• Informacje na temat:

    marynata do pieczeni z szynki

Artykuły na temat: marynata do pieczeni z szynki
  • Składniki: 1,6 kilograma szynki wieprzowej w zwartym kawałku. Marynata: 2 cebule (zwykłe albo czosnkowe), pół łyżki przyprawy uniwersalnej, pół łyżki papryki słodkiej mielonej, pół łyżki majeranku suszonego, pół łyżki pieprzu, 3-4 łyżki oleju, sól .

  • Składniki: 1 kg chudej szynki, 40 dag szynki mielonej, 10 dag pesto, 10 dag suszonych pomi dorów, sól, pieprz. Marynata: 1/4 szklanki oliwy, po łyżeczce bazylii, tymianku, oregano i ziół prowansalskich, kolorowy pieprz...

  • Soczysta szynka w cytrusowej marynacie

    Pomarańcze umyj. Z jednej zetrzyj skórkę, ze wszystkich wyciśnij sok. Zagotuj go z połową miodu, winem, przyprawami i kilkoma goździkami. Wystudź. Mięso zalej chłodną marynatą. Wystającą część szynki posmaruj łyżką oleju. Całość przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin. W tym czasie obróć mięso ok. 3 razy, polewając je łyżką oleju. Przed pieczeniem szynkę natnij z wierzchu w kratkę. Przełóż...

  • Składniki na 10-12 porcji: ok. 1 i ½ kg schabu środkowego, 2 pory,15 plasterków boczku lub szynki dojrzewającej, 1 łyżka musztardy, np. sarepskiej, olej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz...

  • Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego od szynki, przyprawa po staropolsku. Marynata: 1 litr wody przegotowanej , 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 7 ząbków czosnku, 4 łyżki soli peklowej.

  • ...80 dag mięsa od szynki, cebula, 1 litr coca-coli, 2 łyżki musztardy, łyżka miodu, łyżeczka cukru...

  • Składniki ✓ 2 kg szynki wieprzowej (z tłuszczem) ✓ 1-2 opakowania goździków ✓ 2 łyżki syropu klonowego ✓ łyżka brązowego cukru ✓ 2 łyżki miodu ✓2 łyżeczki musztardy ✓ sól i pieprz do smaku.

  • ...z pieczenia szynki, 2 goździki, 2 łyżeczki cukru oraz sól do smaku; zagotuj. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 20 minut Porcja: 530 kalorii(...) na skórze włóż goździki. Piekarnik rozgrzej do 190°C. Blaszkę do pieczenia wyłóż folią aluminiową, ułóż na niej szynkę i piecz około 30 minut, od czasu do czasu polewając wytwarzającym się sosem...

  • Pieczenie na świąteczny stół

    .... Wyjmujemy i starannie osuszamy. 3. Suchą skórkę szynki nacinamy ukośnie w kratkę, szpikujemy goździkami. Cebulę siekamy. 4. Szynkę opiekamy ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu, posypujemy(...) brytfanny, przykrywamy i dajemy na 1,5-2 godziny do średnio rozgrzanego piekarnika (180ºC). 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, żeby szynka ładnie się zrumieniła. Pieczeń szprycowana...

  • Składniki dla4 osób. Szaszłyki: 30 dag szynki wieprzowej • kilka ząbków czosnku • pęczek cebuli dymki • sól. Marynata: 5 łyżek jogurtu naturalnego • pół łyżeczki kurkumy • pół łyżeczki curry • szczypta mielonej papryczki chilli • szczypta rozmarynu • sól • pieprz.

Przepisy na temat: marynata do pieczeni z szynki
  • Kanapka z pastą śliwkową i pieczonym indykiem

    Skoro często sięgamy po kanapki to zadbajmy o ich różnorodność, bo jak wiadomo różne produkty są źródłem różnych składników odżywczych. W tym przypadku świetnie sprawdzą się suszone śliwki kalifornijskie. Alternatywą dla miłośników szynki i żółtego sera może być kanapka z pastą śliwkową i pieczonym indykiem w marynacie ze śliwek kalifornijskich. Przepis autorstwa Mariety Mareckiej.

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Kurczaka, wołowinę, żeberka czy indyka można przyrządzić bez dodatku tłuszczu! Wystarczy sól, miód, rękaw do pieczenia, folia aluminiowa i kilka innych "sztuczek".

  • Wieprzowe kęski

    Składniki: 60 dag łopatki lub szynki wieprzowej olej rzepakowy sól pieprz Marynata: szklanka czerwonego wytrawnego wina łyżeczka mielonej kolendry pół łyżeczki cynamonu szczypta granulowanego czosnku 3 łyżki oliwy Przygotowanie: 1. Mięso umyj, pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Patyczki do szaszłyków mocz przez godzinę w zimnej wodzie. Składniki na marynatę...

  • Szaszłyki

    Po gruzińsku z duszonymi warzywami Składniki na 4 porcje: 300 g mięsa wieprzowego od szynki; 300 g udźca jagnięcego; sól i pieprz; 200 g słoniny; 2 papryki; 5 cebulek; 2 ząbki czosnku; olej; 2 łyżki(...) aluminiową, brzegi dokładnie zamykamy, aby nie wyciekał sos, który powstanie podczas pieczenia. 3. Szaszłyki pieczemy na rozpalonym grillu około 30 minut. Po tym czasie ostrożnie rozchylamy folię...

  • Dziczyzna

    ...odpowiedniej obróbce zyskuje na jakości. Nadaje się do wyrobu kiełbasy i szynki; przyrządza się z jego mięsa pieczenie, steki, kotlety i zrazy. Wysoko ceni się polędwicę z dzika, golonkę i wątróbkę. Zając(...) odżywczych. Na dodatek jest chudsze i lepsze od mięsa dzika. Z jeleniny przyrządza się pieczenie, ragout, combry, kotlety, steki, zrazy, gulasze pasztety, a nawet zupy. Sarna Sarna (Capreolus capreolus...

  • Co na świąteczny obiad?

    ...mięsa mielonego, - 2 łyżki rodzynków, - sól, pieprz, 'Warzywko', - tłuszcz do pieczenia, - żurawina do dekoracji, słoiczek żurawiny - łyżka chrzanu, 2 łyżki majonezu Przygotowanie: Pierś(...) Składniki na 8-10 porcji : - 1,5 kg surowej szynki peklowanej, - biały pieprz, 2 łyżki planty, - pęczek włoszczyzny, - po 40 dag szalotek i marchewki, - sól, - po 2 łyżki miodu, soku...