• Informacje na temat:

    marynata do boczku z wina

Artykuły na temat: marynata do boczku z wina
  • Składniki na 8 porcji: 1,5 kg cielęciny na pieczeń, 2/3 szkl. czerwonego wytrawnego wina, 1/2 szkl. oliwy z oliwek, 30 dag pieczarek, 5 dag orzechów włoskich, 2 białe kiełbaski (surowe), 8 plasterków wędzonego boczku, 200 ml bulionu warzywnego, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz mielony, 1 łyżka ziół prowansalskich, olej do smażenia.

  • Składniki: na 4 porcje: 1 kg schabu wieprzowego, sól, pieprz, 45 dag wędzonego boczku, 8 gałązek tymianku, 2 łyżki miodu, 2 łyżki białego wina, 80 dag ziemniaków, łyżka papryki czerwonej, majeranek, czosnek mielony, olej.

  • Składniki na 6 porcji: 1 kg udźca wołowego, zioła, 1 cebula, ząbek czosnku, 3 marchewki, 1 łodyga selera naciowego, 2 liście laurowe, żurawina, 8 ziaren pieprzu, 2-3 gałązki rozmarynu , 750 ml wytrawnego czerwonego wina, 10 dag boczku, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz.

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag surowego boczku, 8 ząbków czosnku, po 1/2 szkl. oleju i białego wina, suszony majeranek, 1 łyżeczka posiekanej natki, 3–4 małe cebule cukrowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, sól, mielony kolorowy pieprz.

  • ...●młoda kura lub duży kurczak ●150 g boczku ●200 g szalotek lub małych cebulek ●250 g pieczarek ●4 szklanki czerwonego wytrawnego wina ●2 łyżki masła ●4 łyżki oleju ●2 ząbki czosnku ●łyżka mąki ziemniaczanej ●tymianek, estragon i lubczyk w proszku ●pieprz, sól; jako dodatek: pieczone ziemniaki lub bataty...

  • Składniki: 1 kg surowego boczku, łyżeczka pieprzu cayenne, 4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki majeranku, łyżeczka słodkiej papryki, 2 liście laurowe, po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu, pół szklanki wytrawnego wina, sól. Marynata: 1 litr wody, 4 łyżeczki soli do peklowania, papryczka chili, 3 ząbki czosnku.

  • Skład na 4 porcje: Marynata: ● 2/3 szklanki mocnego naparu z kawy naturalnej ● 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina ● 2 ząbki czosnku ● sól i pieprz do smaku. Mięso i warzywa ● 600 g mięsa z udźca indyka ● 200 g boczku wędzonego ● sól i pieprz czarny ● 4 łyżki oleju ● 2 twarde pomidory ● 2 cebule ● 2 zielone papryki ● 4 większe pieczarki ● łyżeczka soku z cytryny.

  • Składniki na 4 porcje. Marynata: 25 g cukru trzcinowego, 150 ml czerwonego wina, 3 szalotki, 300 ml bulionu, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 10 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe,1/2 łyżeczki(...) g boczku, 60 g kurek, 30 g suszonych śliwek bez pestek, 100 g wędzonego bekonu...

  • Składniki: cała kura, 15 dag boczku, 25 dag pieczarek, sól, 20 dag szalotek, 4 szklanki czerwonego wytrawnego wina l 2 łyżki masła, olej, łyżka mąki, pieprz...

  • Pasztet cielęcy z pistacjami

    Składniki na 12 porcji: 75 dag cielęciny bez kości, 20 dag wątróbek drobiowych, 10 dag tłustego boczku, 1 czerstwa kajzerka, 1/2 szkl. śmietanki 30-proc., 3 surowe jajka, 50 ml koniaku, 10 dag(...) część), 1 szkl. białego wytrawnego wina. Dodatkowo: tłuszcz i tarta bułka do przygotowania foremki, sałata do dekoracji.

Przepisy na temat: marynata do boczku z wina
  • Pieczeń w winnej marynacie

    Sposób przygotowania 1. Marynata: warzywa obierz i umyj. Pokrój na kawałki. Wino wymieszaj z 100 ml wody. Dodaj pieprz, wlej olej, wrzuć pokrojone warzywa, umyty tymianek, listki laurowe i gorczycę(...) z marynaty i wytrzyj. Owiń plasterkami boczku i obwiąż bawełnianą nitką, by boczek dobrze przywarł do mięsa. Schab włóż do rękawa do pieczenia (możesz dołożyć warzywa z marynaty lub 1 główkę czosnku...

