• Informacje na temat:

    makowiec z samego maku

Artykuły na temat: makowiec z samego maku
  • Składniki ciasta: 2 jajka, 5 dag drożdży, 50 dag mąki, 2 żółtka, 8 dag cukru, 3 łyżki śmietany. Masa makowa: 60 dag suchego maku, 500 ml mleka, szkl. cukru, 3 jajka, dowolne bakalie (skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy, aromat migdałowy.

  • ...starta z 1/2 sparzonej cytryny. Do posmarowania: żółtko wymieszane z łyżką wody i szczyptą soli. Do posypania: 2-3 łyżeczki maku.

  • Święta inaczej

    ...tłuszczowej (zwłaszcza tzw. otyłości brzusznej). Po zmianie: Makowiec japoński bez mąki. Zrobiony z maku, jajek, orzechów, jabłek i ugotowanej kaszy manny, z niewielką ilością cukru. Ma korzystne proporcje(...) grzybowej, nałóż sobie najmniejszy kawałek karpia i maksimum dwa pierogi dla smaku. Zadbaj też, by oprócz tradycyjnych dań na świątecznym stole nie zabrakło produktów zawierających błonnik, który ułatwia...

  • ...??? Jego Smerfa nie potrafi sobie tego wyobrazić... Dziadek jest tak słodki makowiec, którym zajada się od wielu lat. Gdyby go kiedyś zabrakło to tak jakby w makowcu nie było już maku...

  • Triki kulinarne, dzięki którym wszystko się uda

    ...z niego wówczas taka ciemniejsza warstwa i zanika mulisty smak. Aby makowiec się nie rozpadał podczas krojenia Dodaj do masy makowej więcej białek ubitych na sztywno na 30 dag maku. 5-6 białek, a przed(...) Dodaj do składników niebieski  ser pleśniowy w proporcjach 1/2 twarogu i 70 g sera pleśniowego. Taki dodatek zaostrza smak pierogów i jest polecany przez rodzinę Kuroniów. Karp bez mulistego smaku...

  • ​Świąteczne rewolucje

    ...według uznania. Makowiec Dzień wcześniej zrób nadzienie: mak zalej wrzątkiem, osącz na sitku. Ucieraj w makutrze tak długo, aż wypuści mleczko i stanie się lepki, lub zmiel w maszynce trzy razy(...) spełniały się życzenia. Jeśli nie karp, to co?   - W domu na wigilię obowiązkowo podawano u nas karpia, rybę faszerowaną, kluski z makiem, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, makowiec...

  • Strucla makowa

    ...z maku robi się kutię, makiełki bądź śleżyki z masą makową oraz makowiec. Przestrzegam tej tradycji co roku pomimo geograficznego oddalenia od Polski i piekę strucle makowe. Zresztą wszyscy je w rodzinie bardzo lubimy.   Podstawą jest ciasto drożdżowe dobrze wyrobione i pulchne oraz masa makowa zrobiona z maku. Nie polecam wam gtowyc mas makowych, dostępnych w polskich sklepach, gdyż ich...

  • ...wody i jajka). Na farsz wymieszaj szklankę ugotowanej kaszy gryczanej z 15 dag białego sera. Dodaj do smaku odrobinę soli, pieprzu, majeranku. Przemiel składniki przez maszynkę. Rozwałkuj ciasto(...) życia): Umyj 80 dag jak najsłodszych żurawin, zalej je litrem zimnej wody i zagotuj. Kiedy owoce zrobią się miękkie i zaczną pękać, przetrzyj je przez sito, dodaj cukier do smaku i zagotuj...

  • Łakocie króluje na wigilijnym stole

    ...w takim samym stopniu jak karp czy barszcz z uszkami. Makowiec królewski, z serem, czy z biszkoptem, a może tradycyjna strucla makowa z dużą ilością maku, rodzynek i śnieżnobiałej polewy? Nie ulega wątpliwości, że makowiec na wigilijnym stole musi się pojawić, o czym świadczy też szeroki wybór tego ciasta na sklepowych półkach.     „W okresie przedświątecznym notujemy znaczący wzrost sprzedaży...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...- nikt nie zrobi takiego, jak lubię. Farsz makowy Aby przygotować dobrą masę makową, zaczynamy od zaparzenia maku gorącym mlekiem i gotujemy go w tym mleku tak długo, aż da się rozetrzeć w palcach (najlepiej w garnku o grubym dnie). Odcedzamy na gęstym sicie i zostawiamy. Zimny już mak należy zemleć w maszynce przez sitko do maku dwukrotnie. Jeśli nie mamy sitka do maku, to trzeba go zemleć...

Przepisy na temat: makowiec z samego maku
  • 4 kulinarne symbole Wigilii

    ...wymienić mak oraz orzechy. Mak to symbol dobrobytu, obfitości, ale i odpoczynku - a jego brak w świątecznym menu ściągnąłby, zgodnie z wierzeniami, nieszczęście. Na bazie maku przyrządzano niegdyś zupę...

  • Dietetyk: kolacja wigilijna może być nie tylko lekka, ale i bardzo zdrowa

    ...zbyt dużo zjeść, ale kiedy mamy na stole dania z makiem powinniśmy z nich korzystać. Mówiąc o maku nie przesadzałabym z dodatkiem cukru. Zachęcam, aby masę makową przygotować samodzielnie, niestety...

  • Pyszne ciasto. Piekę je od wielu lat i ciągle wszystkim smakuje. Ponieważ jednym z głównych składników jest mak, piekę je również na Boże Narodzenie, ponieważ u mnie w domu nie ma wielu amatorów makowca, a mak na święta musi być. Składniki na ciasto : - 9 białek, - 1 1/2 szklanki cukru, - 1 1/2 szklanki maku suchego, - 1 1/2 szklanki wiórek kokosowych, - 1 łyżka proszku do pieczenia, Z białek...