• Informacje na temat:

    marynata do szynki wp

Artykuły na temat: marynata do szynki wp
  • Składniki: 1 kg chudej szynki, 40 dag szynki mielonej, 10 dag pesto, 10 dag suszonych pomi dorów, sól, pieprz. Marynata: 1/4 szklanki oliwy, po łyżeczce bazylii, tymianku, oregano i ziół prowansalskich, kolorowy pieprz...

  • Składniki: 1,6 kilograma szynki wieprzowej w zwartym kawałku. Marynata: 2 cebule (zwykłe albo czosnkowe), pół łyżki przyprawy uniwersalnej, pół łyżki papryki słodkiej mielonej, pół łyżki majeranku suszonego, pół łyżki pieprzu, 3-4 łyżki oleju, sól .

  • Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego od szynki, przyprawa po staropolsku. Marynata: 1 litr wody przegotowanej , 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 7 ząbków czosnku, 4 łyżki soli peklowej.

  • Składniki: 6 kotletów schabowych bez kości. Marynata: 4 łyżki musztardy sarepskiej, 2 łyżki suszonej żurawiny, 2 łyżki przyprawy do wieprzowiny, 5 łyżek oliwy, łyżka octu winnego, 3 łyżki przegotowanej wody, 2-3 ząbki czosnku, cebula, bazylia, oregano, liść laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego, duża szczypta tymianku i ostrej papryki.

  • Soczysta szynka w cytrusowej marynacie

    Pomarańcze umyj. Z jednej zetrzyj skórkę, ze wszystkich wyciśnij sok. Zagotuj go z połową miodu, winem, przyprawami i kilkoma goździkami. Wystudź. Mięso zalej chłodną marynatą. Wystającą część szynki posmaruj łyżką oleju. Całość przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin. W tym czasie obróć mięso ok. 3 razy, polewając je łyżką oleju. Przed pieczeniem szynkę natnij z wierzchu w kratkę. Przełóż...

  • ...80 dag mięsa od szynki, cebula, 1 litr coca-coli, 2 łyżki musztardy, łyżka miodu, łyżeczka cukru...

  • Składniki: • 1 kg wieprzowej szynki • 2 liście laurowe • pół łyżeczki pieprzu • pół łyżeczki ostrej mielonej papryki • pół łyżeczki przyprawy delikat • pół łyżeczki przyprawy kucharek • olej .

  • Składniki ✓ 2 kg szynki wieprzowej (z tłuszczem) ✓ 1-2 opakowania goździków ✓ 2 łyżki syropu klonowego ✓ łyżka brązowego cukru ✓ 2 łyżki miodu ✓2 łyżeczki musztardy ✓ sól i pieprz do smaku.

  • Składniki dla4 osób. Szaszłyki: 30 dag szynki wieprzowej • kilka ząbków czosnku • pęczek cebuli dymki • sól. Marynata: 5 łyżek jogurtu naturalnego • pół łyżeczki kurkumy • pół łyżeczki curry • szczypta mielonej papryczki chilli • szczypta rozmarynu • sól • pieprz.

  • Wieprzowe kęski

    Składniki na 6 sztuk: Mięso: 60 dag łopatki lub szynki wieprzowej • olej rzepakowy • sól • pieprz. Marynata: szklanka czerwonego wytrawnego wina • łyżeczka mielonej kolendry • pół łyżeczki cynamonu • szczypta granulowanego czosnku • 3 łyżki oliwy.

Przepisy na temat: marynata do szynki wp
  • Kanapka z pastą śliwkową i pieczonym indykiem

    Skoro często sięgamy po kanapki to zadbajmy o ich różnorodność, bo jak wiadomo różne produkty są źródłem różnych składników odżywczych. W tym przypadku świetnie sprawdzą się suszone śliwki kalifornijskie. Alternatywą dla miłośników szynki i żółtego sera może być kanapka z pastą śliwkową i pieczonym indykiem w marynacie ze śliwek kalifornijskich. Przepis autorstwa Mariety Mareckiej.

  • Wieprzowe kęski

    Składniki: 60 dag łopatki lub szynki wieprzowej olej rzepakowy sól pieprz Marynata: szklanka czerwonego wytrawnego wina łyżeczka mielonej kolendry pół łyżeczki cynamonu szczypta granulowanego czosnku 3 łyżki oliwy Przygotowanie: 1. Mięso umyj, pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Patyczki do szaszłyków mocz przez godzinę w zimnej wodzie. Składniki na marynatę...

  • Kanapki z różnych zakątków świata

    ...mieszkańców Salwadoru są nazywane An migueleño lub Pan de gallina. Składają się na nie: chleb, sałata, pomidor, marynata, ogórek i kurczak. Taki specjał z dodatkiem ulubionego sosu jest wręcz wyśmienity(...). Amerykanie uwielbiają ten smak.  8. Holandia Broodje gezond to po niderlandzku "zdrowa kanapka". Składa się z chrupiącej bułki, sera, szynki i warzyw. Podobne kupimy w polskich piekarniach...

  • Glazurowana szynka z nogą

    ...piekarnik do 180 st. C. Do pieczenia szynki najlepsza będzie brytfanna z kratką (np. gęsiarka). Na dno wlej wodę i sok pomarańczowy.  4. Rozetrzyj cukier z brandy. Natrzyj marynatą szynkę. Umieść ją...

