• Informacje na temat:

    marynata do wędlin

Artykuły na temat: marynata do wędlin
  • Ratatouille w marynacie

    Ostry młody czosnek z lśniącą, lekko fioletową skórką, kuliste karczochy, wiśniowe bakłażany - istna eksplozja barw. Kiedy robi się cieplej, trudno się oprzeć tęczowej palecie warzyw. Warzywna ratatouille z dodatkiem sera i wędlin jest idealną przystawką, można ją też podawać z makaronem albo na pizzy. 1 słój litrowy. Czas przygotowania: 40 minut. Czas gotowania: 15-20 minut. Czas...

  • Musztarda wzbogaci smak wędlin i pasztetów. Może być składnikiem marynat do mięsa czy ryb. Sposób jej przygotowania jest bardzo prosty. Potrzebujemy:...

  • Z etykiety: Aromat dymu wędzarnianego

    Wchodzi w skład większości wędlin, szynek, kiełbas, boczków, marynat, sosów w płynie i proszku, a także szaszłyków, hamburgerów, serów, past serowych, konserw itp.

  • Filet szpikowany słoninką

    Składniki na 6 porcji. Mięso: ok. 1 kg filetów z piersi kurczaka (lub polędwiczek z indyka), 8 małych ząbków czosnku, 15 dag cienkiej słoniny, 2 czerwone cebule, 1/2 łyżeczki soli, biały pieprz, olej do smażenia. Marynata: 1/2 szkl. oleju słonecznikowego, 1/4 szkl. białego octu, 1 łyżka miodu, np. lipowego.

  • Czarna lista

    ...gazowanych, majonezach, konserwowych warzywach i owocach) E 211- benzoesan sodu (np. w syropach owocowych, wodach smakowych, keczupie, majonezie, marynatach, serach) E 249 - azotyny potasu (np. w wędlinach, mięsach wędzonych i marynowanych) E 252 - azotan potasu (np. w wędlinach, serach żółtych) E 951- aspartam (np. w produktach typu light, gumie do żucia, słodzikach, wodach smakowych)

  • ...1. Pieczarki umyj, osusz i odetnij nóżki. 2. Boczek oraz polędwicę drobiową pokrój w drobną kostkę razem z cebulą. 3. Do 4 łyżek sosu sojowego dodaj miód, ocet, zmiażdżony czosnek, sól oraz pieprz. Wymieszaj. 4. Przygotowaną marynatą zalej wędlinę z cebulą. Odstaw na godzinę do lodówki. 5. Gdy składniki porządnie się przegryzą, nałóż je do kapeluszy. 6. Rozłóż pieczarki na tacce...

  • ...❶ Pieczarki umyj, osusz i odetnij nóżki. ❷ Boczek oraz polędwicę drobiową pokrój w drobną kostkę razem z cebulą. ❸ Do 4 łyżek sosu sojowego dodaj miód, ocet, zmiażdżony czosnek, sól oraz pieprz. ❹ Dokładnie wymieszaną marynatą zalej wędlinę z cebulą, po czym odstaw na godzinę do lodówki. ❺ Gdy składniki się przegryzą, nałóż je do kapeluszy. ❻ Rozłóż pieczarki na...

  • ...60 dag ziemniaków, 1 cebula, 4 łyżki oleju, 200 ml bulionu warzywnego, 6–8 łyżek octu owocowego, 1 pęczek rzodkiewek, 40 dag wędliny (gotowanej szynki, białej kiełbasy, wędzonego boczku), 1 ogórek sałatkowy, 1 łyżka cukru, sól, pieprz.

  • Owoc bogów - mango. Jak wybrać to najlepsze?

    Choć na świecie uprawia się ponad 1000 odmian tego owocu, w sklepach znajdziesz ich tylko kilka. Ale na pewno warto włączyć je do swego menu, bo jest zdrowe i smaczne.  Mango znane jest z wielu kulinarnych wcieleń. Jego delikatny, niemal kremowy miąższ, który upaja lekko perfumowanym zapachem i smakiem, może służyć jako składnik sałatek, przystawek z wędlin, potraw z owoców morza oraz jako...

  • Księga smaków: Kapary

    W naszej kuchni często dodaje się je do dań ze śledzi, sałatek z mięsem i wędlinami, do marynat rybnych i warzywnych, a także do dekorowania galaret. W smaku przypominają mieszankę musztardy, czarnego pieprzu i chrzanu. Dodane do potraw, nadają im pikantności i wyrazistości. Używa się ich głównie w formie niedojrzałych pączków kwiatów, kiszonych w occie lub zakonserwowanych w soli granulowanej...

Przepisy na temat: marynata do wędlin
  • Pyszne sałatki ziemniaczane!

    Znakomite jako dodatek do mięs i wędlin albo jako samodzielne danie.

  • Bo życie musi mieć smak

    ...bardzo specyficzny, wyraźny smak i aromat, trochę przypominający tymianek, ale słodszy. W kuchni jest niezastąpiony: poprawia smak samodzielnie wyrabianych wędlin, smażonego i pieczonego mięsa, a także ryb(...) gorzkawym smakiem. Ma szerokie i dosyć uniwersalne zastosowanie, dodaje się go np. do tłustych mięs, wędlin, pasztetów czy serów. Doskonale poprawia smak zup, sosów i warzyw. Jest także składnikiem...