• Informacje na temat:

    makrela w orzechach

Artykuły na temat: makrela w orzechach
  • Składniki na 2 porcje: 2 sprawione makrele, 30 dag świeżego szpinaku, 5 dag sera feta, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, ½ strąka czerwonej papryki, 1 łyżka posiekanych orzechów piniowych lub włoskich, ½ cytryny, 4 łyżki masła, sól, pieprz.

  • Skład na 4 porcje: ● 4 nieduże świeże makrele ● 15 g masła ● 1–2 szalotki ● 50 g posiekanych orzechów włoskich ● 100 g szpinaku baby ● łyżka posiekanej natki pietruszki ● 1/2 cytryny ● nieduży pomidor ● sól i pieprz.

  • Pizza z gruszką, serem brie i orzechami

    Ciasto: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej, 100 ml wody, 2,5 dag drożdży, 1 i 1/2 łyżki oleju, szczypta soli i cukru, łyżeczka suszonej bazylii. Dodatki: 2 gruszki, ok. 400 ml wody, 50 ml białego wytrawnego wina, 5 dag cukru, 12,5 dag sera brie z orzechami, łyżeczka sera marscarpone, 2 łyżeczki śmietany 18 proc., płaska łyżeczka miodu rzepakowego, 6 łyżeczek posiekanych włoskich orzechów, 5 włoskich orzechów, 5 łyżek rozdrobnionej wędzonej makreli, łyżeczka bazylii, tłuszcz do blachy.

  • Składniki na 4 porcje. Ciasto: ● 1,5 szklanki mąki ● 100 ml wody ● 2,5 dag drożdży ● 1,5 łyżki oleju ● sól ● cukier ● suszona bazylia. Dodatki: ● 2 gruszki ● 10 dag sera brie ● łyżeczka marscarpone ● 2 łyżeczki śmietany 18% ● łyżka miodu ● garść orzechów włoskich ● pół wędzonej makreli ● 150 ml białego wina ● 5 dag cukru.

  • Udany połów

    Na ryby - w każdziuteńki wolny dzień. Na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień, śpiewali Starsi Panowie. Ale my wypływamy na szersze wody, by złowić doradę, makrelę, okonia morskiego albo sardynki. A później przyrządzić je prosto, ale oryginalnie. Bo nie tylko usmażone w panierce z bułki tartej są smaczne. Ryba w potrawce, z orzechami czy w kolendrze i chili to nęcąca alternatywa dla dorsza z patelni.

  • Tłuszcze w diecie

    ​Zdaniem lekarzy jemy za dużo tłuszczów powodujących nadwagę, a ta, co zostało naukowo udowodnione, sprzyja rozwojowi komórek nowotworowych. Między innymi z tego powodu, ale i dla ogólnie dobrego stanu zdrowia, powinniśmy ograniczyć ilości tłuszczu zwierzęcego - z mięsa i nabiału oraz przetworzonego i zniszczonego - z potraw smażonych. Zalecane jest natomiast włączenie do diety ryb morskich, orzechów, pestek i olejów roślinnych tłoczonych na zimno. Ograniczenie tłuszczów nie oznacza, że...

  • Cudowne właściwości DHA?

    ....  Do prawidłowego funkcjonowaniu oczu, mózgu i serca zaleca się dawkę 250 mg DHA dziennie, ale dostarczaną organizmowi wraz z pożywieniem.  DHA jest w tłustych rybach morskich (makrela, łosoś, śledź, sardynki, halibut), także w orzechach i siemieniu lnianym. Zobacz także:

  • Dlaczego ja puchnę?

    ...powinien spoczywać na pośladkach, a nie udach.  Ćwicz rowerek. Jedz zielone warzywa i dobre tłuszcze. Są w rybach (halibut, makrela, śledź, łosoś, sardynka), awokado, orzechach, oliwie i oleju lnianym...

  • Jak zostać stulatkiem bez Alzheimera

    ..., wiśniach, truskawkach. Makrela Jest bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które są głównym budulcem tkanki nerwowej. Wspomagają one pracę i regenerację neuronów, działają też przeciwzapalnie. Ponadto NNKT obniżają poziom cholesterolu, poprawiają krążenie i zapobiegają zakrzepom. Dietetycy zalecają jeść 2-3 porcje, czyli ok. 0,45 kg tłustych ryb (jak np. makrela) tygodniowo lub pić...

  • Pozytywnie na wiosnę, czyli przepisy na wiosenne przesilenie

    ...samopoczucia. Po pierwsze, magnez bez którego nasz układ nerwowy i mięśnie nie mogłyby pracować prawidłowo. Znajdziemy go w pełnoziarnistych produktach zbożowych, nasionach roślin strączkowych czy orzechach(...) w nienasycone kwasy tłuszczowe tj. makrela, śledź, łosoś czy pstrąg. Przepis na szczęście O zdrowie warto zadbać już od samego rana, przygotowując śniadanie. Poranną dawkę energii zapewni pełnoziarniste...

Przepisy na temat: makrela w orzechach
  • Makrela pod kruszonką

    To danie zaskoczy cię smakiem

  • Śniadanie palce lizać! Pomysły na najważniejszy posiłek dnia

    ..."awanturkę": 150 g twarogu, wędzona makrela, cebula, sól, pieprz, mały pęczek szczypiorku; Przygotowanie: Obieramy rybę, usuwamy z niej ości, rozdrabniamy. Łączymy z drobno posiekaną cebulą. Dodajemy...

  • Błyskawiczne szaszłyki

    ..., halibut, makrela. Świetne będą także np. duże krewetki lub kalmary. Pyszne dodatki: Warzywa: paprykę, cukinię, bakłażany, cebulę, pieczarki nadziewamy na patyczki na surowo. Kalafiory, brokuły, buraki...

  • Kuchnia chorwacka

    ...makrela ), czasami można też zamówić bardzo smaczne i pozbawione ości mięso z rekina ( Morski pas czyli Morski pies ). Chorwaci chętnie wykorzystują zasoby gospodarcze swojego kraju i dlatego ich...

Dyskusje na temat: makrela w orzechach
  • Re: Mam za wysoki cholesterol. Co z nim zrobić?

    słyszałam, że nienasycone tłuszcze omega-3 obniżają poziom trójglicerydów i złego cholesterolu we krwi, a podwyższają ilość tego dobrego. Najbogatszym źródłem cennych tłuszczów są ryby morskie: halibut, łosoś, śledź, dorsz, makrela, sardynki oraz owoce morza. Tłuszcze omega-3 znajdziesz także w oleju lnianym i rzepakowym (z pierwszego tłoczenia), kiełkach zbóż i orzechach. Dwa, trzy razy