• Informacje na temat:

    mala marchew w sloikach

Artykuły na temat: mala marchew w sloikach
  • Dżem z marchwi z migdałami - w 45 minut

    Składniki na 3 słoiki po 250 ml: - 10 dag migdałów, - 5 dag marchwi, - 400 ml nie klarowanego soku z jabłek, - 2 cytryny, - 50 dag cukru, - kawałek imbiru, - 1 opakowanie "Żelfixu" Przygotowanie: Migdały sparz wrzątkiem i chwilę je w nim potrzymaj. Odcedź i schłodź w zimnej wodzie. Obierz ze skóry. Odstaw, aby obeschła. Marchew oczyść, obierz, umyj, pokrój na małe kawałki. Cytryny...

  • Ogórki w occie z cebulką

    Przygotowanie 45 min • Słoik 33 kcal • Koszt słoika ok. 1 zł • Przepis na na 15 słoików 1/2 l 1 Ogórki myję i osączam, marchewkę obieram i kroję w plasterki, obraną cebulę kroję na połówki i potem na mniejsze kawałki. 2 Na dno każdego słoika wrzucam plasterki marchwi, koper, przekrojoną na mniejsze części połówkę cebuli, pieprz w ziarenkach, listek laurowy. 3 Ogóreczki układam...

  • Kiszonki z gąsek i cebuli

    Przygotowanie 80 min • Porcja 30 kcal • Koszt słoika ok. 2 zł • Przepis na ok. 4 słoiki 0,3 l. 1. Grzyby oczyszczam (skracam też nóżki). Szybko je myję, wrzucam na wrzątek, obgotowuję 5-7 min, odcedzam. 2. Pokrojone w plasterki marchew, cebulę i czosnek zagotowuję w wywarze po gąskach (zamrażam go, jest świetny do barszczu), przecedzam i studzę. 3. Grzyby układam warstwami w słoju...

  • Przygotowanie: 1. Migdały zalej wrzątkiem i odstaw na chwilę. Następnie odcedź je z gorącej wody i od razu schłodź w bardzo zimnej wodzie. Tak przygotowane migdały znacznie łatwiej obierzesz ze skóry. 2. Marchew oczyść, obierz lub oskrob, starannie umyj pod strumieniem bieżącej wody, po czym zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 3. Cytryny sparz wrzątkiem i odczekaj aż zupełnie...

  • Składniki (słoik 1.l): 400 g grzybów, sól, 2 łyżki octu, mała czerwona cebula, mała marchewka, mały korzeń pietruszki, 2 małe papryki chili. Zalewa: 250 ml wody, 80 ml ​​octu, łyżka cukru, 4 gałązki tymianku, po łyżeczce nasion gorczycy, kolendry, ziarenek czarnego pieprzu.

  • Kurki z Mazur: 1 kg kurek; zalewa: ●8 szkl. wody ●12 łyżek cukru ●2 łyżki soli ●szkl. octu ●5 ziaren ziela ang. ●5 listków laur. Kurki z Polesia Lubelskiego: 1 kg kurek ●duża cebula ●marchew ●2 łyżeczki soli ●szkl. octu ●1/4 szkl. cukru ●kilka ziaren pieprzu i ziela ang. ●4 listki laur. ●łyżeczka gorczycy...

  • Marchewka w palonym maśle z pistacjami i koperkiem

    ..., orzechowego posmaku. Jeśli nie znajdziesz młodej marchewki (jest wiosną i wczesnym latem), użyj zwyczajnej, tylko przekrój ją wzdłuż przed pieczeniem. Dzięki temu skrócisz czas obróbki. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Starannie wyszoruj marchewki (nie obieraj) i odetnij nać tak, żeby zostało jej 2,5 cm. Każdą marchew natrzyj odrobiną oleju kokosowego i połóż na blasze. Posól i piecz przez 20-30 minut...

