• Informacje na temat:

    makowiec z masy makowej

Artykuły na temat: makowiec z masy makowej
  • Składniki na 12 porcji: • 25 dag mąki • 2 dag świeżych drożdży • 5 dag cukru pudru • 7 dag masła • jajko • 2 żółtka • 1/4 szkl. śmietany (18%) • łyżeczka cukru wanilinowego • sól, • pół opakowania masy makowej z bakaliami • 2 łyżki kaszy manny • 3 białka • lukier...

  • Idealny makowiec

    Mak nie będzie odchodził od ciasta, jeśli już rozwałkowane posmarujesz lekko ubitym białkiem. Zbyt wilgotną masę makową możesz zagęścić kaszą manną lub tartą bułką. Robiąc struclę drożdżową z makiem, warto dodać trochę rozczynu do masy makowej. Wtedy masa nieco rośnie i nie oddziela się od ciasta. O ostatecznym smaku makowca decydują bakalie w masie, czyli orzechy laskowe i włoskie...

  • Makowiec z wiśniami

    Do masy makowej można dodać posiekane bakalie, np. suszoną żurawinę, migdały lub orzechy.

  • Składniki na 16 porcji: puszka masy makowej (800-850 g)  6 jajek  5 jabłek  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  sól  10 łyżek kaszy manny  100 g orzechów włoskich  100 g migdałów  100 g rodzynek  kilka kropel olejku rumowego  polewa kakaowa  kolorowa posypka.

  • Drożdżowy makowiec

    Składniki: 10 dag drożdży, cytryna, 30 dag cukru, 1,5 szklanki mleka, orzechy, 1 kg mąki, 2 całe jajka, 4 żółtka, sól, 35 dag masła, 1 op. cukru waniliowego, 2 puszki masy makowej, 2 op. polewy czekoladowej , skórka cytrynowa i pomarańczowa.

  • Składniki: 15 dag białego cukru, 17,5 dag masła,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, 20 dag gotowej masy makowej, 20 dag mąki, 1 łyżka rozpuszczalnej kawy w proszku, 3 dag mielonych migdałów, 1 łyżka likieru kawowego, 2,5 dag brązowego cukru, 20 dag białej czekolady, 5 dag kwaśnej śmietany, mak do dekoracji, masło i mąka do formy...

  • Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g cukru, 250 g masła, 4 żółtka, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 łyżki kwaśnej śmietany, masa makowa: puszka masy makowej (850 g), 2 łyżki bułki tartej, 4 białka.

  • ...●50 dag mąki ●5 dag drożdży ●3 łyżki cukru ●2 jajka ●skórka otarta z cytryny ●250 ml ciepłego mleka ●4 łyżki masła ●duża puszka gotowej masy makowej z bakaliami ●białko...

  • Składniki: 1 opakowanie gotowej mieszanki na ciasto piaskowe, 20 dag masła, 25 dag gotowej masy makowej, 3 jajka, 20 dag białej czekolady, 5 dag masy marcepanowej, 2,5 dag cukru pudru, 1 łyżka konfitury morelowej, 4 łyżki suchego maku do posypania, 12 małych czerwonych cukrowych perełek, mielone pistacje do dekoracji.

  • Składniki na 16 porcji: 15 dag białego cukru, 20 dag masła, 3 jajka, 20 dag mąki pszennej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 20 dag gotowej masy makowej, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 3 łyżki mielonych migdałów, 1 łyżka likieru kawowego, 3 łyżki brązowego cukru, 1 op. białej polewy czekoladowej, 10 dag pralinek czekoladowych, tłuszcz i mąka do foremki, trochę maku do posypania ciasta.

Przepisy na temat: makowiec z masy makowej
  • Makowiec japoński - idealnie wilgotny i pyszny

    Przepis jest nieco uproszczony, gdyż wykorzystamy tu gotową masę makową z puszki, co oszczędzi nam nieco pracy.Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy: 900 g masy makowej z puszki, 5 jaj, 250(...) przypadku nie zda egzaminu. Makowiec japoński możemy udekorować z wierzchu polewą czekoladową lub lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru. (PAP Life) autorka: Dorota Kieras...

  • Szybki makowiec

    Świąteczny makowiec na ostatnią chwilę...

