• Informacje na temat:

    marynowanie kaczki do pieczenia

Artykuły na temat: marynowanie kaczki do pieczenia
  • Kaczka marynowana

    ...1. Kaczkę opłukać, osuszyć. Cynamon, cukier, i roztarty z solą czosnek wymieszać z sosem sojowym, wódką oraz 2 łyżkami wody. Natrzeć tuszkę kaczki na(...) sosem. 3. Połowę sosu z pieczenia rozprowadzić winem i śmietaną, zagotować, zagęścić mąką. Kaczkę podzielić i podać z sosem. Przygotowanie: ok. 95 minut...

  • Kaczka po pekińsku

    Porcja: dla 4 osób (około 24 placki) Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 1 godzina 40 minut Marynowanie: przez noc Stopień trudności: średni Nakłuj całą kaczkę widelcem lub małym nożem. Ostrożnie opłucz kaczkę gorącą wodą. Odlej wodę, umieść kaczkę na stojaku i osusz ją ręcznikiem kuchennym. Przypraw kaczkę solą i pieprzem. Odstaw ją do czasu pieczenia. W małej misce...

  • .... 5. Wypieczony sos z kaczki połącz z winem, śmietaną, cynamonem i mąką. Podgrzej. 6. Gotową kaczkę polej sosem i serwuj np. z kapustą.

  • Pasztet z marynowanych piersi kaczki

    Składniki na 10 porcji: 40 dag filetów z kaczki, 50 dag wątróbki drobiowej (najlepiej kaczej), 20 dag słoniny, 3 jajka, 30 dag masła, sól, pieprz Marynata: 1/2 szklanki porto, kieliszek winiaku, starta skórka, sok z pomarańczy...

  • Kaczka w pomarańczach

    ...glazurą. Na 15 mi- nut przed końcem pieczenia kaczkę obłóż plasterkami pomarańczy. Temperaturę zwiększ do 225 st., by skórka się zrumieniła. Tuszkę kaczki wyj mij, wywar przecedź. Mąkę ziemniaczaną(...) z sokiem i marynowanym pieprzem. Nadzienie włóż do wnętrza kaczki. Zepnij otwór wykałaczkami. Ułóż w brytfance grzbietem do góry. Podlej gorącą wodą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury...

  • ...z kaczki połącz z winem, śmietaną, cynamonem i mąką. Podgrzej. ❻ Gotową kaczkę polej sosem i serwuj np. z kapustą.

  • Składniki na 4 porcje: 2 filety z piersi kaczki (po ok. 40 dag każdy), 3 pomarańcze, 100 ml białego wina, 1-2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu, 1 łyżka suszonego rozmarynu, 1 łyżka soli, 1 łyżka smalcu.

  • ...w chłodne miejsce. W garnku rozgrzej olej i obsmaż na nim porcje kaczki. Wyjmij i odłóż w ciepłe miejsce. Cebulę obierz i pokrój w talarki. Podsmaż na złoty kolor w wypieczonym sosie po kaczce. Wlej wino i gotuj przez 5 minut. Do garnka włóż obsmażone porcje kaczki, dodaj gałązkę tymianku i liść laurowy...

  • ...°C przez 105 minut. 2 Miąższ drugiej pomarańczy pokrój w półplasterki, a skórkę w paseczki. Wymieszać je z sokiem z trzeciego owocu i miodem. Po 45 min pieczenia kaczkę obrócić, co i raz smarować pomadą. Na 15 min przed końcem pieczenia dodać plasterki owocu, zielony pieprz. Temp. zwiększyć do 225 st. C. 3 Wyjmij kaczkę. Sos spod mięsa dodaj do mąki rozmieszanej w bulionie. Rozmieszaj...

  • Kaczka w pomarańczach

    ...końcem pieczenia dodać półplasterki pomarańczy i ziarenka pieprzu. Podawać z ryżem. Nasza rada Przed podaniem potrawę warto fantazyjnie udekorować, np. plastrami cukinii lub gotowanej marchewki...