  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    Szynka jak marzenie Dawniej przygotowanie szynki do pieczenia zajmowało sporo czasu. Wieprzowe mięso trzeba było poporcjować, usunąć kości i odpowiednio zaprawić. Dziś ta droga została znacznie(...) będzie szynka przygotowana w glazurze, dzięki której osiągniemy efekt chrupkiej skórki. Wystarczy, że przed włożeniem szynki do piekarnika, polejemy ją mieszanką miodu, brązowego cukru, sosu sojowego...

  • Smaczne dania obiadowe

    Medaliony w sosie Sposób przygotowania 1. Schab pokrój na plastry, każdy natnij i zbij tłuczkiem. W miseczce wymieszaj olej, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku. Natrzyj mięso i odstawna kilka godzin. Medaliony posmaruj musztardą, dodaj plaster szynki, kilka plasterków papryki i cukinii. Zepnij wykałaczką.  2. Na patelni rozgrzej olej i zrumień medaliony. W osobnym garnku podsmaż...

  • Wielkanoc tradycyjna i wegetariańska

    Barszcz biały Sposób przygotowania 1. Bulion zagotuj i wrzuć do niego ziemniaki. Gotuj 15 minut. Dodaj czosnek i koncentrat barszczu, następnie śmietanę i majeranek. Zagotuj, przypraw do smaku.  2. Podawaj z cząstkami jajka, boczkiem i szczypiorkiem.  Szynka pieczona Sposób przygotowania 1. Ponacinaj wierzch szynki i powtykaj w nią goździki. Z 2 pomarańczy wyciśnij sok...

  • Kanapki pogrzebowe - moda prosto z Ameryki

    ...pogrzebowe" z cebulą, śmietaną i płatkami kukurydzianymi. Jak je przygotować? Podłużne bułki poprzekrawaj w poprzek, do środka nałóż plasterek szynki i żółtego sera. Z musztardy, stopionego masła...

  • Grillowane roladki z indyka

    Składniki na 8 kawałków: - 8 kotletów z indyka (po 80 g), - 1 ząbek czosnku, - 6 łyżki oliwy z oliwek, - 2 łyżki soku z cytryny, - 8 plastrów szynki parmeńskiej, - 1 gałązka szałwii, - pieprz, - 2 łyżki Pesto 150 g chudego jogurtu, - przepołowione główki młodego czosnku i bazylia Przygotowanie: Kotlety umyć, osuszyć, nieco rozbić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wymieszać...

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Składniki: - 8 plastrów szynki wieprzowej - 2 jabłka - po łyżce musztardy i konc. pomid. - majeranek - sól, pieprz, kminek, pieprz ziołowy - kg ziemniaków - po 3 łyżki majonezu i jogurtu(...) strony smaruję musztardą (najlepiej francuską) oraz koncentratem pomidorowym, lekko solę i oprószam pieprzem, majerankiem oraz kminkiem. - Na każdym kawałku szynki kładę po ćwiartce jabłka. Zwijam...

Dyskusje na temat: marynata do szynki wp
  • Re:  jak wędzić szynki ipolędwice wiepszowe

    potrzebnej marynaty. Do tej wody wkładamy surowe jajko i dosypując soli mieszamy by sól sie rozpuściła.Owe jajko nie moze wypłynąć na powierzchnie wody zbyt słona marynata, lezy na dnie za mało słona

  • Re:  jak wędzić szynki ipolędwice wiepszowe

    Jeśli będzie to mocno słona marynata, nie mocz mięsa dłużej niż 2 dni Mocno słoną robie zawsze gdy jest ciepło, wtedy mocze mięso dobę (boczek, polędwice), opłukuje (nie wiem czy tak się praktykuje, obmywam żeby brzegi nie były za słone) i w wędzarni wędzi się 6godzin (zależy od porcji) Do karkówki solę mniej, szybciej nasiąka sola i przyprawami. Na 3-4 dni zostawiam mięso gdy jest chłodniej

  • Re: Przegrzebki? Co to takiego?

    można smażyć, piec, grillować, zapiekać i gotować. Zmiękczać ich nie trzeba, marynata służy nadawaniu smaku i wystarczy wymieszać przegrzebki z przyprawami, nie trzeba ich macerować. Ciepłe lub(...) doprawionej parmezanem, drobno posiekaną zieleniną i suszoną szynką. Dodatek szynki lub wędzonego boczku jest zaskakująco udany. Przegrzebki można owijać cienkim plastrem bekonu, przebijać patyczkiem

  • Re: Halogen Oven przepisy.

    świeżo upieczone. GRZANKI /TOSTY/ Z SEREM 8 kromek bułki paryskiej, masło, 100g tartego sera NALEŚNIKI Z SZYNKĄ(porcja na 8 osób) 8 naleśników, 4 plasterki szynki, 15 dag sera żółtego, pół papryki(...); 2 łyżki przecieru pomidorowego Marynata: 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki sosu sojowego; 1 łyżka posiekanego imbiru Skrzydełka pozbawić nadmiaru tłuszczu. Wysuszyć i włożyć do przygotowanego naczynia