• Informacje na temat:

    makowiec z drożdzowego

Artykuły na temat: makowiec z drożdzowego
  • Drożdżowy makowiec

    Składniki: 10 dag drożdży, cytryna, 30 dag cukru, 1,5 szklanki mleka, orzechy, 1 kg mąki, 2 całe jajka, 4 żółtka, sól, 35 dag masła, 1 op. cukru waniliowego, 2 puszki masy makowej, 2 op. polewy czekoladowej , skórka cytrynowa i pomarańczowa.

  • ...centymetra. 3. Na cieście rozłóż masę makową. Zwiń je do środka w roladę. Przełóż do formy lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 170°C ok. 45-50 min. Gotowy makowiec ostudź i udekoruj...

  • Aromatyczny makowiec

    Z ciastem drożdżowym.

  • ..., by jeszcze popracowało. Posmaruj z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Makowiec piecz w temperaturze 165-170°C przez mniej więcej 45-50 minut. Gotowe ciasto możesz udekorować po ostudzeniu lukrem z cukru...

  • Idealny makowiec

    Zdradzamy sekret udanego makowca.

  • Zrobić rozczyn drożdżowy. Mąkę przesiać na stolnicę + rozczyn i reszta składników. Wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na 1,5 h. Wyrośnięte  podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować, posmarować białkiem i położyć na nią masę makową. Zwinąć w rulon, przełożyć na papier do pieczenia i blaszkę. Piec ok. 1h, temp. 160 st. Upieczone polukrować. Makowiec zawijany Masa makowa: mak sparzyć...

  • Składniki: 10 dag drożdży, cytryna, 30 dag cukru, 1,5 szklanki letniego mleka, 1 kg mąki, 2 całe jajka, 4 żółtka, sól, 35 dag masła, 1 op. cukru waniliowego, 2 puszki masy makowej, 2 op. lukru, kandyzowane owoce.

  • Tradycyjny makowiec

    Mniej rowny, lekko wulkaniczny, ale pyszny! I po sprobowaniu dwoch stwierdzam, ze bede dalej robic tradycyjny, polski, drozdzowy makowiec, boc to najsmaczniejszy...

  • Potrawy, które trochę „poleżą”

    To zrób wcześniej Makowiec długo zachowuje świeżość - możesz go upiec 2 dni przed Świętami i przechowywać w chłodnym miejscu przykryty ściereczką. Ciasta drożdżowe i keksy można trzymać przez tydzień. Muszą być tylko zawinięte w folię, aby nie obsychały. Mięso i pasztety możesz upiec dużo wcześniej  i zamrozić. Tylko pamiętaj, by rozmrażać je w lodówce. Najlepiej wyjmij dzień wcześniej...

  • Jedzone w niewielkich ilościach i nie za często nie powinny zaszkodzić dziecku po 2. roku. Kiedy jednak stają się codzienną przekąską, warto zadbać, by...

Wideo na temat: makowiec z drożdzowego
  • Ulubione ciasta Polaków. Ile mają kalorii?

    Ewa Trusewicz o kaloryczności sernika, makowca i ciasta drożdżowego. (Studio Active/TVN Meteo Active/x-news)

  • Co upiec na święta?

    Anna Starmach i Magda Wójcik zaprezentowały swoje pomysły na świąteczne wypieki - m.lin. drożdżowe minibabeczki i błyskawiczny makowiec na biszkopcie. TVN/x-news

Przepisy na temat: makowiec z drożdzowego
  • Drożdżowy makowiec

    ...rozłóż masę makową. Zwiń je do środka w roladę. Przełóż do formy lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 170°C ok. 45-50 min. Gotowy makowiec ostudź i udekoruj, np. lukrem i posiekanymi...

  • Jak odchudzić święta?

    ...świątecznych ciastach. Z jego dodatkiem udaje się makowiec na kruchym cieście, sernik, a nawet pierniki. Jedynie do ciasta drożdżowego musimy użyć cukru, ponieważ inaczej ciasto nie wyrośnie, radzi...

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni wybór gwarantuje kulinarny sukces. Warto więc wiedzieć czym kierować się przy zakupie tego ważnego...

  • 4 kulinarne symbole Wigilii

    Uroczysta, wigilijna kolacja pełna jest magii oraz potraw mających symboliczne znaczenie i odniesienia do tradycji. Już sama liczba dań wigilijnych nie jest przypadkowa, podobnie jak wybór produktów, z których przyrządzamy świąteczną ucztę. Jakie są kulinarne symbole Wigilii oraz skąd wzięły się na naszych stołach?