości zdrowotnych. O czym mowa? Oczywiście o marchewce!

  • Pierniczki lukrowane

    Świąteczny przysmak prosto z choinki.

  • ​Bakalie - świąteczny „must have” nie tylko w kuchni

    Świąteczny dom pachnie korzennymi przyprawami i bakaliami. Stały się one nieodłącznym składnikiem przygotowywanych smakołyków i świątecznym „must have”, którego nie powinno zabraknąć nie tylko w naszej kuchni, ale również w całym domu. Według tradycji bakalie mają zapewniać powodzenie i dostatek przez cały następny rok. Warto zatem, aby poza kuchnią stały się również naturalną ozdobą w naszym domu w te najpiękniejsze święta.

  • Piernikowe gwiazdki

    Dzieci je uwielbiają!

  • Czas na knedle!

    Wybierz ulubiony przepis.