• Informacje na temat:

    makowce z marcepanem

Artykuły na temat: makowce z marcepanem
  • Składniki: 1 opakowanie gotowej mieszanki na ciasto piaskowe, 20 dag masła, 25 dag gotowej masy makowej, 3 jajka, 20 dag białej czekolady, 5 dag masy marcepanowej, 2,5 dag cukru pudru, 1 łyżka konfitury morelowej, 4 łyżki suchego maku do posypania, 12 małych czerwonych cukrowych perełek, mielone pistacje do dekoracji.

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    - Przeciętny Kanadyjczyk czy Amerykanin wie, że z Polski pochodzą pierogi i dobra wódka. Dopiero po przyjeździe do Polski otwierają oczy i kubki smakowe ze zdumienia. I w Ameryce, gdzie mieszkaliśmy trzy lata, i w Kanadzie, gdzie mąż był ambasadorem, zajmowałam się promocją kuchni polskiej wśród polityków, krytyków kulinarnych, szefów kuchni. Byli zdumieni niezwykłą sezonowością, różnorodnością i lekkością naszej kuchni. Paradoksalnie, z perspektywy emigranta, można się bliżej przyjrzeć...

  • Święcone, czyli Wielkanocny stół

    ...w jałowcowym dymie szynka. W wielu domach śniadanie rozpoczyna tradycyjny żurek. Na słodko podaje się przede wszystkim wielkanocne baby, mazurki, serniki, makowce i tak zwane "przekładańce". Stół powinien...

  • Przepis na życie

    ...białym obrusie baby drożdżowe, mazurki, makowce, śledzie i… gyros w wersji wielkanocnej – cieniutkie skrawki białej kiełbasy owinięte w mączne placki. Eksperymentów jest więcej, obok klasycznego makowca...

Przepisy na temat: makowce z marcepanem
  • Ciasta z orzechami i makiem

    Według tradycyjnych wierzeń potrafią zagwarantować powodzenie przez kolejne dwanaście miesięcy. Upiecz je według staropolskich receptur, a fortuna cię nie ominie.