• Informacje na temat:

    marynata do śledzi w occie

Artykuły na temat: marynata do śledzi w occie
  • Pyszne marynaty do świątecznych śledzi

    Szwedzka na herbacie 50 dag solonych filetów śledziowych zalej zimną wodą. Mocz przez dobę, kilkakrotnie zmieniając wodę. Wymoczone śledzie osusz, pokrój...

  • ...•10 świeżych śledzi (sprawionych) •mąka •olej do smażenia. Zalewa: •5 szkl. wody •1 szkl. octu 10 proc. •8 łyżek cukru •2 łyżeczki soli •2 łyżeczki pieprzu kolorowego •6 listków laurowych •8 ziarenek ziela angielskiego •2 ząbki czosnku •1-2 marchewki •1-2 cebule; przyprawy:•sól, pieprz.

  • Składniki: 2 kg świeżych śledzi, pół szklanki octu 7-proc., po łyżeczce soli i cukru, słoik marynowanych grzybków (300 ml – mogą być pieczarki), 6 dużych cebul, pieprz ziołowy, ostra i słodka papryka, musztarda, sok z kilku cytryn, kilka łyżek oliwy.

  • Śledzie pod pierzynką

    Składniki na 6 porcji: 40 dag śledzi matiasów, 1 duża cebula, ¼ szklanki octu 10 proc., 1/2 szklanki wody, 1 łyżeczka gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1/3 łyżki cukru, 4 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki chrzanu, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka gęstej śmietany 18 proc., sól, świeżo mielony czarny pieprz, pieczywo, plasterki cytryny i koperek do dekoracji.

  • Księga smaków: Kapary

    W naszej kuchni często dodaje się je do dań ze śledzi, sałatek z mięsem i wędlinami, do marynat rybnych i warzywnych, a także do dekorowania galaret. W smaku przypominają mieszankę musztardy, czarnego pieprzu i chrzanu. Dodane do potraw, nadają im pikantności i wyrazistości. Używa się ich głównie w formie niedojrzałych pączków kwiatów, kiszonych w occie lub zakonserwowanych w soli granulowanej...

  • Śledzie

    ..."Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię śledzie". Nie mam pojęcia, kto pierwszy wypowiedział te słowa, ale są dni, kiedy podpisałabym się pod nimi obiema rękami.

  • Dom pachnący cynamonem

    .... 3. Następnie przygotować marynatę: wszystkie składniki umieścić w garnuszku, dodając 120 ml wody. Gotować na małym ogniu przez ok. 20-30 minut, aż marynata nieco zgęstnieje. Ostudzić. 4. Śledzie pokroić na(...) się zupy). 2. Wszystko zagotować. 3. Połączyć z ryżem, dodać skórkę z cytryny oraz cytrynę bez skórki i pestek, pokrojoną w cienkie plasterki. Świąteczne śledzie marynowane Pomysł na...

  • Potrawy wigilijne inaczej

    ...nagrzanym do 180° C na złoty kolor 15-20 min. 6. Barszcz przed podaniem podgrzej, podawaj z uszkami. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 100 minut Sałatka śledziowa Składniki na 6 porcji: 8 filetów śledziowych, sok z cytryny, pieprz ziołowy, po 4 ugotowane buraki i ziemniaki, 180 ml śmietanki kremówki, 200 ml majonezu, 3 jabłka, łyżka koncentratu buraczanego, 2 pęczki szczypiorku, sól, świeży...

  • Przepisy na świąteczne przysmaki

    ...nagrzanym do 180° C na złoty kolor 15-20 min. 6. Barszcz przed podaniem podgrzej, podawaj z uszkami. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 100 minut Sałatka śledziowa Składniki na 6 porcji: 8 filetów śledziowych, sok z cytryny, pieprz ziołowy, po 4 ugotowane buraki i ziemniaki, 180 ml śmietanki kremówki, 200 ml majonezu, 3 jabłka, łyżka koncentratu buraczanego, 2 pęczki szczypiorku, sól, świeży...

  • Ryby mają głos

    ..., z marchewką i sosem pomidorowym (nie obsmażaj jej w panierce!). Lubimy też śledzie w occie. Czy ryba w takiej postaci nie traci dobroczynnych właściwości? - Ocet nie wpływa negatywnie na składniki odżywcze(...) tygodniowo jeden niewielki filet z łososia (ok. 100 g) lub 300 g śledzi. - Ważne, by w te dni, gdy jemy rybę, zrezygnować z mięsa i wędlin, a także jajek i roślin strączkowych - podkreśla Hanna...

Przepisy na temat: marynata do śledzi w occie
  • Śledzik raz, a najlepiej... trzy razy, poproszę

    Miłość Polaków do śledzi jest niekończącą się opowieścią, dlatego przepisy na ich przygotowanie znajdziemy w prawie każdej polskiej książce kulinarnej. Nietypowe śledziowe trio proponuje Dominika Wójciak: w curry z wiśniami, z czosnkiem niedźwiedzim i w chimichurri.

  • Jak przygotować śledzie idealne?

    Śledzie są popularnym składnikiem wielu tradycyjnych sałatek i przekąsek,a w niektórych regionach nawet dań głównych.