• Informacje na temat:

    makowe z białek

Artykuły na temat: makowe z białek
  • ..., 300 ml mleka, 2 opakowania (po 250 g) gotowej masy makowej, 3 torebki cukru waniliowego, tortownica o średnicy 26 cm...

  • Mazurek makowy

    Składniki: Blaty makowe: - 25 dag maku, - mleko do zaparzania maku, - 9 jajek, po 10 dag cukru, miodu i rodzynek, - 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, - esencja migdałowa i waniliowa(...) mlekiem, odcedzić i dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z 1/2 cukru, z resztą cukru ubić sztywną pianę z białek. Do maku dodać żółtka, miód i rodzynki, skórkę pomarańczową, po kilka kropel obu esencji...

  • Spód: 25 dag mąki, 15 dag masła, 3 łyżki cukru, jajko, sól. Wypełnienie: puszka masy makowej, 3 białka. Dekoracja: morele suszone, migdały ze skórką, 1/2 puszki masy kajmakowej, ew. kolorowe kuleczki.

  • ...mieszając (około 10 minut). Po przestudzeniu połącz z pianą z białek. 4. Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Rozsmaruj na nim makowy farsz, pozostawiając czyste brzegi i zwiń w rulon. 5. Włóż makowiec...

  • ...połącz z pianą z białek. ❹ Ciasto rozwałkuj, rozsmaruj je masą, pozostawiając czyste brzegi, i zwiń w rulon. ❺ Włóż makowiec do natłuszczonej, posypanej mąką formy z kominem. Odstaw do wyrośnięcia...

  • Torcik  orzechowo-makowy

    Dekoruj kawą i pistacjami.

  • ...-makowej. Po rozkładaj osączone brzoskwinie, wyłóż resztę masy. Wierzch posyp płatkami migdałowymi (5 dag). Tortownicę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz ciasto 20 minut. Obniż...

  • ...1 Mak zalej mlekiem, dodaj szklankę wody i gotuj godzinę na wolnym ogniu. Ostudź, osącz na sicie przez gazę i dwukrotnie zmiel. 2 Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Zmiksuj masło, cukier puder i cukier waniliowy. Oddziel żółtka od białek i dodaj do kremu, wymieszaj. Dodaj mak, orzechy, cynamon i rum. Białka ubij i wymieszaj z masą makową. 3 Wlej ciasto do tortownicy 24 cm wysmarowanej masłem...

  • Skład na 10 porcji: ● Ciasto: 6 jajek, 2/3 szklanki cukru, 200 g wiórków kokosowych, 1/2 szklanki maku, aromat migdałowy. Krem: po 1/2 szklanki mleka i cukru, opakowanie cukru waniliowego, 2–3 szklanki mleka w proszku, 230 g masła. Dodatkowo: brzoskwinie w puszce, paczka okrągłych biszkoptów, sos czekoladowy. Do ponczu: 1/4 szklanki wody, 150 ml likieru kokosowego

  • Makowy smakołyk

    Doskonały deser dla dużych i małych.

Przepisy na temat: makowe z białek
  • Torcik makowy

    Sposób przygotowania 1. Mak zalej mlekiem, dodaj szklankę wody i gotuj godzinę na wolnym ogniu. Ostudź, osącz na sicie przez gazę i dwukrotnie zmiel. 2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Zmiksuj masło, cukier puder i cukier waniliowy. Oddziel żółtka od białek i dodaj do kremu, wymieszaj. Dodaj mak, orzechy, cynamon i rum. Białka ubij i wymieszaj z masą makową. 3. Wlej ciasto do tortownicy 24 cm...

  • Mazurek makowy

    Składniki: Blaty makowe: - 25 dag maku, - mleko do zaparzania maku, - 9 jajek, po 10 dag cukru, miodu i rodzynek, - 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, - esencja migdałowa i waniliowa(...) mlekiem, odcedzić i dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z 1/2 cukru, z resztą cukru ubić sztywną pianę z białek. Do maku dodać żółtka, miód i rodzynki, skórkę pomarańczową, po kilka kropel obu esencji...

  • Kwadraty makowe

    Z całego makowca najbardziej lubisz masę makową? To ciasto jest dla ciebie!

