• Informacje na temat:

    marynata do chili

Artykuły na temat: marynata do chili
  • ...•1 kg karkówki w zwartym kawałku •3 ząbki czosnku. MARYNATA: •5 ząbków czosnku •1 łyżka suszonej bazylii i oregano •1 łyżka ziół prowansalskich •1 łyżeczka soli i pieprzu •2 łyżki oliwy •1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili.

  • ...4 gałązki kolendry opłucz, oderwij listki i drobno je posiekaj. 2 papryczki chili oczyść z pestek, strączki opłucz, osusz, drobniutko pokrój. 1 łyżeczkę...

  • ...1. Przygotuj ją w łagodnej wersji: z pietruszką, tymiankiem, oliwą i innymi ziołami. Mięso (np. schab) przełóż do naczynia i zalej marynatą. Od czasu do czasu lekko ją zamieszaj i przewróć mięso. Po godzinie wyjmij je i piecz. 2. W wersji na ostro do zalewy dodaj po prostu zmiażdżony czosnek, szczyptę chili i ostrą mieloną papryczkę. 3. A może przygotujesz...

  • Karkówka marynowana z papryczką chili

    Podstawowe składniki: 4 kotlety z karkówki, ananas, mała papryczka peperoni. Dodatki i przyprawy: marynata łyżka musztardy, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka tłuczonego czarnego pieprzu, łyżka sosu Worcester ,2 fileciki anchois , łyżka oliwy oraz 6 łyżek oleju do smażenia...

  • ...● Pierś z indyka (ok. 1 kg) ● słoiczek ostrej musztardy z gorczycą ●sól, pieprz, świeża chili lub inna ostra papryka, czosnek, rozmaryn ● olej.

  • Składniki na 10 porcji: 2 i 1/2 kg karkówki albo chudej łopatki wieprzowej, 2 ząbki czosnku, 1 limonka, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka suszonych płatków chili, 1 łyżeczka suszonej kolendry, mielony czarny pieprz, 4 łyżeczki grubej soli morskiej, 1 pęczek dymek, 100 ml śmietany kremówki, 3-4 łyżki zasmażki błyskawicznej.

  • Makrela w marynacie

    Składniki na 4 porcje: ● 4 średnie sprawione makrele ● limonka ● cytryna ● sól ● pieprz ● 2 ostre papryczki chili ● 1/4 łyżeczki mielonej kolendry ● pół pęczka natki pietruszki ● czosnek ● mała cebula ● 1/4 kostki masła. Dodatkowo: ● 2 woreczki ryżu jaśminowego ● 2 cukinie ● sól.

  • ...1. Makrele spraw, odetnij płetwy oraz głowy, po czym opłucz i osusz. 2. Limonkę wraz z cytryną sparz, zetrzyj z nich skórkę na tarce o najmniejszych oczkach, a sok wyciśnij do miseczki. Natkę pietruszki poszatkuj, a papryczki chili i cebulę drobno posiekaj. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Przygotowane składniki dorzuć do soku cytrynowo-limonkowego i wymieszaj z solą...

  • Składniki: 60 dag wieprzowiny na gulasz, sól, 2 pikantne papryczki, pieprz, 3-4 ząbki czosnku, mąka, 1 łyżeczka mielonego im biru, olej, natka, sos sojowy, 6 ziemniaków, 3 marchewki, liść laurowy

  • Składniki: 60 dag piersi kurczaka, 4 ząbki czosnku, 100 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka pasty tandoori, olej, 2 czerwone papryki, 1 chili, 1 cebula, 20 dag boczniaków, brokuł, sól, pieprz.

Przepisy na temat: marynata do chili
  • Marynata z chilli

    Sposób przygotowania Koncentrat pomidorowy mieszamy z posiekanymi w drobną kostkę papryczkami chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pieprzem cayenne. Doprawiamy solą do smaku. Mięso marynujemy przez ok. 3 godziny.

