• Informacje na temat:

    maka typ 750

Artykuły na temat: maka typ 750
  • Składniki na 10 porcji: 55 dag mąki orkiszowej typ 750, 3 łyżki cukru trzcinowego, 5 dag drożdży, 20 dag kwaśnej śmietany , 25 dag masła, 3 żółtka, sól, 1 jajko do posmarowania; masa: 40 dag masy makowej , 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, szczypta suchych drożdży, po 1 łyżce masła i miodu; kruszonka: 10 dag mąki, 5 dag masła, 3-4 łyżki cukru...

  • Składniki na 1 sztukę: 45 dag mąki pszennej chlebowej typ 750, 5 dag płatków orkiszowych, 4 dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, siemię lniane, suchy mak, otręby pszenno-żytnie, sezam.

  • Składniki na 30 kromek: 70 dag mąki pszennej typ 750, 2 dag świeżych drożdży, 1 i 1/2 łyżki soli, 2 łyżki oliwy, 4–5 gałązek tymianku, 1 mała gałązka rozmarynu, mąka do oprószenia stolnicy...

  • Składniki na ok. 12 porcji: Na zaczyn: 7 g świeżych drożdży, 200 ml letniej wody, 18 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750). Na ciasto: 7 g świeżych drożdży, 2 łyżki letniego mleka, 200 ml letniej wody, 2 łyżki oleju, np. słonecznikowego, 33 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750), 1 i ½ łyżeczki soli, 10 suszonych pomidorów z oleju, 1 łyżeczka suszonego tymianku.

  • Składniki Zaczyn: 10 g drożdży, 1/2 szklanki letniej wody, 3/4 szklanki mąki pszennej (typ 750) Ciasto właściwe: szklanka letniej wody, 2 i 3/4 szklanki otrębów pszennych, 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej (typ 750), łyżeczka soli, płatki owsiane do posypania...

  • Składniki na 15-16 porcji: 70 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750), 2 łyżeczki soli, 3 dag masła, 1 i ½ dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml letniego mleka, 300 ml letniej wody.

  • ...}}--> Jaką wybrać mąkę Pszenna. Im wyższy typ, tym bardziej zwarte pieczywo. Typ 750 to tak zwana mąka chlebowa, 1400 – sitkowa, a 1850 graham. Najlepsze do tradycyjnego chleba na zakwasie, oznaczone są zaś jako typ 2000 (razowa i śrutowa chlebowa) oraz 3000 (z pełnego przemiału). Żytnia. Typów 650 i 720 (pytlowa) można używać do przygotowywania bułek. Wyższe typy mąki...

  • Składniki: 2 szklanki letniej wody, 10 g drożdży, 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (typ 750), 1 i 1/2 łyżeczki soli, 1 i 1/2 łyżki oliwy...

  • Pizza ze szpinakiem i kiełbasą

    Ciasto: 30 dag mąki pszennej typ 500, 30 dag mąki pszennej chlebowej typ 750, 1 i 1/2 szkl. letniej wody, 4 łyżki oleju słonecznikowego, łyżeczka soli, łyżka cukru, 2 dag świeżych drożdży. Dodatki: 2 solidne garście świeżego szpinaku, 2 pomi dory, 10 dag kiełbasy cienkiej, 20 dag żółtego sera, 1/4 dużej czerwonej papryki, keczup pikantny. Pprzyprawa: pomidory z bazylią i czosnkiem.

  • Składniki na 10 sztuk: 35 dag mąki pszennej (typ 650 lub 750), 15 g świeżych drożdży, 1 jajko, 200 ml letniego mleka, 1 łyżeczka cukru, 5 dag roztopionego masła, 1 łyżeczka soli, papier do pieczenia, 1 jajko, 1 łyżka mleka.

Przepisy na temat: maka typ 750
  • Jaką mąkę wybrać do wypieków?

    ...1.Mąka tortowa typ 450 - najlepsza do lekkich ciast biszkoptowych. 2.Mąka typ 500, wrocławska czy poznańska - idealna do ciast francuskich oraz ciasta drożdżowego. 3.Mąka krupczatka - do ciast kruchych i półkruchych. 4.Mąka typ 550 - czyli luksusowa, sprawdza się do wypieku ciast drożdżowych i smażonych, np. blinów. 5.Mąki o wyższych typach, np. 750 czy 850, mąki pełnoziarniste...

  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    ...typów, czyli trochę ciemniejsze, niż do jasnych bułeczek i domowego makaronu - dodaje. Mając wybór, stosujmy mąki pszenne opatrzone numerem 750 lub 850 potocznie nazywane chlebowymi. Dla(...) żytniej typ 2000, ale robiąc z zakwasu gotowe ciasto na chleb, dodajemy doń np. mąkę pszenną typu 480 lub chlebową typu 750.   Zrobienie dobrego chleba wyłącznie z mąki żytniej typu 2000 nie należy już...

Dyskusje na temat: maka typ 750
  • Re: Mąka! Jaki typ?

    Te typy oznaczaja zawartosc tzw popiolu w mace, im nizszy tym maka jest jasniejsza, zatem 450 i 500 to maka tortowa, 750 to maka chlebowa, 1850 graham a 2000 razowa :)

  • Re: jaka maka do czego??

    francuskich. Mąka Wrocławska typ - 500, mąka przeznaczona do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów. Mąka Poznańska typ - 500, mąka przeznaczona do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek. Mąka Krupczatka typ - 500, szerokie zastosowanie w kuchni domowej do wypieku babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów. Mąka Luksusowa typ - 550, do wypieku ciast drożdżowych

  • Re: Polacy jedzą coraz mniej chleba

    nie ma mąki żytniej typ 750. chleb z lidla ciemnobrązowy a która to maka jest ciemnobrązowa że wychodzi taki chleb?

  • Re: Smaczny chleb: Jak go znaleźć?

    Witam Jestem Ciastowym w jednej z Warszawskich Pierni I chce powiedzieć ze 95% produkowanego pieczywa nie posiada polepszaczy ( Chemii ) Zwykły chleb Baltonowski to Kwas Żytni (Zakwas) Maka Żytnia typ 720 Maka pszenna typ 750 Wada Sól Drożdże Radowy, Kwas Żytni (Zakwas) Mąka Razowa typ 2000 Mąka żytnia 720 sol drożdże Staropolski, Kwas Żytni (Zakwas) Mąka żytnia 720 sol drożdże

  • Re: Polacy jedzą coraz mniej chleba

    Za 2zł 15gr kupiłem w TESCO nie najgorszy chleb. Maka żytnia typ 750, mąka żytnia typ 2000, drożdże i sól. Nie jest to idealny chleb ale za taką cenę mam 500 gram produktu bez konserwantów(...) poprawiony jest słonecznikiem, który wypełnia go od środka. Ten chleb na prawdę smakuje podobnie jak pieczony w domu z żytniej mąki typ 2000. Prawdziwe chleby nigdy nie są puszyste. Ze względu na