• Informacje na temat:

    makaron z groszkiem i beszamelem

Artykuły na temat: makaron z groszkiem i beszamelem
  • Składniki na 8 porcji: ● paczka makaronu lasagne ● 4 jajka ● 3 łyżki oleju ● puszka groszku ● pół puszki kukurydzy ● brokuł ● cebula ● kilka plastrów szynki ● 4 pomidory ● sól ● pieprz ● cukier ● bazylia ● tymianek ● masło ● beszamel.

  • Świeżo zapieczone

    ...makaronową zwaną pasta al forno. Ser w formie W tradycyjnym przepisie najważniejszy jest beszamel z dodatkiem sporej ilości sera. Do beszamelu można wrzucić sensowne kompozycje ze świątecznych pozostałości, np. mięso i groszek (ale już nie rybę!). Makaron ugotowany na pół twardo miesza się z sosem, przekłada do żaroodpornego naczynia, posypuje porcją sera i wstawia do gorącego piekarnika. Ta...

  • Smaki lata: złote kurki

    Najpopularniejszą potrawą z kurkami jest jajecznica na maśle z dużą ilością tych właśnie grzybów. Chętnie jadamy je także ze śmietaną, jako dodatek do makaronu. Warto sięgać po kurki, bo są niezwykle(...), 5 dag mąki tortowej, 500 ml mleka, sól, 1 cebula, 2 gałązki selera naciowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 50 dag mieszanki grzybów (kurki, podgrzybki, pieczarki), 20 dag słoniny, 20 dag makaronu lasagne...

  • Wieczór we dwoje

    Ziemniaki pod beszamelem Składniki na 2 porcje: 50 dag ziemniaków, 8 dag groszku cukrowego, 1,5 dag margaryny, 2 dag mąki, pieprz, 200 ml bulionu, 125 ml śmietany 12 %, sól, gałka muszkatołowa(...) z sosem serowym Składniki na 2 porcje: 15 dag makaronu kokardki, sól, pół cebuli, 1 ząbek czosnku, 5 dag gotowanej szynki w plasterkach, 1 dag masła, 1 łyżeczka mąki, 250 ml bulionu warzywnego...

  • Zjawiska niecodzienne

    ...wczesnego renesansu, to danie sycące o bogatym smaku - makaron w sosie mięsnym z beszamelem, zapiekany w kruchym cieście. Sos robiono z mięsa gołębi. Ale ja zastępuję je mieszanką wołowo-wieprzową, do której(...) przyrządzamy beszamel. Trzeba też ugotować makaron, np. penne, powinien być twardszy niż al dente. Wreszcie pora zagnieść słodkie, kruche ciasto z tymi samymi przyprawami, które dodaliśmy do mięsa. Na koniec...