  • Coq au vin

    Składniki: ●młoda kura lub duży kurczak ●150 g boczku ●200 g szalotek lub małych cebulek ●250 g pieczarek ●4 szklanki czerwonego wytrawnego wina ●2 łyżki masła ●4 łyżki oleju ●2 ząbki(...). Z wina, 2 łyżek oleju i przypraw zrób marynatę, zanurz w niej mięso. Po 2 godz. wyjmij, marynatę zachowaj. Mięso zrumień na oleju. Boczek pokrój, stop w rondlu, usmaż na nim cebulki, po czym dodaj...

  • Grillujemy!

    ..., a sos z patelni zredukuj, dodając odrobinę masła i mąki. Polej sałatę sosem. Na wierzch połóż pokrojoną cebulę. Wołowina chili z batatami Składniki: 500 g antrykotu wołowego, 500 g surowego boczku, 1 słodki ziemniak - batat, 1 cebula czerwona Marynata: 50 g musztardy rosyjskiej, 1 świeża papryka chili, 1 ząbek czosnku, 50 ml białego wina, 1/2 łyżeczki pieprzu białego Batata pokrój...

  • Mięsa i marynaty do mięs

    ...boczku, karkówki i piersi z kaczki zalać odpowiednimi marynatami. Mięso wyjąć z marynaty krótko przed grillowaniem i osączyć. Podawać z opiekanymi kromeczkami z bagietki posmarowanymi masłem ziołowym(...)Składniki dla 4-6 osób: - 1 cebula (ok. 100 g), - 2 gałązki majeranku, 250 ml białego wytrawnego wina, - sól, - pieprz, - 2 łyżki oleju, - 2 gałązki rozmarynu, - 250 ml jasnego piwa...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...w maślankę na kolejne dwa, trzy dni. Potem obmyć i wyczyścić z błon. Naszpikować wędzoną słoniną. A wszystkie wnętrzności się wyjmuje na pasztet. Kupuje się boczku, miele razem, doprawia, piecze(...) sztuki i kultury średniowieczna. Lubi jeść i pić. Czasem czyni to zawodowo. Pisuje felietony do "Czasu wina", prowadzi literacko-kulinarną "Drogę przez mąkę" w radiowej Dwójce i rozmawia z szefami...

  • Pollo alla cacciatora (kurczak po myśliwsku)

    Składniki na 4 porcje: - jeden sprawiony kurczak (ok. 1,2 kg), - 3 ząbki czosnku, - 2 średniej wielkości cebule, - pęczek pietruszki, - pół pęczka szałwii, - 250 ml białego wina, - 3 łyżki octy winnego (białego), - czarny pieprz, - 250 g małych pieczarek, - 75 g Pancetty (można użyć wędzonego boczku), - łyżka oliwy z oliwek, - sól, - puszka pomidorów (850 ml), - szczypta cukru, 100

  • Nie jedz indyka w święta!

    ..., - 4 żółtka, - gałka muszkatołowa, - 1 kg brukselki, - 50 g wędzonego boczku, - 400 ml bulionu drobiowego, - łyżka mąki ziemniaczanej, - 3 łyżki octu balsamicznego, - pietruszka do dekoracji(...) Shiitake, - 25 g masła, - 1/8 l. bulionu, - 1/8 l. czerwonego wina, - 2 gałązki tymianku, - Średniej wielkości cebula, - 1/4 l. wina białego, - 4 łyżki octu winnego (białego) 2 łyżki miodu...

Dyskusje na temat: marynata do boczku z wina
  • Re: Halogen Oven przepisy.

    przez 10 minut. SMAŻONY BOCZEK Wybierz ładny kawałek chudego boczku, lub odkrój nadmiar tłuszczu z plastrów. Rozłóż plastry boczku na metalowym ruszcie. Nastaw termostat na 200˚C, czas smażenia wynosi(...) niskim i piec w temp. 200 stopni przez 20 - 40 minut. WSPANIAŁY STEK 1 kg steku w jednym kawałku; czosnek; sól; pieprz; ½ szklanki czerwonego wina; 2 potarte marchewki; starta skórka z cytryny