Przepisy na temat: marynowanie kaczki do pieczenia
  • Pasztet z marynowanych piersi kaczki

    Składniki: 40 dag filetów z kaczki 50 dag wątróbki drobiowej 20 dag słoniny 3 jajka 30 dag masła sól, pieprz Marynata 1/2 szklanki porto Kieliszek winiaku Sok z pomarańczy i starta skórka Tłuszcz do formy Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Piersi kaczki umyj i osusz. Wątróbkę oczyść i razem z filetami włóż do miski. Zalej przygotowaną marynatą...

  • Kaczka zagrodowa z jabłkami na wielkanocnym stole

    Wielkanoc to czas radosnych chwil spędzonych z bliskimi. Na rodzinne spotkania przygotowujemy tradycyjne świąteczne dania i wykwintne potrawy. Pieczona Kaczka zagrodowa z jabłkami to idealny pomysł na świąteczny obiad. Podkreśli uroczysty charakter posiłku i zyska uznanie dzięki niebanalnemu połączeniem smaków.

  • Świąteczna kaczka

    Składniki na 4 porcje: - 1sprawiona kaczka (1,5 kg), - sól, czarny pieprz, - pęczek tymianku, - 2 marchewki, - 3 średniej wielkości cebule, - 400 ml zredukowanego bulionu z kaczki, - 800(...) i pieprzem. Część tymianku odłożyć do dekoracji, resztę grubo posiekać i włożyć do kaczki. Skrzydełka założyć na grzbiet, nóżki związać. Na blachę piekarnika wylać 1/8 litra wody, ułożyć kaczkę grzbietem do...

  • Kaczka w pomarańczach

    ...umyj, natrzyj solą i pieprzem. Połówki cebuli i sok z 1 pomarańczy umieść we wnętrzu kaczki. Otwór zepnij. Ptaka ułóż w brytfance, podlej filiżanką gorącej wody. Wstaw do piekarnika 175 st. C i piecz 1 i 3/4 godziny. Z jednej pomarańczy skórkę potnij w paseczki julienne, a miąższ pokrój na półplasterki, wyciśnij sok z ostatniej pomarańczy, wymieszaj z miodem i juljenne. Po 45 min pieczenia kaczkę...

  • Buraki na stół!

    ...1. Upieczone z ziołami buraki wystarczy zmiksować z bulionem. Ich słodkawy smak przełamie dodatek czosnku i koziego sera. 2. Do duszonych mięs i kaczki pasują buraki marynowane. Podgotowane kroimy w kostkę i zalewamy w słoikach syropem z octu i cukru, z dodatkiem oliwy, ziół, goździków i ziela angielskiego. Odstawiamy na 3-4 dni. Można też dodać do zalewy trochę konfitury z róży. Buraki zyskują...

  • Z pomarańczami

    ...: Kaczkę umyj, natrzyj solą i pieprzem. Połówki cebuli i sok z 1 pomarańczy umieść we wnętrzu kaczki. Otwór zepnij. Ptaka ułóż w brytfance, podlej filiżanką gorącej wody. Wstaw do piekarnika 175 st(...) pieczenia kaczkę obróć i od czasu do czasu smaruj miodową pomadą. Na 15 min przed końcem pieczenia dodaj plasterki pomarańczy i ziarenka pieprzu. Temperaturę zwiększ do 225 st. C, aby kaczka ładnie się...

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...i dolać jeszcze 1/4 l wody. Od czasu do czasu gęś polewać sosem. 15 minut przed końcem pieczenia podnieść temperaturę do 225st. C. Pokrojoną w kostkę cebulę i poszatkowaną kapustę dusić na sklarowanym(...) cebule. Po połowie czasu pieczenia polewać pierś przygotowaną mieszanką. Obrane marchewki gotować 15 minut w osolonej wodzie. Pokroić w plasterki. Krótko przed podaniem podsmażyć je na tłuszczu...