  • Kolorowa mieszanka warzywna do obiadu

    ...marchewkę i seler. Marchewkę pokrój w plasterki, seler w paseczki. Kalafior podziel na małe różyczki. Paprykę oczyść z nasion, pokrój w paseczki. Ząbki czosnku pokrój na połówki, opłucz zioła. Do garnka wlej ocet winny i 1/2 l wody. Posól, dodaj przyprawy, zagotuj. Do gotującej się zaprawy dodaj marchew i seler. Gotuj 10 minut. Przełóż do słoików, układając warstwami. Potem blanszuj po kolei po...

  • ...●1 kg różnokolorowych papryk ●1 kg młodej cukinii ●1/2 kg cebuli ●2 marchewki ●1/2 kg pomidorów ●sól do smaku ●2 ząbki czosnku ●łyżka tymianku ●łyżka bazylii ●łyżka papryki wędzonej słodkiej ●szczypta chili ●świeżo mielony pieprz ●1/3 szklanki oleju.

  • Kiszonki - zimowe skarby

    Kiszenie jest jedną z najstarszych metod przetwarzania żywności, niezwykle popularną w naszej części Europy. Przedłuża świeżość jedzenia i zabezpiecza ją przed psuciem. Podczas procesu kiszenia cukry proste zawarte w surowych roślinach rozkładają się na kwas mlekowy, który zapobiega gniciu.  Kisić można niemal wszystkie warzywa, a także owoce, m.in.: kapustę, ogórki, buraki, marchew, cebulę...

Przepisy na temat: mala marchew w sloikach
  • Dżem z marchwi z migdałami

    Składniki na 3 słoiki po 250 ml: - 10 dag migdałów, - 5 dag marchwi, - 400 ml nie klarowanego soku z jabłek, - 2 cytryny, - 50 dag cukru, - kawałek imbiru, - 1 opakowanie "Żelfixu" Przygotowanie: Migdały sparz wrzątkiem i chwilę je w nim potrzymaj. Odcedź i schłodź w zimnej wodzie. Obierz ze skóry. Odstaw, aby obeschła. Marchew oczyść, obierz, umyj, pokrój na małe kawałki. Cytryny...

  • Oryginalny, domowy rosół z kurczaka

    Rosół domowy z kurczaka zagrodowego Sposób przygotowania Kurczaka pokroić na części, opłukać. Warzywa obrać i również opłukać. Do większego garnka włożyć elementy kurczaka, zalać zimną wodą, lekko osolić, zagotować. Zdjąć szumowiny, dodać marchew, pietruszkę, por, seler, 2-3 gałązki lubczyku, ok. 3-5 liści laurowych, 5-7 ziaren ziela angielskiego, 7-10 ziaren pieprzu naturalnego. Gotować...

  • Kolorowa mieszanka warzywna

    ...marchewkę i seler. Marchewkę pokrój w plasterki, seler w paseczki. Kalafior podziel na małe różyczki. Paprykę oczyść z nasion, pokrój w paseczki. Ząbki czosnku pokrój na połówki, opłucz zioła. Do garnka wlej ocet winny i 1/2 l wody. Posól, dodaj przyprawy, zagotuj. Do gotującej się zaprawy dodaj marchew i seler. Gotuj 10 minut. Przełóż do słoików, układając warstwami. Potem blanszuj po kolei po...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    .... III. Wiosenne białe ragout Za 22 zł: Składniki:  ●8 jajek na twardo ●30 dag kalafiora lub kalarepki ●kilka szparagów (świeżych lub ze słoika) ●marchew ●6 ziemniaków ●4 łyżki mąki ●6 dag(...):  ●8 jajek ugotowanych na twardo ●pietruszka ●szkl. mrożonej fasolki ●marchew ●8 ziemniaków ●4 łyżki mąki ●6 dag masła ●śmietana do zup ●pęczek natki ●cytryna ●bulion ●sól, pieprz Sposób...