• Informacje na temat:

    marchew i jabłka w słoiki

Artykuły na temat: marchew i jabłka w słoiki
  • Dżem z marchwi z migdałami - w 45 minut

    Składniki na 3 słoiki po 250 ml: - 10 dag migdałów, - 5 dag marchwi, - 400 ml nie klarowanego soku z jabłek, - 2 cytryny, - 50 dag cukru, - kawałek imbiru, - 1 opakowanie "Żelfixu" Przygotowanie: Migdały sparz wrzątkiem i chwilę je w nim potrzymaj. Odcedź i schłodź w zimnej wodzie. Obierz ze skóry. Odstaw, aby obeschła. Marchew oczyść, obierz, umyj, pokrój na małe kawałki. Cytryny...

  • Przetwory z warzyw

    Składniki 2 kg białej kapusty, 1/2 kg marchwi, 25 dag selera, 2 jabłka, 3 czerwone papryki, łyżeczka kminku, kilka jagód jałowca, 3 łyżki soli...

  • Przygotowanie: 1. Migdały zalej wrzątkiem i odstaw na chwilę. Następnie odcedź je z gorącej wody i od razu schłodź w bardzo zimnej wodzie. Tak przygotowane migdały znacznie łatwiej obierzesz ze skóry. 2. Marchew oczyść, obierz lub oskrob, starannie umyj pod strumieniem bieżącej wody, po czym zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 3. Cytryny sparz wrzątkiem i odczekaj aż zupełnie...

  • Składniki na 4 porcje: • 4 duże śledzie z zalewy • pęczek szczypiorku • cebulka • 2 jabłka • 4 marchewki • 4 jajka • 2 buraki • duży słoik majonezu • sól • pieprz • natka do dekoracji.

  • Słoiki na przetwory należy starannie umyć w wodzie z detergentem, dobrze wypłukać i wyprażyć w piekarniku: włożyć je do zimnego piekarnika, ogrzać do 100°C i zostawić na 5-10 minut.

  • Zapasy na zimę

    ...półki miały regulowany rozstaw. Wówczas zmieścimy na nich słoiki różnej wielkości. 5. W chłodnej spiżarni możemy przechowywać także owoce i warzywa. Ziemniaki, buraki oraz jabłka i gruszki trzymajmy(...) w spiżarni jest okno, zamontujmy roletę lub żaluzję. 3. Słoiki ustawmy na półkach tak, aby był do nich łatwy dostęp. Przyklejmy do nich kartki, na których napiszemy, co zawierają, oraz datę zamknięcia...

  • Układanie produktów w lodówce – czy na pewno robisz to prawidłowo?

    ...drzwi są w ciągłym ruchu. Możesz trzymać tam butelki z sosami lub słoiki z musztardą i majonezem. Na górnych balkonikach możesz przechowywać jajka i masło. Nie wszystko do lodówki Nie wszystkie produkty lubią być zamknięte w lodówce. Zbyt niska temperatura przyspiesza czerstwienie pieczywa. Dużo szybciej psują się również niektóre owoce i warzywa: ogórki, pomidory, ziemniaki, cebula, marchew...

  • Przygotowania do świąt – zakupy czas zacząć!

    ...gotowych potraw, np. pierogów. W koszyku podczas pierwszych świątecznych zakupów powinny się też znaleźć wszelkie konserwy: fasola, groszek czy kukurydza w puszce oraz „słoiki”, np. ogórki konserwowe(...) samą Wigilią – radzi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki. To również odpowiedni czas na niektóre warzywa, np. ziemniaki, marchew czy pietruszkę. Możesz też do koszyka...

  • Gula w gardle

    ...marchew będzie miękka. Następnie marchew i imbir przecedź przez sito i zblenduj.  Nie wylewaj wody z  wywaru - odstaw ją do ostygnięcia. Kiedy będzie letnia, dodaj do niej cztery łyżki miodu i wymieszaj. Tak przygotowany roztwór dolej do masy marchewkowo-imbirowej, dokładnie wymieszaj, przełóż do słoika.  Przyjmuj cztery razy dziennie po łyżeczce. Pierwsze efekty odczujesz już po dwóch dniach...

  • Kiszonki - zimowe skarby

    ...proste zawarte w surowych roślinach rozkładają się na kwas mlekowy, który zapobiega gniciu.  Kisić można niemal wszystkie warzywa, a także owoce, m.in.: kapustę, ogórki, buraki, marchew, cebulę, czosnek, cukinię, pomidory, cytryny, paprykę, jabłka, gruszki, śliwki i inne. Kiszone warzywa i owoce zachowują cenne składniki, a są niskokaloryczne.  Kiszonki zawierają dużo witamin: A, C, E, K, PP oraz...

Przepisy na temat: marchew i jabłka w słoiki
  • Dżem z marchwi z migdałami

    Składniki na 3 słoiki po 250 ml: - 10 dag migdałów, - 5 dag marchwi, - 400 ml nie klarowanego soku z jabłek, - 2 cytryny, - 50 dag cukru, - kawałek imbiru, - 1 opakowanie "Żelfixu" Przygotowanie: Migdały sparz wrzątkiem i chwilę je w nim potrzymaj. Odcedź i schłodź w zimnej wodzie. Obierz ze skóry. Odstaw, aby obeschła. Marchew oczyść, obierz, umyj, pokrój na małe kawałki. Cytryny...

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    Jesień to czas, gdy z przyjemnością sięgamy po dynie, jabłka, gruszki oraz śliwki.

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    Jesień to czas, gdy z przyjemnością sięgamy po dynie, jabłka, gruszki oraz śliwki. I mimo że aura za oknem bywa niesprzyjająca, w kuchni cieszyć się możemy kulinarnymi smakołykami, które dodają witalności i energii na chłodne dni. Jest to bowiem idealna pora na wszelkiego rodzaju przetwory. Warto zatem sięgnąć po garść kulinarnych inspiracji, które zaowocują niezapomnianymi smakami jesiennych...

  • Pieczemy pączki!

    ...g mąki, - sól, - 2 żółtka, - 15 g masła, - 10 łyżek + 500 ml mleka, - 15 g drożdży, - 5 łyżek cukru, - 4 jabłka, - 2 łyżki Calvadosu, - opakowanie sosu waniliowego w proszku, - 1 litr oleju(...) z łyżką cukru. Wszystko wlać do mąki i wyrobić na gładkie ciasto. Oprószyć mąką i odstawić, pod przykryciem, na 30 minut w ciepłe miejsce. Trzy jabłka obrać i pokroić w kostkę. 2 łyżki cukru...