  • Marynata do wieprzowiny

    Składniki: 2 średnie ząbki czosnku 1 łyżka soli 3 łyżki majeranku 2 goździki 1/2 łyżki cynamonu 1/3 łyżeczki chili w proszku 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki musztardy sarepskiej. Sposób przygotowania: W moździerzu utłucz goździki, ziele angielskie i sól. Dodaj majeranek i czosnek i utłucz na miazgę...

  • Marynata do jasnego drobiu

    Składniki: 250 ml gęstego jogurtu skórka tarta z 1 cytryny 1 łyżka siekanej natki pietruszki 3 łyżki miodu 1 łyżka kardamonu w proszku 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżka soli Sposób przygotowania: Wszystkie składniki łączymy i mieszamy z porcjami mięsa. Marynujemy do 3 godzin. Przed wyłożeniem mięsa na ruszt zdejmujemy marynatę. Przepis przygotował Adam...

  • Pożywne steki w cytrusowej marynacie

    Składniki dla 4 osób: 4 steki 3 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki kuminu mielonego 1/3 szklanki soku z pomarańczy 1/3 szklanki soku z cytryny 3 łyżki oliwy szczypta chili sól pieprz Sposób przygotowania: Steki oczyść i osusz na papierowym ręczniku. Przygotuj marynatę: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do niego kumin, chili, oliwę oraz sok z cytryny i pomarańczy...

  • Zdrowie na talerzu: Papryczki chili

    Chili to ogólna nazwa, jaką określa się papryki o bardzo ostrym smaku. Na ich temat przez lata pojawiło się mnóstwo mitów. Okazuje się, że ta niepozorna siostra słodkiej papryki stanowi nie tylko cenny dodatek do wielu potraw, ale też wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki niej możemy zwiększyć odporność, poprawić krążenie oraz stracić kilka centymetrów w pasie.

  • Żeberka w płatkach chili

    Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, 3 ząbki czosnku, olej, suszone płatki chili, sól morska, słodka papryka, przyprawa do gyrosa Przygotowanie: Żeberka umyj, osusz, podziel na porcje. Oprósz przyprawą do gyrosa, płatkami chili, solą morską i słodką papryką. Dodaj obrane ząbki czosnku, polej olejem (około pół szklanki). Wymieszaj. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Żeberka wraz...

  • Kurczak w ostrej marynacie

    Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka Do marynaty: 2 pomarańcze 5-cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku papryczka chili 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki ostrego curry mała szczypta suszonego(...) herbaty. Czosnek przeciśnij przez praskę. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz, potnij w cienkie paseczki. Olej wymieszaj z sokiem pomarańczowym. Dodaj imbir, czosnek i chili. Wsyp curry, lubczyk...

  • Ostra marynata pomidorowa

    Składniki: - papryczka chili, - 5 łyżek octu balsamicznego, - 2-3 przecieru pomidorowego, - 2 łyżeczki syropu klonowego, - pół łyżeczki słodkiej papryki, - 5 łyżek oliwy z oliwek Przygotowanie: Składniki wymieszać, dodać pokrojoną w krążki papryczkę chili.

  • 5 marynat do dań z grilla

    Ostra marynata pomidorowa Składniki: - papryczka chili, - 5 łyżek octu balsamicznego, - 2-3 przecieru pomidorowego, - 2 łyżeczki syropu klonowego, - pół łyżeczki słodkiej papryki, - 5 łyżek oliwy z oliwek Przygotowanie: Składniki wymieszać, dodać pokrojoną w krążki papryczkę chili. Marynata orientalna Składniki: - kawałek trawy cytrynowej, - 15 g imbiru (świeżego), - 4 gałązki...

  • Żeberka z chili i tymiankiem

    Składniki: 1500 g żeberek wieprzowych, 2 papryczki chili, sól i pieprz czarny mielony, 3 łyżki cukru, 6 łyżek czerwonego octu winnego, 5 gałązek świeżego tymianku, 7 łyżek łagodnego ketchupu, 7 łyżek musztardy, 5 łyżek oleju, szczypta mielonej papryki chili, świeże warzywa do dekoracji.