  • Tort serowo-makowy z gwiazdkami

    ...z cytryny, - 50 g mąki ziemniaczanej, - opakowanie masy makowej (250 g), - 4 jajka, - 50 g rodzynek, - żółtko, - cukier puder Przygotowanie: Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, żółtko i tłuszcz(...). Żółtka wmieszać do masy makowej. Białka ubić na sztywna pianę, wmieszać do masy razem z rodzynkami. Ciasto rozwałkować między dwoma warstwami folii i wyciąć krążek o średnicy 24 cm. Okrągłą formę...

  • ...na biszkopt: 1 szklanka białek, 1 szklanka maku (suchego), 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka mąki 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia; na masę: 2 paczki wiórków kokossowych (po 100g.), 1 szklanka mleka, 1 cukier waniliowy, 5 lyżek cukru, 5 łyżek mąki, 5 łyżek mączki ziemiczanej, 1 kosta masła roślinnego...

  • Makowiec japoński - idealnie wilgotny i pyszny

    ...migdałowy. Na koniec - ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy, do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto makowe wlewamy do posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy(...)Przepis jest nieco uproszczony, gdyż wykorzystamy tu gotową masę makową z puszki, co oszczędzi nam nieco pracy.Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy: 900 g masy makowej z puszki, 5 jaj, 250

  • Ciasto-choinka - efektowne i łatwe

    Ciasto to robimy z gotowego ciasta francuskiego i maku w puszce. Efekt "wow" osiągniemy za sprawą formy ciasta, któremu nadamy postać rozłożystej choinki. Do wykonania ciasta potrzebujemy: dwóch opakowań ciasta francuskiego, puszki gotowej masy makowej, zapachu migdałowego, 2 łyżek cukru, 1 białka jaja. Ciast francuskie rozkładamy na posypanej nieco mąką stolnicy i smarujemy białkiem jaja. Na to...

  • Rolada makowa z malinami

    ...białek, utrzyj z cukrem i wymieszaj z makiem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie dodaj do masy makowej.4. Ciasto rozwałkuj na ściereczce na cienki prostokąt (podsyp mąką). Rozłóż masę makową...

  • Tort Noworoczny, słodkie powitanie Nowego Roku

    ....  Połączenie maku, bakalii i niebiańskiego kremu sprawdzi się w ten dzień idealnie. Składniki: 5 jajek 2 duże łyżki płynnego miodu 850 g masy makowej np. Bakalland(...) cukier wanilinowy i miód. Po dokładnym połączeniu składników dodajemy masę makową, miksujemy. W osobnym naczyniu, ubijamy na sztywno pianę z białek, dodajemy do masy razem z migdałami i żurawiną...

  • Szybki makowiec z orzechami

    Składniki: Opakowanie mrożonego ciasta francuskiego 100 g migdałów bez skórki 60 g pistacji Kilka kropel aromatu migdałowego 250 g masy makowej 1 jajko Łyżeczka mleka skondensowanego Przygotowanie: Ciasto rozmrozić. Migdały posiekać i wraz z pistacjami i aromatem migdałowym dodać do masy makowej. Jajko rozdzielić. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38x30 cm...

Dyskusje na temat: makowe z białek
  • Re: Makowiec - kto zna jego tajemnicę ? :)

    JA PIEKĘ STRUCLE MAKOWE OD WIELU LAT - NIGDY MI SIĘ NIEROZWARSTWIAŁY. ZAWIJAM JE W ZWYKŁY PAPIER ŚNIADANIOWY - WCZEŚNIEJ NATŁUSZCZONY OLEJEM.ZANIM NA CIASTO WYŁOŻĘ MAK, TO SMARUJĘ JE PIANĄ Z UBITYCH BIAŁEK( PODEJRZAŁAM TO W PROGRAMIE EWY WACHOWICZ):)

  • Re: Jakie ciasta na świeta?

    połączyć z pianą ubitą z białek. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak , do trzeciej mąkę (2łyżki). Na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą wyłożyć ciasto makowe, potem biszkopty na nie cienką warstwę dżemu, następnie ciasto kakaowe , ponownie biszkopty i dżem. Na wierzchu ułożyć ciasto białe. Piec w temperaturze 180C do czasu , aż się zrumieni

  • Re: Makowe muffinki (bezglutenowe)

    ma enzymów trawiących to białko, dlatego choroba Celiakia. to samo tyczy się zdrowego mleka krowiego w którym np. ja nie trawię zwierzęcych białek tam występujących. jestem na obecnie na bardzo