  • Szybki makowiec z orzechami

    Składniki: Opakowanie mrożonego ciasta francuskiego 100 g migdałów bez skórki 60 g pistacji Kilka kropel aromatu migdałowego 250 g masy makowej 1 jajko Łyżeczka mleka skondensowanego Przygotowanie: Ciasto rozmrozić. Migdały posiekać i wraz z pistacjami i aromatem migdałowym dodać do masy makowej. Jajko rozdzielić. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38x30 cm...

  • Knedle z makiem i morelami

    ..., żółtko, kaszę mannę, sól i 40 g masła, wyrobić za pomocą robota kuchennego. Ciasto uformować w wałeczek, lekko schłodzić i pociąć na 8 części. Z masy makowej uformować 8 kulek i zawijać w ciasto...

Dyskusje na temat: makowiec z masy makowej
  • Re: Makowiec - kto zna jego tajemnicę ? :)

    Ja też kilka razy w roku piekę makowce i jedynym sposobem na uniknięcie rozwarstwiania sie jest dodać do masy makowej trochę ciasta drożdżowego i dobrze wymieszać. Potem tylko położyć na ciasto i zawinąć.

  • Re: Sposób na rozpadający się makowiec

    sposob jest prosty dodac do masy makowej wiecej bialek ubitych na sztywno, ja na 30 dag maku daje 5-6 bialek

  • Re: Makowiec - kto zna jego tajemnicę ? :)

    No u mnie w domu mówi się makowiec - ale faktycznie to strucla makowa :). Jeszcze próbowałam smaorwać białkiem ciasto od strony masy makowej i też mi odchodziło. Może spróbuję zrobic ciasto twardsze - moje bardzo ładnie rośnie - a jak tak patrzę na te sklepowe to one takie cieniutkie. Jak zanoszę ciasto swoim rodzicom na Święta to moze być i z dziurami :) ale teściom.... hmmm to już nie wypada.

  • Re: Makowiec - kto zna jego tajemnicę ? :)

    Witam, ja do masy makowej na sam koniec dodaję 2 białka ubite na sztywno i delikatnie łączę z masą. Po zawinięciu makowiec zawijam szczelnie w papier do pieczenia. Ale żeby ciasto mogło wyrosnąć, na środku papieru robię taką zakładkę-plisę ok. 1-2 cm, dzięki niej ciasto o tyle wyrośnie i będzie miało ładny okrągły kształt po przekrojeniu. Papier osłania ciasto także tak szybko się nie rumieni

  • Re: Makowiec - kto zna jego tajemnicę ? :)

    Moje makowce, może przypominają bardziej strucle makowe, ale ja je uważam za makowce. Żeby nie było pustych przestrzeni między ciastem a masą makową, ja dodaję do masy makowej nieco ciasta(...) walorów smakowych. Można jeszcze polukrować (smak migdał albo cytryna). Do masy makowej nie powinno dodawać się tłuszczu a tym, bardziej smarować ciasta masłem (innym tłuszczem). Tłuszcz "odizolowuje

  • Re: Makowiec - kto zna jego tajemnicę ? :)

    jeżeli chodzi Ci o struclę makową , to należy na rozwałkowany cieście drożdżowym rozprowadzić mąkę przed nałożeniem masy makowej, do której jest dobrze dodać dużo ubitych na sztywną pianę białek ( ok. 5 szt. na 0.5 kg maku). Ciasto dobrze jest pozostawić do ponownego wyrośnięcia , uniknie się pękania cista podczas pieczenia. smacznego

  • Re: Proszę o radę.

    Ja używam gotowej masy makowej jak piekę makowiec na biszkoptowym spodzie, a dokładniej roladę makową. I tak po prawdzie to juz nic do niej nie dodaje, no chyba że czasami łyżeczkę kandyzowanej skórki pomarańczowej.

  • Re: Drożdżowy makowiec

    co za debil wymyślił ten makowiec i do tego napisał z dużą ilością masy a na fotce widać tyle co kor napłakał ja jak piekę makowiec to masy makowej jest około 1,5 centymetra a ciasta około 3 milimetrów to jest dopiero makowiec a do masy makowej dodają prawdziwy rum żurawinę rodzynki skórkę z pomarańczy którą sam kandyzuję mielone orzechy włoskie miód masło siekane figi i sporo różnych dodatków